Zavárame cviklu a cviklový šalát.
Cvikla.
Na prípravu nálevu potrebujeme ¾ l octu, 2 l vody, 2 PL soli, 2 ČL rasce, 800 g kryštálového cukru, všetko spolu uvaríme. 4 kg cvikly umyjeme a uvaríme do mäkka, t.j. asi 2 hodiny. Cviklu olúpeme, postrúhame na hrubom strúhadle, alebo pokrájame na kocky. Zajeme nálevom, necháme prejsť varom a pridáme 700 g čerstvo nastrúhaného chrenu. Potom už len plníme do pripravených pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 30 minút pri 120°C.
Cviklový šalát.
3 kg nastrúhanej kapusty, 1 kg pokrájanej cibule, 1 kg uvarenej a nastrúhanej cvikly dobre premiešame. Z 1 nakladaču, 2 l vody, 8 dcl octu, 3 dcl oleja, 30 dkg cukru uvaríme nálev, horúcim zalejeme pripravenú zeleninu a plníme do pohárov. Sterilizujeme 30 minút pri 120°C.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies