Pred chvíľou sme vám predstavili najmladšiu víťazku v histórii kulinárskej súťaže MasterChef Kristínu Nemčkovú. Dnes pôsobí v michelinskej reštaurácii v Londýne a tu je niekoľko receptov z jej kuchárskej knihy.
Volá sa Upgrade a nie náhodou. Je totiž dvojgeneračná. Jej stará mama Pavlína navarila klasiku a vnučka Kristína ju upravila do podoby súčasnej gastronómie, teda moderne. My sme pre vás vybrali mix receptov, ktoré môžete pripraviť pre svojich najbližších a kúpačov.
NÁTIERKY
Zeleninová
1 baklažán
2 červené papriky
olivový olej
soľ a čierne korenie
50 g arašidového masla
20 g masla v izbovej teplote
1 lyžička miso pasty
Šťava zo ¼ citróna
Postup
o Baklažán olúpeme, nakrájame na 2 cm kocky, posolíme a nechám aspoň 10 minút odstáť. Potom ho osušíme papierovou utierkou.
o Rúru zohrejeme na 220 stupňov a pripravíme si papriky – odrežeme stopku a vnútro vyčistíme tak, aby paprika zostala celá.
o Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme papriky a baklažán, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme 15 minút.
o Po upečení dáme papriky na 5 minút zapariť do mikroténového vrecka. Šupku z paprík olúpeme, papriky nahrubo nasekáme a spolu s baklažánom rozmixujeme v mixéri.
o V miske vyšľaháme maslo s miso pastou, pridáme rozmixovanú zeleninu, ktorú dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
Cícerová
200 g cícera
100 ml vody z uvareného cícera
soľ
šťava z 1 citróna
1 lyžička medu
2 lyžičky sezamového oleja
2 hrste petržlenovej vňate
50 g lieskových orechov
Postup
o Cícer prepláchneme vodou a na noc dáme do studenej vody.
o Na druhý deň ho varíme v osolenej vode 45 minút. Po uvarení ho precedíme, vodu nevylievame.
o Cícer dáme do mixéra a postupne pridávame vodu z varenia a mixujeme, kým sa hmota nespojí. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou, medom a sezamovým olejom. Nakoniec primiešame nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.
o Pred podávaním opečieme na suchej panvici lieskové orechy, kým nezačnú voňať a nezískajú zlatú farbu. Potom orechy nahrubo nasekáme a posypeme nimi nátierku.
Avokádová
1 šalátová uhorka
1 avokádo
½ liemtky
soľ
Postup
o Do misky dáme olúpané avokádo a pomocou vidličky ho roztlačíme. Pridáme nastrúhanú uhorku, dochutíme limetkovou šťavou a soľou.
o Kôstu z avokáda necháme zamiešanú v nátierke, aby nestratila farbu.
Cviklová
50 ml balzamika
2 lyžičky medu
300 g predvarenej cvikle
120 g tvarohového syra
50 g čerstvého kozieho syra
soľ
žerucha
Postup
o V miske zredukujeme balzamiko s medom na hustejšiu konzistenciu.
o Cviklu nastrúhame najemno do misy, primiešame tvarohový a kozí syr a ochutíme redukciou a soľou. Nátierku na chlebe ozdobíme kúskami kozieho syra a posypeme čerstvou žeruchou.
SEGEDÍNSKA JAHŇACINA
Kapusta
150 ml olivového oleja
60 ml vínneho octu
1 strúčik cesnaku
½ lyžičky soli
1 špicatá alebo klasická kapusta
mleté čierne korenie
o Rúru zahrejeme na 180 stupňov.
o V miske si pripravíme marinádu – zmiešame olivový olej, ocot, roztlačený cesnak, soľ, korenie a rascu.
o Kapustu rozpolíme, polovičky ešte na ďalších 5 kusov a poukladáme na široký plech vyložený papierom na pečenie.
o Polejeme marinádou, kapustu v marináde obalíme a zakryté pečieme 15 minút.
o Potom kapustu odokryjeme a dopekáme na 200 stupňoch.
Jahňací chrbát
500 g jahňacieho chrbta s kosťou
2 lyžičky mletej papriky
1 lyžička soli
čierne korenie
2 lyžice slnečnicového oleja
2 lyžice masla
o Kosti jahňacieho chrbta očistíme malým nožíkom.
o Chrbát obalíme zo všetkých strán v zmesi mletej papriky, soli a korenia a necháme odstáť 15 minút pri izbovej teplote.
o Na veľkej panvici rozpálime olej a jahňacinu opečieme z každej strany 1,5 minúty.
o Potom pridáme maslo, rozpustíme ho a niekoľkokrát ním mäso priamo na panvici popolievame.
o Jahňacinu preložíme na plech a pečieme v rúre 10 minút pri teplote 180 stupňov.
o Po vytiahnutí necháme mäso 10 minút odpočívať, až potom ho naporcujeme.
Omáčka
2 veľké šalotky
4 lyžičky mletej papriky
500 ml hovädzieho vývaru/vody
350 ml smotany na šľahanie
soľ
o Na panvici, na ktorej sa opekalo mäso, opečieme nadrobno nakrájanú šalotku mierne dozlata. Prisypeme mletú papriku, premiešame a ešte minútu opekáme.
o Zalejeme vývarom, privedieme do varu a varíme 10 minút.
o Prilejeme smotanu a varíme ďalšie 3 minúty.
o Dochutíme soľou a korením a dohladka rozmixujeme.
NEKYSNUTÉ ŠIŠKY, 30 kusov
Cesto
125 g riccoty alebo tvarohu
90 g kryštálového cukru
2 vajcia
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
3 lyžice rumu
soľ
220 g hladkej múky
8 g prášku do pečiva
olej na vyprážanie
kryštálový cukor na obalenie
Krém
100 ml smotany na šľahanie
125 g tvarohu
šťava z ½ citróna
2 lyžice práškového cukru
1 lyžica bazového sirupu
Servis
100 g malín
3 lyžičky bazového sirupu
lístky bazalky
20 g plátkových mandlí
1 lyžica prášku z malín sušených mrazom
Postup
o Ricottu alebo tvaroh rozšľaháme s cukrom, pridáme vajcia, kôru z citróna, rum, štipku soli a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
o Vypracujeme hladké cesto a vložíme ho do cukrárskeho vrecúška. Odstrihneme na ňom špičku tak, aby vznikol asi 2 cm priemer.
o V hrnci rozpálime dostatočné množstvo oleja a vytláčame do neho asi 3 cm dlhé kúsky cesta, ktoré odstrihávame nožničkami. Krátko opražíme z oboch strán dozlata a ukladáme na papierovú utierku. Šišky dáme do misky s cukrom a obalíme ich v ňom.
o Vyšľaháme smotanu, primiešame tvaroh, citrónovú šťavu, cukor a sirup. Krém dáme do cukrárenského vrecúška a odložíme do chladničky.
o Šišky podávame s malinami obalenými v bazovom sirupe, s tvarohovým krémom, posypané lístkami bazalky a malinovým práškom.
JABLKOVÉ MILLE-FEUILLE
Cesto
500 g lístkového cesta
50 g trstinového cukru
50 g lieskových orechov
o Rúru zahrejeme na 180 stupňov.
o Lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 1 mm plát.
o Cesto posypeme cukrom, nadrobno posekanými orechmi a valčekom ich vtlačíme do cesta.
o Cesto nakrájame na obdĺžniky 15 x 5 cm, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 15-20 minút.
Jablkové želé
8 zrelých jabĺk
2 lyžice masla
40 g trstinového cukru
1 lyžička škorice
kôra z 1 pomaranča
3 lyžičky rumu
200 ml pomarančovej šťavy
100 ml vody
6 plátkov želatíny
o Olúpané jablká nastrúhame nahrubo a dáme na panvicu s rozohriatym maslom.
o Pridáme škoricu, pomarančovú kôru, rum, pomarančovú šťavu a vodu.
o Pod pokrievkou dusíme 15 minút, občas premiešame.
o Jablká a šťavu potom rozmixujeme na hladkú hmotu a vrátime do hrnca. Necháme 5 minút povariť a odstavíme zo sporáka.
o Želatínu dáme napučať podľa návodu a vyžmýkanú ju vmiešame do jablčného pyré.
o Na plech vyložený potravinárskou fóliou vylejeme pyré v asi 1 cm vrstve a dáme do chladničky stuhnúť.
o Stuhnuté želé nakrájame na obdĺžniky 15 x 5 cm.
Karamelizované jablká
60 g trstinového cukru
4 jablká
o Na panvici rozpustíme cukor a pripravíme karamel.
o Karamel rozotrieme na papier na pečenie a necháme stuhnúť.
o Nalámeme ho na menšie kúsky a rozmixujeme na jemný prášok.
o Jablká olúpeme, odkôstkujeme a nakrájame na 3 mm plátky.
o Poukladáme na plech na papier na pečenie tesne vedľa seba, posypeme karamelovým práškom a pečieme 15 minút na 190 stupňoch.
Šľahačka
400 ml smotany na šľahanie
4 lyžice práškového cukru
1 vanilkový struk
o Vyšľaháme smotanu, pridáme cukor a vanilku. Šľahačku dáme do cukrárenského vrecka s plochou špičkou.
o Na prvý obdĺžnik lístkového cesta položený na upečenú stranu položíme jablkové želé.
o Prikryjeme druhým obdĺžnikom z lístkového cesta, na ktorý dáme 3 plátky karamelizovaných jabĺk a ozdobíme šľahačkou.
o Zakončíme lístkovým cestom, opečenou stranou hore.
Prečítajte si tiež: Najmladšia MasterChefka na svete má vlastnú kuchársku knihu v troch jazykoch! Vyhrajte ju s Netkami!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies