Záplavy v Maďarsku: Mesto Vacov čelí nebezpečenstvu + VIDEA

NETKY.SK • 21 September 2024, 09:35 • 2 min
Záplavy v Maďarsku: Mesto Vacov čelí nebezpečenstvu  + VIDEA

V maďarskom Vacove zaplavila ulice voda po pretrhnutí protipovodňovej hrádze. Hladina Dunaja sa má zvýšiť na 750 cm, pričom polícia varuje pred prekážkami pre záchranárov.

slovakia

left justify in out

Kým na Slovensku už panuje pokoj po povodniach, v Maďarsku je situácia stále kritická. V niektorých oblastiach sa protipovodňová hrádza pretrhla napríklad v meste Vacov, čo spôsobilo zaplavenie ulíc.
Vo Vacove sa očakáva zvýšenie hladiny Dunaja o desať centimetrov, pričom zajtra ráno má dosiahnuť 750 cm. Aj keď by to stále bolo o viac ako pol metra menej než rekord z roku 2013, obyvatelia sú teraz lepšie pripravení ako pred jedenástimi rokmi.

Voda presakuje cez Diadalovo námestie a štadión, no pracovníci už začali s jej odčerpaním. Obyvatelia dúfajú, že vrecia s pieskom vydržia do rána, keď sa očakáva pomalé klesanie hladiny.

Pod vodou sú aj ďalšie oblasti, pričom situáciu zhoršujú aj turisti.

„Prosíme všetkých, aby neprekážali pracovníkom protipovodňovej ochrany sledovaním a fotením. Môže to ohroziť ich bezpečnosť a sťažiť prácu,“ vyzvalo Národné policajné riaditeľstvo.

Stav násypov sa mení denne v dôsledku tlaku vody a je zakázané sa k nim približovať, či už na vozidle alebo pešo. Tečúca rieka predstavuje značné nebezpečenstvo.
Predpokladá sa, že najbližšie dni budú kritické aj pre lesnú zver, ktorú zaplavujú biotopy. Je preto dôležité vyhýbať sa oblastiam okolo priehrad a lesov, aby sa zabezpečila bezpečnosť divokej zveri a minimalizovalo narušenie ich záchrany. ORFK vyzýva, aby sa v týchto oblastiach nevenčili psy.

V uzavretých priestoroch je zakázaný vjazd a parkovanie, pretože tam už môže byť voda, alebo sa tam môže čoskoro objaviť. V zaplavených oblastiach sa môžu uvoľniť korene stromov, čo predstavuje ďalšie riziko.
V obrane proti záplavám neúnavne pracujú profesionáli aj dobrovoľníci. „Prosíme, namiesto fotenia pomôžte obrane svojou dobrovoľníckou prácou!“ – uviedlo ORFK.

obrazok
Zdroj: iMeteo
obrazok
Zdroj: Daily News Hungary


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: isifa, iMeteo, Foto: iMeteo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies