Záplavy v Rumunsku si vyžiadali prvé obete

NETKY.SK • 14 September 2024, 13:50 • 2 min
Záplavy v Rumunsku si vyžiadali prvé obete

Záplavy na východe Rumunska si vyžiadali päť obetí a uviazlo 95 ľudí. Záchranné zložky zasahovali v postihnutých oblastiach, pričom do akcie bol nasadený aj vrtuľník. Premiér Ciolacu zrušil svoje plány a vyrazil do krízovej oblasti.

slovakia

left justify in out

Záplavy na východe Rumunska si vyžiadali prvé obete na životoch. V župách Galati a Vaslui zaplavené oblasti uviazlo približne 95 ľudí, ktorých sa záchranné zložky snažili v sobotu evakuovať do bezpečia.
Ministerstvo pre mimoriadne situácie neposkytlo podrobnosti o príčinách smrti obetí.
Do pátracích a záchranných operácií v grófstve Galati bol nasadený aj vrtuľník typu Black Hawk.

Búrky v Rumunsku zasiahli 19 lokalít v ôsmich okresoch, kde silný vietor vyvrátil desiatky stromov, poškodil autá a zablokoval cesty, čo narušilo dopravu.
Rumunský premiér Marcel Ciolacu v reakcii na túto krízovú situáciu zrušil sobotňajšie stretnutia a okamžite odcestoval do župy Galati.


Extrémne počasie zasiahlo aj ďalšie krajiny strednej Európy, ako sú Česko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko, Slovensko a Maďarsko, po prudkej zmene po horúcom začiatku septembra, ktorý pozorovali v stredoeurópskom regióne aj v Rumunsku.

Vedci zdôraznili, že tohtoročné leto prekonalo teplotné rekordy z minulého roka a varovali, že teplejšia atmosféra, spôsobená klimatickými zmenami, môže viesť k intenzívnejším zrážkam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: AP, Foto: SITA
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies