BRATISLAVA - Už ste si tento rok nazbierali mladý hrášok? Ak nie, rýchlo to napravte. Tieto malé zelené bobule v sebe ukrývajú množstvo vitamínov.
Po medveďom cesnaku a špargli prichádza, tak ako každý rok, na rad zelený hrášok. Je to chutná zelenina, ktorú môžete využiť na viacero spôsobov.
Mladý čerstvý hrášok je skutočne vitamínovou bombou. Jednak je bohatým zdrojom vitamínu C - najdôležitejšieho antioxidantu, ďalej obsahuje množstvo karoténu a vitamínov zo skupiny B.
Zelená pomazánka
Potrebné suroviny: 150 g hrášku, 2 ks syrokrému, 4 PL masla, soľ, mleté čierne korenie
Príprava receptu: Hrášok vylúpeme a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Necháme ho vychladnúť a vložíme do mixéra. Pridáme syrokrém, maslo a vyšľaháme. Dochutíme soľou a korením.
Hrášková polievka
Potrebné suroviny: 400g hrášku, 3 menšie zemiaky, 1 menšia cibuľa, 3 kocky zeleninového bujónu, soľ a vegeta podľa potreby, smotana na varenie (mlieko), hladká múka
Príprava receptu: Na masle si osmažíme cibuľu, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, hrášok a osmažíme cca 5 minút. Zalejeme 1,5 litrom vody. Keď voda zovrie pridáme bujón a varíme pokiaľ hrášok a zemiaky nezmäknú. Všetko rozmixujeme. Znovu dáme zovrieť a dohustíme hladkou múkou rozhabarkovnou v smotane na varenie alebo v mlieku. Necháme ešte chvíľku prevrieť a podľa potreby dochutíme vegetou a soľou.
Cestoviny s hráškom
Potrebné suroviny: 250 g zeleného hrášku, 200 g cestovín, 3 vajcia, 150 ml smotany na varenie, 2 PL sekanej pretržlénovej vňate, 200 g varenej šunky, 120 g tvrdého syra, 60 g masla + na vymastenie misky, mleté kajenské korenie, worchesterská omáčka, soľ
Príprava receptu: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Vajcia spolu so smotanou dobre rozšľaháme, dochutíme worchesterovou omáčkou, mletým kajenským korením a soľou. Potom k tomu primiešame na jemno nasekanú petržleňovú vňať. Šunku si nakrájame na kocky a syr nastrúhame. Uvarené a precedené cestoviny vrátme naspäť do misky a premiešame s nakrájanou šunkou, hráškom a syrom. Masu dáme do misky vymastenej maslom a zalejeme smotanovou zmesou a na vrch poukladáme kúsky masla. Pečieme asi 20 minút na 200 stupňov.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies