Zastrešenie vodární štátom: Nová legislatíva na ochranu národného bohatstva + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 4 September 2024, 14:31 • 4 min
Zastrešenie vodární štátom: Nová legislatíva na ochranu národného bohatstva + VIDEO + FOTO

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomír Andrassy zdôraznil, že štát musí prevziať zodpovednosť a nastaviť udržateľný model financovania, ktorý pokryje nielen opravy a obnovu existujúcej infraštruktúry, ale aj jej rozširovanie.

slovakia

left justify in out

"Modernizačný investičný dlh vo vodárenskej infraštruktúre Slovenska dosiahol približne 10 miliárd eur," uviedol predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomír Andrassy po stredajšom rokovaní vlády.

Tá schválila uznesenie k výsledku kontroly vo vybraných vodárenských spoločnostiach, ktorú NKÚ vykonal za obdobie 2021 až 2023. "Vláda chce, aby vodárne mohli vlastniť len obce, mestá alebo štát. Zmenu legislatívy má pripraviť minister životného prostredia Tomáš Taraba," dodal Andrassy.

"Štát má údaje z rokov 2016 a 2017, na základe ktorých sme v roku 2018 dospeli k číslu 5,6 miliardy eur modernizačného investičného dlhu. Naša kontrolná činnosť za ostatných päť rokov však ukázala, že tento dlh sa vyšplhal už na 10 miliárd eur. Vodárenské spoločnosti, ktorých akcionármi sú obce a mestá, si s týmto modernizačným dlhom sami neporadia," vysvetlil Andrassy.

Zdôraznil, že štát musí prevziať zodpovednosť a nastaviť udržateľný model financovania, ktorý pokryje nielen opravy a obnovu existujúcej infraštruktúry, ale aj jej rozširovanie. "Na Slovensku máme viac ako 440 obcí, ktoré nie sú napojené na vodovod, a ľudia si musia nosiť pitnú vodu zo supermarketov alebo obchodov," upozornil Andrassy.

"Ešte viac máme regiónov a samospráv, ktoré nie sú napojené na kanalizačnú infraštruktúru. Toto nie je len otázka stratégie a zodpovednosti štátu za životné prostredie, ale aj plnenia našich záväzkov voči EÚ. Pri vstupe do Európskej únie sme sa zaviazali, že všetky aglomerácie nad 2000 obyvateľov budú napojené na kanalizáciu. Dnes sme však len na úrovni 70 %," spresnil Andrassy.

Podčiarkol, že tento finančný problém, ktorý presahuje niekoľko miliárd eur, nevyrieši ani akcionár, ani obec, ani mesto bez pomoci štátu. "Vodárenské spoločnosti si v tejto oblasti nepomôžu samy," dodal.

"Účelová finančná rezerva, ktorá má slúžiť na rozvoj, opravu a údržbu infraštruktúry, sa však často používa na iné marketingové, komunikačné a propagačné aktivity," varoval Andrassy.

"Vodárenská infraštruktúra je kritická infraštruktúra štátu. Je jednou z rozhodujúcich, a preto štát nemôže zbaviť zodpovednosti za jej stav. Hospodárske výsledky majú byť každoročné a mali by sa stať súčasťou rokovania vlády, lebo ovplyvňujú účtovné závierky štátu. To je otázka národného bohatstva a posúdenia schopnosti našej krajiny udržateľne sa rozvíjať," uzavrel predseda NKÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies