Zomrel legendárny futbalový tréner Sven-Göran Eriksson. Vo veku 76 rokov podľahol rakovine

NETKY.SK • 26 August 2024, 19:45 • 2 min
Zomrel legendárny futbalový tréner Sven-Göran Eriksson. Vo veku 76 rokov podľahol rakovine

Vo veku 76 rokov zomrel bývalý tréner Anglicka Sven-Goran Eriksson.

slovakia

left justify in out

Eriksson, prvý nebritský manažér anglického tímu, doviedol Three Lions do štvrťfinále na troch veľkých turnajoch počas svojho päťročného pôsobenia v rokoch 2001 až 2006. V januári Eriksson povedal, že po diagnostikovaní rakoviny mu zostáva „prinajlepšom“ rok života.

Jeho deti Lina a Johan v pondelok povedali: "Náš otec Sven-Goran Eriksson dnes ráno pokojne zaspal vo svojom dome v Bjorkefors pri Sunne. Dlho statočne bojoval so svojou chorobou, ale teraz sa to skončilo."

„Otec nám začiatkom tohto roka povedal o svojej vážnej chorobe a dostal úžasnú odozvu od priateľov a futbalových fanúšikov po celej Európe." ... „Pozvali ho do niekoľkých futbalových tímov v Anglicku, Taliansku, Portugalsku a Švédsku, zdieľali lásku k futbalu a k otcovi."

"Bolo to nezabudnuteľné pre neho aj pre nás. Vyjadril uznanie a radosť a skonštatoval, že takéto krásne slová sa väčšinou vyslovia až vtedy, keď niekto zomrie. Dúfame, že si Svennisa budete pamätať ako dobrého a pozitívneho človeka, ktorým bol vždy na verejnosti aj doma," dodali blízki.

Sven Goran Eriksson tento rok navštívil mnohé zo svojich bývalých klubov vrátane Lazia v máji
Sven Goran Eriksson tento rok navštívil mnohé zo svojich bývalých klubov vrátane Lazia v máji
Zdroj: BBC / Getty Images

Švéd riadil 12 klubov vrátane Manchestru City, Leicesteru, Ríma a Lazia, pričom vyhral 18 trofejí. Eriksson mal na starosti aj Mexiko, Pobrežie Slonoviny a Filipíny.

Po ukončení hráčskeho dôchodku vo veku 27 rokov začal Eriksson svoju manažérsku kariéru v Degerfors v roku 1977 a potom sa pripojil k švédskemu Göteborgu, kde vyhral švédsky titul, dva švédske poháre a v roku 1982 Pohár UEFA.

Potom si užil dve obdobia s portugalským gigantom Benficou, ako aj s vedením talianskych tímov Rím, Fiorentina, Sampdoria a Lazio – kde získal sedem trofejí vrátane titulu Serie A, dva talianske poháre a Európsky pohár víťazov pohárov.

Oživil dlhotrvajúcu kvalifikačnú kampaň na MS 2002, aby si zabezpečil svoje miesto na turnaji v Japonsku a Južnej Kórei, vrátane ohromujúceho víťazstva 5:1 nad Nemeckom v Mníchove. Jeho posledné klubové pôsobisko bolo v tíme čínskej Super League Guangzhou R&F, Shanghai SIPG and Shenzhen medzi rokmi 2013 and 2017.

Premiér Sir Keir Starmer povedal: „Som hlboko zarmútený tým, že Sven-Goran Eriksson zomrel. Bude sa naňho spomínať pre jeho obrovský prínos pre anglický futbal, ktorý v priebehu rokov priniesol radosť toľkým. Naše myšlienky sú s jeho rodinou."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: Sportal.eu
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies