Zverejnili rebríček najlepších univerzít na svete. Slovensko sa umiestnilo celkom 6-krát

NETKY.SK • 15 Júl 2024, 12:08 • 2 min
Zverejnili rebríček najlepších univerzít na svete. Slovensko sa umiestnilo celkom 6-krát

Väčšina univerzít si drží čestné miesta, Slovensko neskončilo práve najlepšie. Stále nás výrazne predbiehajú susedné krajiny. Rebríček pochádza z portálu QS World University Rankings.

slovakia

left justify in out

Prvých 5 miest nikoho neprekvapilo. Rebríček klasicky vedie Massachusettský Inštitút Technológie a Univerzita v Cambridge. Ďalšie vedúce priečky obsadili univerzity Oxford, Harvard a Stanford.

Najlepšou univerzitou na území Európy, mimo Spojeného kráľovstva, je švajčiarsky ETH Zürich, polytechnická spolková škola, ktorá sa umiestnila 7. mieste. Ďalšie európske univerzity s vysokým ohodnotením sú parížska Université PSL (24. miesto), švajčiarska EPFL (36. miesto) a Mníchovská technická univerzita (37. miesto).

Väčšina ostatných univerzít pochádza z územia Spojených štátov a Spojeného kráľovstva. Rebríček v hojnom počte obsadili školy z Kanady, Austrálie a krajín východnej Ázie (hlavne z Japonska a z Južnej Kórey), vrátane Singapuru.

Čo sa týka Slovenska, šesť univerzít obsadilo nižšie, delené priečky. V prvej tisícke sa umiestnila Univerzita Komenského v Bratislave, ktorej patrí 661. až 670. miesto. Na východe vzdelanie zastupuje Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, ktorá skončila na 851. až 900. mieste.

Do zoznamu sa na nižšie miesta dostali aj Slovenská poľnohospodárska univerzita v NitreSlovenská technologická univerzita v Bratislave, košická TUKE a Žilinská univerzita. Všetky školy v zozname obsadili priečky nižšie ako 1000.

Lepšie skončili susedné krajiny, ktoré navštevuje veľké množstvo slovenských študentov. Čo sa týka Česka, najvyššie miesto obsadila Karlova univerzita (248.) a brnenská MUNI (400.), no okrem toho má krajina v zozname ďalších 14 inštitúcií. V Rakúsku sa spolu s ďalšími 7 univerzitami dostala Viedenská univerzita na 130. miesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: QS World University Rankings, Foto: Univerzita Komenského, fedu.uniba.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies