Postup bol nezastaviteľný, Berlín padol. Ako spojenci dobyli srdce nacistického Nemecka?

NETKY.SK • 8 Máj 2024, 13:00 • 2 min
Postup bol nezastaviteľný, Berlín padol. Ako spojenci dobyli srdce nacistického Nemecka?

Dobytie Berlína bolo symbolickým a strategickým úderom pre nacistické Nemecko. V obliehanom meste si Adolf Hitler vzal život 30. apríla 1945, keď sa sovietske vojská blížili. Jeho smrť znamenala efektívny koniec Tretieho ríše, hoci boje pokračovali v iných častiach Európy ešte niekoľko dní.

slovakia

left justify in out

Na jar roku 1945 sa odohrávala bitka o Berlín, vrchol snáh spojencov ukončiť tyraniu nacistického Nemecka. Sovietska Červená armáda pod velením maršalov Georgija Žukova a Ivana Koneva spustila masívnu ofenzívu proti nemeckému hlavnému mestu. Bitka sa začala 16. apríla a trvala až do 2. mája 1945. Bola to jedna z posledných veľkých ofenzív európskeho divadla druhej svetovej vojny a vyústila v pád Berlína.

Sovietske sily výrazne prevyšovali nemeckých obrancov, s viac ako 2,3 miliónmi vojakov vrátane poľských jednotiek proti 766 750 nemeckým vojakom brániacim mesto. Sovietska armáda mala tiež obrovskú prevahu v tankoch, delostrelectve a lietadlách. Napriek zúfalemu odporu nemeckých síl, ktoré zahŕňali pravidelné vojská, národnú milíciu Volkssturm a dokonca aj oddiely Hitlerjugend, sovietsky kolos bol nezastaviteľný.

Dobytie Berlína

Dobytie Berlína bolo symbolickým a strategickým úderom pre nacistické Nemecko. V obliehanom meste si Adolf Hitler vzal život 30. apríla 1945, keď sa sovietske vojská blížili. Jeho smrť znamenala efektívny koniec Tretieho ríše, hoci boje pokračovali v iných častiach Európy ešte niekoľko dní.

Bezpodmienečná kapitulácia nemeckých síl v Berlíne bola podpísaná 2. mája 1945. Poľný maršal Wilhelm Keitel podpísal konečné dokumenty o kapitulácii 8. mája 1945 v Karlshorste v Berlíne, čo sa pripomína ako Deň víťazstva v Európe. Tento akt oficiálne ukončil vojnu v Európe, hoci odporové skupiny sa vzdávali v nasledujúcich dňoch, ako napríklad v Courlandskom vrecku a počas pražskej ofenzívy.

Dôsledky vojny zahŕňali objavenie plnej hrôzy holokaustu, oslobodenie koncentračných táborov a začiatok procesu privádzania vojnových zločincov pred spravodlivosť. Koniec druhej svetovej vojny v Európe tiež pripravil pôdu pre studenú vojnu, keďže kontinent bol rozdelený medzi západné mocnosti a Sovietsky zväz.

Pád Berlína a porážka nacistického Nemecka zostávajú jednými z najvýznamnejších udalostí v modernej histórii. Nielenže znamenali koniec brutálneho konfliktu, ale aj pád režimu, ktorý priniesol nevýslovné utrpenie miliónom. Víťazstvo dosiahnuté spojencami je svedectvom odolnosti a odhodlania tých, ktorí bojovali za slobodu proti silám tyranie a útlaku.

Boj do posledného muža

Kľúčovú úlohu pri dobytí Berlína zohrali sovietske jednotky, ktoré boli súčasťou 1. beloruského a 2. beloruského frontu pod velením maršalov Georgija Žukova a Konstantina Rokossovského. Tieto fronty disponovali obrovským množstvom vojakov, tankov, lietadiel a delostrelectva.

Dôležitú úlohu zohral aj 1. ukrajinský front pod velením maršala Ivana Koneva a 1. poľská armáda, ktoré pomohli obkľúčiť a nakoniec dobyť Berlín.

Na obrane mesta sa podieľali nemecké divízie v rámci Armádnej skupiny Vistula a Armádnej skupiny Centrum, ktoré boli doplnené o Berlínsku políciu, Hitlerjugend a dobrovoľníkov z Volkssturmu.

Napriek ich odhodlanému odporu, sovietske sily mali výraznú prevahu a ich postup bol nezastaviteľný, čo viedlo k pádu Berlína a konečnému víťazstvu nad nacistickým Nemeckom.

Obrat vo vojne

Predtým, než sa odohrala bitka o Berlín, bola séria udalostí, ktoré viedli k oslabeniu nacistického Nemecka a jeho postupnej prehre vo vojne. Tieto udalosti boli kľúčové pre zmenu priebehu druhej svetovej vojny a nakoniec umožnili spojencom zvíťaziť.

Nemecko začalo vojnu inváziou do Poľska 1. septembra 1939, čo viedlo k rýchlemu rozšíreniu konfliktu do celej Európy. Počiatočné úspechy Nemecka boli ohromujúce, keď rýchlo ovládlo väčšinu západnej Európy v roku 1940 a v roku 1941 napadlo Sovietsky zväz. Avšak séria strategických chýb a prehodnotení situácie spojencami viedla k postupnému oslabeniu nemeckých síl.

Jedným z rozhodujúcich momentov bola neschopnosť Nemecka eliminovať Spojené kráľovstvo po obkľúčení britských a francúzskych síl v Dunkirku v máji 1940. Táto chyba umožnila evakuáciu viac ako 300 000 spojeneckých vojakov a zachovala britskú účasť vo vojne.

Ďalším kritickým bodom bola Operácia Barbarossa, nemecký útok na Sovietsky zväz 22. júna 1941. Napriek počiatočným úspechom sa nemecké vojská stretli s odolnosťou a logistickými problémami, ktoré boli zosilnené príchodom zimy a rozsiahlosťou sovietskeho územia.

Nedostatok zdrojov

Nemecko tiež trpelo nedostatkom kľúčových zdrojov, najmä ropy, a jeho vojenská výroba a logistika začali zaostávať za potrebami dlhodobého konfliktu.

Klesajúca morálka na domácom fronte a neschopnosť efektívne reagovať na spojenecké bombardovanie viedli k ďalšiemu oslabeniu nemeckého úsilia vo vojne.

Adolf Hitler, ktorý bol zodpovedný za mnohé strategické rozhodnutia, často ignoroval rady svojich generálov a urobil niekoľko osudových chýb, vrátane podceňovania schopností Sovietskeho zväzu a nesprávneho rozmiestnenia vojsk, najmä počas invázie do Sovietskeho zväzu a neskôr pri obrane proti spojeneckému vylodeniu v Normandii.

Tieto a ďalšie faktory viedli k postupnému oslabeniu nemeckých síl a otvorili cestu pre spojenecké vojská, aby zahájili konečnú ofenzívu proti Berlínu, čo nakoniec viedlo k pádu nacistického režimu a ukončeniu vojny v Európe. Bitka o Berlín bola posledným klincom do rakvy Tretieho ríše a symbolizovala konečné víťazstvo nad nacistickým despotizmom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.richardjevans.com, www.warhistoryonline.com, www.worldwar2facts.org, www.britannica.com, www.nationalww2museum.org foto: Wikipedia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies