Záplavy na severovýchode Nigérie si vyžiadali 30 mŕtvych a viac ako milión vysídlených osôb

NETKY.SK • 12 September 2024, 13:39 • 2 min
Záplavy na severovýchode Nigérie si vyžiadali 30 mŕtvych a viac ako milión vysídlených osôb

ABUJA - Silné záplavy na severovýchode Nigérie si vyžiadali 30 mŕtvych a postihli viac ako milión ďalších ľudí, informovali v stredu úrady.

slovakia

left justify in out

Zrútenie veľkej priehrady v štáte Borno v utorok spôsobilo najhoršie záplavy v štáte od zrútenia rovnakej priehrady pred 30 rokmi a prinútilo mnohých obyvateľov opustiť svoje domovy. Vláda štátu uviedla, že priehrada bola na hranici svojich možností v dôsledku nezvyčajne silných dažďov.

Súčasné záplavy prichádzajú takmer dva roky po tom, ako si najhoršie záplavy v Nigérii za posledné desaťročie vyžiadali viac ako 600 obetí v celej krajine.

Približne 15 % Maiduguri, hlavného mesta štátu Borno, bolo pod vodou, uviedol v utorok pre agentúru Associated Press hovorca štátnej polície Nahum Daso.

Ezekiel Manzo, hovorca Národnej agentúry pre mimoriadne situácie, v stredu uviedol, že počet obetí je 30. "Doteraz bol postihnutý jeden milión ľudí," povedal asistent guvernéra Borna a dodal, že po začatí prác na zdokumentovaní vysídlených osôb by sa tento počet mohol zvýšiť až na 2 milióny.

Domy sú čiastočne zatopené po zrútení priehrady v Maiduguri, Nigéria, utorok 10. septembra 2024.
Domy sú čiastočne zatopené po zrútení priehrady v Maiduguri, Nigéria, utorok 10. septembra 2024.
Zdroj: Al Jazeera / AP Photo / Musa Ajit Borno

Obyvatelia Maiduguri uviedli, že potraviny zdraželi, keďže centrálny trh bol zničený počas záplav. Pretrvávajú aj obavy o voľne žijúce zvieratá po tom, čo záplavy čiastočne zničili miestnu zoologickú záhradu a niekoľko zvierat utieklo.

Mary Mamza, obyvateľka Maiduguri, povedala, že ľudia sa boja opustiť svoje domovy po tom, čo dnes v blízkosti jej domu zahynul utekajúci krokodíl.

Tieto obavy prichádzajú v čase, keď západná Afrika zažíva jedny z najhorších záplav za posledné desaťročia. Podľa OSN bolo tento rok povodňami postihnutých viac ako 2,3 milióna ľudí, čo je trojnásobný nárast oproti minulému roku.

Africké krajiny každoročne strácajú až 5 % svojho HDP, pretože nesú väčšiu záťaž ako zvyšok sveta v dôsledku zmeny klímy, uvádza sa v novej správe, ktorá bola zverejnená v pondelok po jednom z najteplejších rokov na tomto kontinente.

Svetová meteorologická organizácia uviedla, že mnohé africké krajiny vynakladajú až 9 % svojich rozpočtov na politiky prispôsobenia sa zmene klímy.

Asistent guvernéra zdôraznil, že záchranné operácie stále prebiehajú a že ľudia vysídlení povodňami sa zhromažďujú v bývalom utečeneckom tábore mimo záplavovej oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: CNN / Reuters / Ahmed Kingimi
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies