Zomrel Karol Kuna, hrdina SNP: Symbol boja za slobodu a spravodlivosť

NETKY.SK • 21 Október 2024, 16:21 • 2 min
Zomrel Karol Kuna, hrdina SNP: Symbol boja za slobodu a spravodlivosť

Vo veku 96 rokov zomrel Karol Kuna, priamy účastník Slovenského národného povstania. Ako člen partizánskej skupiny Za slobodu Slovanov sa stal symbolom odvahy a boja za slobodu.

slovakia

left justify in out

Vo veku 96 rokov zomrel Karol Kuna, priamy účastník Slovenského národného povstania (SNP), ktorý sa stal symbolom hrdinstva a odvahy v boji proti fašistickému režimu. Túto smutnú správu potvrdili zo Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Karol Kuna sa narodil v roku 1928 v Bobrovci a už od mladosti bol zapojený do protirežimovej činnosti.

Kuna bol aktívnym členom partizánskej skupiny Za slobodu Slovanov, kde pôsobil ako spojka. Jeho úloha v tejto skupine bola kľúčová, keďže zabezpečoval komunikáciu medzi partizánmi a pomáhal organizovať odpor proti nacistickým silám.

Okrem toho, ešte pred vypuknutím SNP, pomáhal svojmu otcovi v ilegálnej protirežimovej práci, čo ukazuje jeho odhodlanie bojovať za slobodu už v mladom veku.

Svoju životnú dráhu Karol Kuna venoval boju proti tyranii a nespravodlivosti, pričom jeho hrdinstvo a odhodlanie dnes spomína s úctou aj prezident SR Peter Pellegrini. Ten na sociálnej sieti vyjadril hlbokú úctu k jeho pamiatke a rodine vyjadril úprimnú sústrasť.

"Karol Kuna bol pravým hrdinom, ktorý sa odvážne postavil proti nespravodlivosti a bojoval za našu slobodu. Odkaz SNP je utkaný z hrdinstva konkrétnych ľudí, ktorí boli pripravení položiť svoj život v boji za lepšiu budúcnosť našich generácií. Nech jeho odvaha a vlastenectvo ostanú navždy v našich srdciach ako symbol nezlomného ducha celého slovenského národa," povedal prezident.

Zomrel tak človek, ktorého život bol spojený s kľúčovým okamihom slovenských dejín a ktorý počas svojho života zostal verný ideálom boja za slobodu a spravodlivosť.

Karol Kuna bude nezabudnuteľný nielen ako priamy účastník SNP, ale aj ako symbol bojovníka za práva a slobodu jednotlivca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies