Zrútenie vojenského vrtuľníka v ruskej Kalužskej oblasti: Posádka zahynula, potvrdil gubernátor

NETKY.SK • 25 Júl 2024, 11:13 • 2 min
Zrútenie vojenského vrtuľníka v ruskej Kalužskej oblasti: Posádka zahynula, potvrdil gubernátor

MOSKVA - V ruskej Kalužskej oblasti juhozápadne od Moskvy sa zrútil vojenský vrtuľník Mi-28. Posádka zahynula, uviedla v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerstva bola príčinou havárie pravdepodobne technická závada počas plánovaného letu. Neuviedlo, koľko ľudí bolo na palube, Mi-28 má ale obvykle dvojčlennú posádku, informuje agentúra Reuters. Pád vrtuľníka potvrdil gubernátor Kalužskej oblasti Vladislav Šapša. Na mieste podľa neho pracujú záchranári a vyšetrovatelia.

K podobnému incidentu došlo pred rokom v máji nad Ruskom anektovaným Krymom, kedy sa zrútil iný Mi-28. Ruská tlačová agentúra TASS vtedy uviedla, že príčinou pádu malo byť aj zlyhanie techniky.

Agentúra Reuters v súvislosti so zrútením vrtuľníka vtedy pripomenula, že od ruskej invázie na Ukrajinu sa Krym opakovane stal terčom drónových útokov a len dva týždne pred incidentom vzplanul zásobník s palivom v najväčšom meste polostrova Sevastopole, podľa miestnej ruskej správy zrejme po dronovom útoku. Ukrajina sa k podobným incidentom nehlási, ukrajinskí predstavitelia po nich ale často zverejňujú ironické príspevky na sociálnych sieťach, ktoré zapojenie Kyjeva naznačujú.

Dvojmiestny bojový vrtuľník Mi-28 je v službe od konca 80. rokov 20. storočia, informuje portál Defense Blog. Stroj je určený na plnenie radu úloh vrátane ničenia tankov a obrnených vozidiel, ale aj pomaly letiacich vzdušných cieľov, ako sú bezpilotné drony.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, TASS, Reuters, Foto: X / KyivPost
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies