Ministri C5 sa v Ľubľane zhodli v otázke nelegálnej migrácie

NETKY.SK • 27 Marec 2024, 07:00 • 2 min
Ministri C5 sa v Ľubľane zhodli v otázke nelegálnej migrácie

ĽUBĽANA - V Ľubľane sa včera (26. marca 2024) uskutočnilo stretnutie ministrov zahraničných vecí štátov neformálnej skupiny Central 5 (C5). Pozvanie slovinskej šéfky diplomacie Tanji Fajonovej prijal aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár, ktorý sa zúčastnil na rokovaniach spolu s partnermi z Česka (minister Jan Lipavský), Maďarska (minister Péter Szijjártó), Rakúska (minister Alexander Schallenberg) a Slovinska (ministerka Tanja Fajon).

slovakia

left justify in out

Ministri zahraničných vecí skupiny C5 diskutovali najmä o politike rozširovania a vnútornej reformy Európskej únie (EÚ). Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že Slovensko práve v tomto roku oslavuje spoločne s Českom, Maďarskom a Slovinskom 20. výročie vstupu do EÚ. Zdôraznil, že SR dlhodobo podporuje proces rozširovania Únie o východné i balkánske krajiny, presadzuje vyvážený prístup a rovnaké podmienky pre všetky kandidátske štáty.

Súčasne poukázal na potrebu manažovať finančné dopady integrácie budúcich členov:„EÚ sa musí pripraviť na následky rozširovania, či už v oblasti sektorálnej politiky, rozpočtu alebo vnútorných rozhodovacích procesov,“ skonštatoval J. Blanár a aj na tomto fóre privítal rozhodnutie lídrov členských štátov EÚ o otvorení prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou.

SR podľa jeho slov rovnako podporuje napredovanie Ukrajiny v jej integračnom procese: „Podporujeme Ukrajinu ako demokratickú, suverénnu krajinu v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Nebudeme dodávať vojenskú pomoc na vládnej úrovni, no naďalej pomáhame humanitárne a tiež v oblasti odmínovania, kde máme silnú expertízu. Slovensko je preto členom Odmínovacej koalície v rámci Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, tzv. Ramsteinského formátu,“ uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Témou diskusie ministrov C5 bola taktiež nelegálna migrácia. Podľa šéfa slovenskej diplomacie ostáva jednou z najväčších výziev pre Úniu. S partnermi sa zhodli, že Nový pakt o migrácii a azyle, ktorý odmietli krajiny V4, nepovažujú za dlhodobo udržateľné riešenie. „V súvislosti s hraničnými obmedzeniami, ktoré v reakcii na migračné vlny prijali niektoré štáty, došlo k zásahu do jednej z najoceňovanejších výhod pre obyvateľov Európskej únie – do slobody pohybu v rámci schengenského priestoru,“ dodal J. Blanár s tým, že pre Slovensko je v rámci reformy rozhodovacích mechanizmov kľúčové zachovanie princípu jednomyseľnosti: „Každý členský štát si musí zachovať svoju politickú kontrolu a výsledkom reformy nemôže byť oslabenie rozhodovania menších krajín zrušením práva veta.“ SR vyjadruje v tejto oblasti podporu avizovanému programu maďarského predsedníctva v Rade EÚ, ktorého sa južný sused Slovenska ujme v druhej polovici roka 2024.

Minister Juraj Blanár ocenil úsilie Slovinska ako nestáleho člena Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov. „Bezpečnostná rada prijala včera rezolúciu s výzvou na okamžité prímerie v pásme Gazy a humanitárnu pomoc, ktorá je mimoriadne dôležitá pre civilistov trpiacich v tomto regióne,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie.
 
V rozšírenom formáte za účasti ministra zahraničných vecí Čiernej Hory Filipa Ivanovića hovorili šéfovia diplomacií aj o situácii v regióne západného Balkánu.
 
Formát Central 5 (C5) alebo tiež Stredoeurópska päťka vznikol v roku 2020 z iniciatívy Rakúska ako neformálne zoskupenie Česka, Maďarska, Slovenska, Slovinska a Rakúska. Včerajšie stretnutie bolo 12. zasadnutím skupiny. Rokovania prebiehajú na úrovni ministrov zahraničných vecí. Minister Juraj Blanár v Ľubľane potvrdil, že najbližšie rokovanie partnerov C5 bude hostiť Slovenská republika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies