BRATISLAVA - Cez leto nikoho nebaví stáť dlhé hodiny v kuchyni a povedzme si pravdu ani priveľmi jesť nám nechutí. Čo tak nasledujúci týždeň vyskúšať zeleninové jedlá, ktoré nezaťažia váš žalúdok ani peňaženku?
Brokolica - je hlúbová zelenina, ktorá má ružicovú „hlávku“. Túto zeleninu by ste mali konzumovať aspoň jeden krát do týždňa v rôznych chutných podobách. Dá sa použiť do zeleninových šalátov, polievok, omáčok, nátierok, zapekaná s inou zeleninou, ako príloha alebo ako zeleninka preliata chutnými syrovými omáčkami. Toto chutné, zdravé a ľahké jedlo je vhodným doplnkom pri chudnutí a aj pri zdravom životnom štýle. Brokolicu si kupujte alebo pripravujte na konzumáciu len ak je tmavo zelená. V opačnom prípade ak sú jej farby svetlé, je nedozretá, a pomer živín ešte nebude taký ako u zrelej brokolice. Ďalší pozor dávajte pri tepelnej úprave. Dlhým varením z nej vyvaríte všetky dôležité látky. Najlepšie je brokolicu variť len nad parou, alebo na miernom ohni približne 3 minútky.
Cuketa - veľmi zdravá a plná vitamínov. Chcete detoxikovať telo či schudnúť? Tak nemeškajte a šup s ňou na panvicu. Cuketa je pre vás v tom prípade ako stvorená. Dopriať si ju môžete vo forme polievok, či grilovanú, tiež si ju môžete vypražiť, či pripraviť si z nej spolu so zemiakmi placky, čo však pri diéte určite neodporúčame. Použiť ju môžete aj surovú, stačí si ju nakrájať do šalátu. Cuketa je vhodná pri akejkoľvek redukčnej diéte.
Lečo - chutné jedlo pripravené z paradajok a parík spolu s vajíčkami asi netreba nejako predstavovať. Je len na vás či zostanete len pri zeleninovej verzii alebo do neho použijete klobásu.
Karfiol - je hlúbová zelenina a jej pôvod je v Stredomorí. Chutí na rôzne spôsoby. Možno ho variť, dusiť, zapekať alebo vyprážať. Vhodný je ako príloha či hlavné jedlo alebo polievka. Najlepšie chutí s čiernym korením a strúhaným muškátovým orieškom. Jeho chuť je osobitá, chuťovo nepripomína žiadnu inú zeleninu.
Patizón - je to druh tekvice diskovitého tvaru, na okrajoch charakteristicky zvlnený. Od ostatných druhov tekvíc sa odlišuje kríčkovitým vzrastom a tvarom plodov. Vzhľadom na nízku hodnotu sodíka sa radí medzi vynikajúce zeleniny pri liečbe srdcových a obličkových porúch. Má močopudné účinky. Pre nízky obsah sušiny a nízkokalorickú hodnotu sa konzumácia patizónov odporúča pri redukčných diétach.
Baklažán - i keď sa v realite baklažán radí i v obchodoch medzi zeleninu, v skutočnosti patrí medzi ovocie. Dôležité je baklažán pred varením vždy rozkrájať a posoliť, aby sa tzv. spotil. Vodu potom vysajte papierovou vreckovkou, čím a z neho stratí všetka nepríjemná horkosť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies