Zastavenie tranzitu ruského plynu môže ohroziť Taliansko, Rakúsko a Slovensko, varuje Gas Intensive

NETKY.SK • 5 September 2024, 11:07 • 2 min
Zastavenie tranzitu ruského plynu môže ohroziť Taliansko, Rakúsko a Slovensko, varuje Gas Intensive

Aj keď analytici neočakávajú ohrozenie dodávok v Taliansku, priemysel má obavy z rastu cien a nepredvídaných udalostí.

slovakia

left justify in out

Talianska plynárenská asociácia Gas Intensive varovala, že zastavenie tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu by mohlo spôsobiť zvýšenie cien a prerušenia dodávok, čo by vážne ohrozilo nielen taliansky priemysel, ale bolo by "katastrofou" pre krajiny ako Rakúsko a Slovensko.

"S veľkým znepokojením sledujeme potenciálne zastavenie dodávok, hoci rešpektujeme rozhodnutia Európskej únie a talianskej vlády," uviedol prezident Gas Intensive Aldo Chiarini pre Montel News. Dodal, že taliansky priemysel potrebuje plyn za "spravodlivé a rozumné ceny."

Podľa analytikov Montel News by prerušenie tokov mohlo zvýšiť ceny plynu o 10 až 15 %, zatiaľ čo Walter Boltz, bývalý šéf rakúskeho regulátora E-Control, predpovedá nárast až o 20 %. "Keď je nedostatok plynu, viete, kde to začína, ale neviete, kde to skončí," povedal Chiarini. Zároveň pripomenul varovania šéfa energetickej spoločnosti Eni Claudia Descalziho, že "plynová kríza sa neskončila."

Talianske ministerstvo energetiky informovalo, že dovoz ruského plynu cez bod Tarvisio vzrástol v prvej polovici roku 2024 o 25 % na viac ako 2,7 miliardy metrov kubických oproti rovnakému obdobiu v roku 2023. Ruský plyn tvoril v prvej polovici roka 2024 takmer 9 % talianskeho dopytu, oproti 6,5 % v prvom polroku 2023.

Aj keď analytici neočakávajú ohrozenie dodávok v Taliansku, priemysel má obavy z rastu cien a nepredvídaných udalostí. Gas Intensive upozorňuje, že kým zníženie tokov by Taliansku spôsobilo problémy, pre Rakúsko a Slovensko by to bolo "katastrofálne."

Ako riešenie navrhujú náhradu ruského plynu dodávkami z Azerbajdžanu, pričom Chiarini poznamenal: "Boli by sme veľmi spokojní s touto možnosťou, ktorú podporil aj prezident Zelenskyj." Niektorí oponenti však namietajú, že azerbajdžanský plyn by bol v podstate stále ruským plynom, len s "azerbajdžanskou značkou."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Montel News, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies