Železničná stanica Žilina: Začiatok dlhodobej výluky a významné ZMENY v prevádzke od 1. októbra

NETKY.SK • 26 September 2024, 11:08 • 2 min
Železničná stanica Žilina: Začiatok dlhodobej výluky a významné ZMENY v prevádzke od 1. októbra

ŽILINA - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) oznamujú cestujúcim, že od 1. októbra 2024 dochádza v rámci modernizácie železničného uzla Žilina k ďalšej významnej zmene v organizácii dopravy. Táto zmena zahŕňa dlhodobú výluku nepárnej skupiny Železničnej stanice Žilina – osobná stanica. Výluková činnosť by mala byť ukončená v priebehu mesiaca december 2025.

slovakia

left justify in out

Kľúčové zmeny a obmedzenia pre cestujúcich:

1. Uzávierka starých nástupíšť – Nástupištia č. 1, 1R, 2, 5, 6 a 7 budú uzatvorené a stavebné práce sa presunú do tejto časti stanice. Všetky vlaky budú prepravované po novej časti koľajiska.

2. Výluka na trati Žilina – Rajec – V období od 1. 10. 2024 do 30. 04. 2025 bude úplne vylúčená železničná trať Žilina – Rajec. Počas tohto obdobia bude zavedená náhradná autobusová doprava. Autobusy náhradnej dopravy budú pristavené pred budovou železničnej stanice (oproti Všeobecnej zdravotnej poisťovni).

3. Nové nástupištia a dočasné nástupište – Cestujúcim budú k dispozícii nové nástupištia č. 3 a 4 pre vlaky všetkých smerov okrem Rajca. Pre regionálne rýchliky z/do Bratislavy (vlaky č. 701 – 716) bude slúžiť dočasné nástupište „U“, ktoré je prístupné z podchodu z Národnej, resp. z Uhoľnej ulice. V prípade mimoriadností môžu byť na toto nástupište presmerované aj iné vlaky.

4. Prístup k nástupištiam – Cestujúcim odporúčame vytvoriť si dostatočnú časovú rezervu na presun na nové nástupištia č. 3 a 4, ako aj na dočasné nástupište „U“. Presun z vestibulu na nástupište „U“ trvá približne 10 – 15 minút. K dispozícii sú výťahy na oboch stranách podchodu (ulica P.O. Hviezdoslava a Uhoľná ulica).

Zdroj: ŽSR

Dôležité odporúčania pre cestujúcich:

  • Využívajte na nákup cestovných lístkov webové a mobilné aplikácie, aby ste predišli časovým zdržaniam.
  • Pri nákupe lístkov v pokladniciach vo vestibule železničnej stanice si naplánujte dostatočnú časovú rezervu na presun podchodom.
  • Bezbariérový prístup pre cestujúcich so zdravotným postihnutím bude výhradne z Uhoľnej ulice. Cestujúci so špeciálnymi potrebami musia svoju cestu nahlásiť dopravcovi minimálne 24 hodín pred plánovanou cestou.

Zdroj: FB/Železnice Slovenskej republiky - ŽSR

Ďalšie opatrenia:

  • Vstup do areálu železničnej stanice zo strany ulice P.O. Hviezdoslava bude z dôvodu bezpečnosti uzatvorený, okrem vstupu cez vestibul.
  • Vestibul bude zo strany 1. nástupišťa uzatvorený – prístup bude len zo strany od mesta.
  • Schodištia z podchodu na 1. a 2. nástupište budú uzatvorené.
  • Stojany na bicykle na 1. a 5. nástupišti budú zrušené. Cyklistom odporúčame využívať stojany na zastávke MHD smer Hurbanova ulica.
  • Parkovisko pred budovou železničnej stanice nebude prístupné pre osobné automobily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ŽSR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies