Ultrafialové žiarenie, ktoré v súčasnosti pomáha pri „čistení“ vzduchu od prítomnosti koronavírusu, priblíži na júnovej vedeckej kaviarni biofyzik Martin Kopáni z Ústavu lekárskej fyziky, biofyziky, informatiky a telemedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
V súvislosti s vírusmi z celého elektromagnetického spektra sa používa ultrafialové žiarenie. Je to časť elektromagnetického spektra, s ktorým sa stretávame každý deň. Ako každé iné žiarenie, aj UV žiarenie má mnohé pozitívne účinky, ktoré vieme využiť v medicíne, hygiene a výskume. "Avšak má aj negatívne účinky, na ktoré mnohokrát zabúdame. V súčasnej situácii sa toto žiarenie využíva hlavne na čistenie vzduchu a povrchov od prítomnosti koronavírusu. UV žiarenie vie byť dobrý sluha, ale zlý pán," uvádza web quark.sk.
Prečítajte si: Vedeli ste, že na Slovensku nám ubúda voda?
Doc. RNDr. Martin Kopáni, PhD.
Je to biofyzik, pôsobí v Ústave lekárskej fyziky, biofyziky, informatiky a telemedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Vyučuje lekársku fyziku a biofyziku. V rámci svojho výskumu sa venuje detekcii chemických prvkov v bunkách a tkanivách organizmov, a zisťuje optické a štruktúrne vlastnosti týchto prvkov a ich zlúčenín.
Prednáška sa bude streamovať 24. júna 2021 o 17:00. Záznam z podujatia bude neskôr dostupný na YouTube Veda na dosah – CVTI SR.
Mohlo by vás zaujímať: Škandinávske krajiny sa pýšia najčistejším vzduchom v EÚ. Slovensko opäť ničím neprekvapilo
Vedecká kaviareň
Vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE pravidelne raz do mesiaca organizuje pre širokú verejnosť Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave. Vedecká kaviareň Veda v CENTRE sa koná v budove CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A, na Patrónke. Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný. Stretnutia vo vedeckej kaviarni sú organizované pravidelne každý posledný štvrtok v mesiaci o 17.00 hod. Prvá kaviareň sa uskutočnila 21. 5. 2008.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies