Záujem ľudí o kolektívne investovanie v roku 2024 stále narastá. Nízke riziko straty a príjmy v prípade dlhodobej investície sú hlavnou výhodou

NETKY.SK • 12 Október 2024, 15:32 • 2 min
Záujem ľudí o kolektívne investovanie v roku 2024 stále narastá. Nízke riziko straty a príjmy v prípade dlhodobej investície sú hlavnou výhodou

Kolektívne investovanie predstavuje atraktívnu možnosť pre tých, ktorí chcú efektívne zhodnotiť svoje úspory s minimálnym rizikom. V roku 2024, s rastúcou dostupnosťou a informovanosťou, je ideálny čas začať. Vaše peniaze budú združené spolu s peniazmi ostatných investorov a rozložené na celý rad aktív vo fonde.

slovakia

left justify in out

Kolektívne investovanie za posledné roky naozaj stúplo, čo sa týka jeho popularity na Slovensku. Táto forma investovania predstavuje pre investora rozložiť investičné riziko do rôznych spoločností. Ide o skupinu združených účtov, vedených finančnou inštitúciou. Po prijatí správa fondu kapitálovú sumu investuje.

V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí zaujíma o možnosti, ako efektívne zhodnotiť svoje úspory. Jednou z populárnych možností je kolektívne investovanie. Ale čo to vlastne je a prečo by ste mali zvážiť začať s ním práve v roku 2024?

Čo je to kolektívne investovanie

Ľudia sú čoraz viac informovaní o forme kolektívneho investovania. Moderné technológie uľahčujú prístup k investičným fondom a umožňujú jednoduché sledovanie a správu investícií online. Ľudia sú čoraz viac informovaní o finančných možnostiach a výhodách investovania. V čase ekonomickej neistoty hľadajú ľudia bezpečnejšie a stabilnejšie spôsoby, ako zhodnotiť svoje úspory.

Kolektívne investovanie je spôsob, ako investovať peniaze spolu s ostatnými investormi do rôznych finančných nástrojov, ako sú akcie, dlhopisy alebo nehnuteľnosti. Tento typ investovania sa realizuje prostredníctvom investičných fondov, ktoré spravujú profesionálni manažéri. Títo manažéri rozhodujú o tom, kam budú peniaze investované, s cieľom dosiahnuť čo najvyšší výnos pri primeranom riziku.

Pri kolektívnom investovaní sa vaše peniaze spolu s peniazmi ostatných investorov zhromažďujú do jedného veľkého fondu. Tento fond je následne rozdelený do rôznych investičných nástrojov, ako sú akcie, dlhopisy, nehnuteľnosti alebo iné aktíva. Každý investor vlastní podiel vo fonde, ktorý je vyjadrený v jednotkách. Hodnota týchto jednotiek sa mení v závislosti od výkonnosti fondu

Typ investovania ako je práve kolektívne predstavuje podstatne nižšie riziko v porovnaní s ostatnými. Prispievať sa dá už od malých súm.
Typ investovania ako je práve kolektívne predstavuje podstatne nižšie riziko v porovnaní s ostatnými. Prispievať sa dá už od malých súm.
Zdroj: foto: checkcity.com

Prečo začať v roku 2024?

Tieto fondy rozkladajú svoje investície medzi rôzne spoločnosti, typy aktív a geografické regióny - poskytujú diverzifikáciu. Keď jedna investícia klesá, iná môže stúpať - nemusíte mať strach, že prídete o všetky peniaze. Vy ako správca fondu budete zároveň neustále dostávať správy o tom, ako boli vaše peniaze investované. Je to teda jednoduchý a prehľadný spôsob sporenia.

Zhrňme si teda výhody tohto sporenia:

Diverzifikácia rizika: Kolektívne investovanie umožňuje rozložiť riziko medzi viaceré investície. To znamená, že ak jedna investícia nevyjde, ostatné môžu kompenzovať straty.

Profesionálne riadenie: Investičné fondy sú spravované odborníkmi, ktorí majú skúsenosti a znalosti na to, aby robili informované investičné rozhodnutia.

Prístup k rôznym trhom: Prostredníctvom kolektívneho investovania môžete investovať do rôznych trhov a sektorov, ku ktorým by ste inak nemali prístup.

Nižšie náklady: Investovanie prostredníctvom fondov môže byť nákladovo efektívnejšie, pretože náklady na správu sú rozdelené medzi všetkých investorov.

 

Typy fondov kolektívneho investovania

Bavíme sa o piatich fondoch kolektívneho investovania. Ide o podielové fondy, otvorené investičné spoločnosti, investičné fondy, fondy obchodované na butze a neregulované schémy kolektívneho investovania.

Poďme sa pozrieť, čo nám tieto typy fondov vedia pomôcť a prekoho sú vhodné najviac.

Akciové fondy: Investujú prevažne do akcií spoločností. Sú vhodné pre investorov, ktorí hľadajú vyšší potenciálny výnos, ale sú ochotní akceptovať vyššie riziko.

Dlhopisové fondy: Investujú do dlhopisov, ktoré sú považované za menej rizikové ako akcie, ale ponúkajú nižší výnos.

Zmiešané fondy: Kombinujú akcie a dlhopisy, čím poskytujú vyvážený prístup k riziku a výnosu.

Nehnuteľnostné fondy: Investujú do nehnuteľností alebo realitných spoločností.

Komoditné fondy: Investujú do komodít, ako sú zlato, ropa alebo poľnohospodárske produkty.

Pravidelnosť prispievania sumy na kolektívny fond je základom vášho úspechu. Dlhodobé finančné prispievanie vedie k naplneniu finančných cieľov.
Pravidelnosť prispievania sumy na kolektívny fond je základom vášho úspechu. Dlhodobé finančné prispievanie vedie k naplneniu finančných cieľov.
Zdroj: foto: fortune.com

S akou sumou a ako pravidelne investovať?

Pri kolektívnom investovaní je dôležité začať s takou sumou, ktorá je pre vás finančne pohodlná. Mnohé fondy umožňujú začať investovať už s relatívne nízkymi sumami, napríklad od 50 do 100 eur mesačne. Pravidelné investovanie, známe aj ako pravidelné investičné plány (PIP), má niekoľko výhod:

Priemerovanie nákladov: Pravidelným investovaním nakupujete viac jednotiek, keď sú ceny nízke, a menej jednotiek, keď sú ceny vysoké. Tým sa vyhnete riziku načasovania trhu.

Disciplína a zvyk: Pravidelné investovanie vám pomáha vytvoriť si zvyk sporenia a investovania.

Dlhodobý rast: Čím dlhšie investujete, tým viac môžete profitovať z potenciálneho rastu trhu.

Kolektívne investovanie predstavuje atraktívnu možnosť pre tých, ktorí chcú efektívne zhodnotiť svoje úspory s minimálnym rizikom. V roku 2024, s rastúcou dostupnosťou a informovanosťou, je ideálny čas začať. Nezabudnite však, že každá investícia nesie určité riziko, a preto je dôležité dôkladne zvážiť všetky možnosti a poradiť sa s finančným poradcom. Začnite investovať už dnes a využite výhody, ktoré kolektívne investovanie ponúka!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: haberl.sk. titulná foto: paytm.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies