Zmeny v slovenskej diplomacii: Nové úrady v Afrike a Ázii, zrušenie úradov v Dánsku a Nórsku + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 28 August 2024, 18:04 • 4 min
Zmeny v slovenskej diplomacii: Nové úrady v Afrike a Ázii, zrušenie úradov v Dánsku a Nórsku + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Podľa ministra Blanára rozhodnutie o vzniku štyroch nových zastupiteľstiev odráža záujem Slovenska rozšíriť ekonomickú diplomaciu. Okrem nich vznikne aj styčný úrad SR v Etiópii.

slovakia

left justify in out

Slovenská republika bude mať od 1. septembra nové zastupiteľské úrady v Tanzánii, Malajzii, na Filipínach a v Alžírsku. Súčasne od 31. decembra zaniknú slovenské zastúpenia v Dánsku, Nórsku, v poľskom Krakove a v ruskom Sankt Peterburgu.

O týchto zmenách informoval na tlačovej konferencii minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár po tom, čo vláda schválila návrh úpravy siete zastupiteľských úradov SR.

Minister Blanár tiež uviedol, že rezort plánuje zrušiť Styčný úrad SR v Kosove. "Chcem zároveň povedať, že ak hovoríme slovo zrušiť, je to len technický výraz, pretože náš záujem je budovať diplomatické vzťahy so všetkými krajinami, aj s tými, ktoré budú mať zastúpenie v inej destinácii. Ale budeme s nimi komunikovať naďalej. Myslíme, že tá intenzita komunikácie nie je taká a nie je potrebné, aby sme tam mali zastupiteľský úrad," vysvetlil minister.

Podľa ministra Blanára rozhodnutie o vzniku štyroch nových zastupiteľstiev odráža záujem Slovenska rozšíriť ekonomickú diplomaciu. Okrem nich vznikne aj styčný úrad SR v Etiópii.

"Je to sídlo organizácií OSN a je tam aj sídlo Africkej únie. A viete veľmi dobre, že SR sa uchádza o nestáleho člena bezpečnostnej rady OSN pre obdobie 2028 až 2029. Preto je veľmi potrebné, aby sme s Africkou úniou a v Afrike boli rovnako veľmi aktívni," ozrejmil minister.

V ďalších krajinách pribudnú ekonomickí diplomati, pričom ich počet vzrastie z 17 na 43. "Toto je krok k tomu, aby bol na najvýznamnejších zastupiteľských úradoch človek, ktorý sa bude venovať tomu, aby pomáhal slovenským firmám. V 43 krajinách sa tým pádom budú môcť slovenské firmy obrátiť na niekoho, kto im bude plne k dispozícii a ktorého úlohou bude im pomôcť sa presadiť," vysvetlil štátny tajomník rezortu Rastislav Chovanec.

Chovanec dodal, že pri výbere 43 krajín sa zohľadnil dopyt slovenských firiem a krajiny, kde má účasť ekonomického veľvyslanca pridanú hodnotu. "Preto sme aj pri výbere 43 krajín vychádzali z toho, aký bol dopyt slovenských firiem a z toho, kde si myslíme, že im budeme môcť pomôcť," poznamenal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies