Známy cirkus príde o TIGRE! Kontrola našla šelmy zatvorené v KLIETKACH

NETKY.SK • 22 August 2024, 13:38 • 2 min
Známy cirkus príde o TIGRE! Kontrola našla šelmy zatvorené v KLIETKACH

NOVÉ ZÁMKY - Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR vykonáva kontroly v cirkusoch. Uvádza, že kontrola v cirkusoch sa môže vykonávať v čase verejného vystúpenia, v čase výcviku na verejné vystúpenia alebo mimo času drezúry.

slovakia

left justify in out

Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ vykonali v roku 2023 41 úradných kontrol v cirkusoch pričom boli zistené viaceré nedostatky. V jednom z cirkusov boli zistené nevyhovujúce chovné podmienky pre slony, prevádzkovateľovi cirkusu bolo nariadené zabezpečiť väčší priestor pre tieto zvieratá.

V druhom prípade šlo o tigre držané v prepravných klietkach, kedy bolo prevádzkovateľovi nariadené zabezpečiť pre tieto zvieratá vonkajší výbeh. V ďalšom prípade išlo o neoznačené zvieratá, ktoré prevádzkovateľ, na základe uložených opatrení, nechal trvalo označiť ušnými číslami. Vo všetkých prípadoch boli nariadené opatrenia splnené v plnom rozsahu.

V roku 2024 sa taktiež realizujú dané kontroly a to pravidelne, ako aj aj na podnety verejnosti. Aj na základe prijatých podnetov vykonali 15. augusta 2024 veterinárni inšpektori RVPS Nové Zámky u prevádzkovateľa Národní cirkus Aleš neohlásenú kontrolu na dodržiavanie veterinárnych podmienok chovu mačkovitých šeliem – bengálskych tigrov.

Tri samice druhu tiger bengálsky boli označené transpondérom, všetky mali vydaný pas a boli platne vakcinované proti besnote. Bolo zabezpečené kŕmenie, napájanie čerstvou vodou a každodenná kontrola zvierat.

V čase kontroly boli zvieratá zatvorené v prívese, ktorý bol rozdelený na 3 klietkové časti pre individuálne umiestnenie jedincov. V každej klietke bolo k dispozícii aj vyvýšené ležovisko. Veľkosť kotercov však nie je vhodná pre ustajnenie danej vekovej a hmotnostnej kategórie mačkovitých šeliem.


Tiger bengálsky v cirkuse Aleš
Tiger bengálsky v cirkuse Aleš
Zdroj: svps.sk

Pri kontrole neboli zistené žiadne poruchy pohybového, kožného, dýchacieho alebo tráviaceho aparátu. Tigre však prejavovali príznaky apatie, letargie a známky stereotypného správania z dôvodu nedostatočného naplnenia svojich etologických potrieb.

Veterinárni inšpektori skonštatovali, že držanie zvierat za zistených okolností nevyhovuje požiadavkám pre kontrolované jedince, takéto ustajňovacie podmienky výrazne znižujú kvalitu života zvierat a vydali veterinárne opatrenia s cieľom podstatne zlepšiť životné podmienky držaných tigrov.

Chovateľ je ochotný vzdať sa tigrov, pretože nie je v jeho silách zabezpečiť potrebnú starostlivosť pre tieto jedince. RVPS Nové Zámky v spolupráci so ŠVPS SR intenzívne hľadá vhodné chovné zariadenie, do ktorého by mohli byť tigre premiestnené v čo najkratšej dobe.

Koterce neobsahujú žiadne predmety alebo materiály, ktoré by obohatili životné prostredie šeliem.  Tigre nemajú možnosť pobytu vo výbehu,  pretože už nie sú socializované a neposlúchajú povely ošetrovateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies