Zriedkavé búrky nad Saharou: Prečo púšť ožila?

NETKY.SK • 21 September 2024, 10:30 • 2 min
Zriedkavé búrky nad Saharou: Prečo púšť ožila?

Napriek tomu, že búrky nad Saharou sú mimoriadne zriedkavé, v posledných dňoch sa na púšti objavili silné a početné búrky. Tieto nezvyčajné poveternostné javy vyvolali zaujatie a otázky o ich vzniku a dôvodoch.

slovakia

left justify in out

Búrky, ktoré sú pre Saharu mimoriadne nezvyčajné, sa predsa len objavili, a dokonca v počte, ktorý prekvapil.

Ako je niečo také možné?

V mnohých častiach púšte sa vyskytli búrky, čo je poveternostný jav, ktorý je v extrémne suchom a horúcom prostredí mimoriadne zriedkavý. Napriek tomu, že takéto búrky sa objavujú len zriedka, nie sú úplne nemožné. V utorok večer sa nad púštnymi oblasťami prehnali búrky, ktoré boli miestami aj silnejšie.

Ako však vznikajú búrky nad púšťou?

V podstate pre púštne oblasti platia rovnaké podmienky na vznik búrok ako pre iné regióny sveta. Kľúčovým faktorom je vysokoenergetický vzduch, ktorý má schopnosť stúpať do veľkých výšok.
Ak sú tieto podmienky splnené, môže vzniknúť kopovitý oblak, ktorý prerastie do búrkového jadra. Na rozdiel od vlhkého vzduchu sa ich výstup nad suchou púšťou zvyčajne začína až vo výškach nad 3 000 metrov. Odtiaľ sa oblaky dvíhajú až do 15 kilometrov predtým, než sa začne rozširovať ich oblaková kovadlina.

Spojením týchto zložiek sa nad púštnymi oblasťami môžu vytvoriť aj búrky s bohatou bleskovou aktivitou.


Sahara
Sahara
Zdroj: The Motoroamers

V púštnych oblastiach sú búrkové mraky tak vysoké, že sa dážď vyparí skôr, ako stihne dopadnúť na zem. V suchom vzduchu pri zemi sa dažďové kvapky teda obvykle úplne odparia skôr, ako dosiahnu duny alebo skaly púšte.

Prečo však na Sahare došlo k výraznému dažďu?

Po týchto zriedkavých extrémnych dažďoch sa púšť dokonca zazelenala, čo je pre túto oblasť netypické. Ako sme uviedli, v niektorých regiónoch púšte spadlo v septembri viac ako 500 % priemerného mesačného úhrnu.


Vedci sa touto výnimočnou poveternostnou udalosťou zaoberali a identifikovali niekoľko faktorov, ktoré mohli prispieť k tomuto javu.

Medzi nimi je prechod z El Niño do La Niña, ktorý mohol ovplyvniť posun monzúnovej zóny na sever, a globálne otepľovanie. Štúdia publikovaná v časopise Nature v júni tohto roku zistila, že častejšie posuny smerom na sever v tejto zóne by sa mohli v najbližších desaťročiach objavovať v dôsledku stúpajúcich hladín oxidu uhličitého, vedľajšieho produktu znečistenia fosílnymi palivami, a globálneho otepľovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Nature, iMeteo, Foto: PlaceMania
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies