Archív článkov za Október 2023, strana 6

Otvor článok

Pod Poľanu sa po roku vracajú tradičné dni Detvy, prinesú aj folklór

6.10 2023 18:30

Okrem základných a základnej umeleckej do programu plánujú zapojiť aj špeciálne základné školy. "Robíme to v rámci inklúzie. Aby sa žiaci necítili tak, že sú vyčlenení na okraj len preto, že sú iní. V takomto duchu plánujeme oba dni podujatia," objasnil. Priestor dostanú aj dychová hudba, tanečný súbor Rómka i spevácka skupina seniorov. Pripravený je aj program pre deti.

Otvor článok

Minister obrany Sklenár: "Na Dukle si pripomíname jednu z najvýznamnejších operácií so zapojením slovenských vojakov"

6.10 2023 18:30

DUKLA / SVIDNÍK - Pri príležitosti Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie si ich pamiatku a odvahu dnes v mene rezortu obrany uctili minister obrany Martin Sklenár a štátny tajomník MO SR Marian Majer spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Danielom Zmekom. Hold hrdinom vzdali pietnou spomienkou pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle, ale tiež pri pamätníkoch vo Svidníku.

Otvor článok

Režisér najnovšieho filmu Úsvit Matěj Chlupáček: "Takýto zložitý trikový film sa u nás dlho netočil"

6.10 2023 19:00

BRATISLAVA - Výpravný česko-slovenský film Úsvit režiséra Matěja Chlupáčka vstúpil vo štvrtok (5. 10.) do kín. Dráma v hlavnej úlohe s Eliškou Křenkovou otvára tabuizovanú tému, odohráva sa v 30. rokoch v predvojnovom baťovskom mestečku Svit. "Ako prvý slovenský film bude do kín uvedený v exkluzívnom zvukovom formáte Dolby Atmos," informoval Juraj Timko z distribučnej spoločnosti Bontonfilm.

Otvor článok

Zdravotníctvo sa dofinancuje sumou 316 miliónov eur

6.10 2023 19:30

BRATISLAVA - Do zdravotníctva pôjde v tomto roku 316 miliónov eur navyše. Dofinancovanie pre agentúru TASR potvrdili ministerstvá zdravotníctva aj financií. Upozornil na to Trend. Zdravotné poisťovne, ktoré na jeho potrebu upozorňovali spolu s nemocnicami a ambulanciami, tento krok privítali.

Otvor článok

Tajfún Koinu mieri na juh Číny a Hongkong

6.10 2023 20:00

PEKING - Tajfún Koinu v piatok zamieril k Hongkongu a juhočínskej provincii Kuang-tung po tom, ako sa vo štvrtok prehnal juhom Taiwanu, kde zabil jedného človeka a takmer 400 ľudí zranil

Otvor článok

Hlavnú cenu Agrofilmu získal lotyšský dokument Krajina

7.10 2023 08:00

NITRA - Lotyšský film režiséra Ivarsa Seleskisa Krajina si odnáša z Nitry hlavnú cenu 39. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Agrofilm 2023. Medzinárodná porota udelila spolu 14 cien filmárom z 12 krajín sveta za neobyčajné spracovanie tém z oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, lesníctva a iných príbuzných tém. Ocenila pritom výnimočný kreatívny prístup tvorcov, akým pripomínajú dôležitosť a náročnosť práce poľnohospodára, jeho vzťah k pôde, zvieratám, ale aj problémy súvisiace s udržateľnosťou agrosektora, informoval spoluorganizátor festivalu Ján Škorňa.

Otvor článok

Podľa R. Fica je väčšina správ o rokovaniach nepravdivá. Hlas ich nekomentuje

7.10 2023 08:30

BRATISLAVA - Väčšina medializovaných správ o stave povolebných rokovaní sa podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica nezakladá na pravde. Kým nedôjde k dohode, nechce nič komentovať. Uviedol to v piatok pre viacero médií. Najbližšie ho čaká stretnutie s predsedom SNS Andrejom Dankom. K prebiehajúcim rokovaniam sa nechce vyjadrovať ani strana Hlas-SD.

Otvor článok

Paľo Habera a skupina TEAM vyrazia na TOUR 100

7.10 2023 08:45

BRATISLAVA - Pokiaľ ste milovníkmi Paľa Haberu a skupiny Team, máte sa na čo tešiť. Už na budúci rok vyrazia na turné Tour 100

Otvor článok

Pink október zvýši povedomie o dôležitosti prevencie rakoviny prsníka

7.10 2023 09:00

BRATISLAVA - Pink október opäť zvýši povedomie o dôležitosti prevencie rakoviny prsníka. Vyzýva tiež na lepšiu dostupnosť modernej liečby ochorenia. Viacerými osvetovými aktivitami sa doň zapája pacientska organizácia Nie rakovine, informovala jej prezidentka Jana Pifflová Španková.

Otvor článok

B. Bystrica môže vybudovať hokejbalové ihrisko a plochu pre skejterov

7.10 2023 09:30

BANSKÁ BYSTRICA - Komunita skejterov a hokejbalistov v Banskej Bystrici dlhé roky volá po výstavbe nových športovísk. Ich vybudovanie je už reálnejšie, keďže Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja schválilo prenájom svojich dvoch zanedbaných ihrísk mestu. Nové hokejbalové ihrisko a plocha pre skejterov by mali vzniknúť pri obchodnej akadémii na Tajovského ulici.

Otvor článok

Odovzdali Cenu ministra zahraničných vecí Japonska

7.10 2023 10:00

BRATISLAVA - Slávnostné odovzdanie ceny sa konalo vo štvrtok, 5. októbra 2023, na rezidencii veľvyslanca Japonska v SR.

Otvor článok

Jablkové hodovanie v Bratislavskom kraji

7.10 2023 10:30

Opäť prichádza jesenné obdobie, kedy sa môžeme tešiť na 'jablkové radosti' a s nimi aj na jubilejný 15. ročník Jablkového hodovania v Bratislavskom kraji.

Otvor článok

Nálada v nemeckých podnikoch je blízko pandemického minima

7.10 2023 11:00

BERLÍN - Nálada v malých a stredne veľkých podnikoch v Nemecku sa v septembri zhoršila. Ich dôvera v ďalší vývoj ekonomiky sa priblížila k minimu z čias pandémie ochorenia COVID-19. Dôvodom je masívny rast nákladov, slabý dopyt a vysoké úrokové sadzby. Ukázal to vo štvrtok prieskum úverovej agentúry Creditreform.

Otvor článok

Ako skrotiť našu divokú myseľ, aby nám naozaj slúžila?

7.10 2023 11:00

Denne nám mysľou presvištia desaťtisíce myšlienok. Pozitívne, inovatívne, upokojujúce, prinášajúce riešenia, ale aj také, ktoré nás „chcú dať dole“, vystrašiť, odradiť, oklamať.

Otvor článok

New Jersey vyhrali nad Islanders. Gólom prispel aj Slovák Šimon Nemec

7.10 2023 11:15

NEW YORK - Slovenský hokejista Šimon Nemec sa strelecky presadil v nočnom prípravnom zápase pred štartom novej sezóny NHL a prispel k víťazstvu New Jersey Devils na ľade New Yorku Islanders 3:0. Devätnásťročný obranca skóroval v 29. minúte na konci oslabenia a spečatil triumf hostí. Oporou "diablov" bol švajčiarsky brankár Akira Schmid, ktorý zlikvidoval 30 striel.

Otvor článok

Lindex pomáha ženám v boji s onkologickými chorobami

7.10 2023 11:30

BRATISLAVA - Spoločnosť Lindex oslavuje dve desaťročia odhodlania pri podpore projektov v boji proti rakovine Počas mesiaca október spoločnosť Lindex venuje 10 % zisku z predaja podprseniek na všetkých svojich trhoch na podporu projektov v boji proti rakovine.

Otvor článok

V malebnom prostredí Starej Hory môžete zažiť Oberačku po sebechlebsky

7.10 2023 12:00

Veselý festival vinohradníctva, ľudovej gastronómie, cestovného ruchu a zábavy môžete zažiť už dnes 7. 10. v rázovitej obci Stará Hora.

Otvor článok

Navarte si s Netkami! Krémová karfiolová polievka

7.10 2023 12:00

Karfiol patrí medzi zeleninu s množstvom vitamínov, je chutný a možno ho pripraviť na veľa spôsobov. Vyskúšali ste už karfiolovú krémovú polievku?

Otvor článok

Významné víťazstvo nad západným Balkánom: Jeden z najhľadanejších drogových pašerákov v Európe a ďalších 16 podozrivých boli zatknutí v Brazílii

7.10 2023 12:02

Táto séria zatknutí v Brazílii predstavuje významné víťazstvo v boji proti kriminálnym skupinám západného Balkánu, ktoré pôsobia po celom svete. Dôkazy získané počas razií budú teraz analyzované na identifikáciu nových vyšetrovacích stop, ktoré môžu byť ďalej rozvíjané v rámci Operačnej úlohy, do ktorej sú zapojené právne orgány z 11 krajín. 

Otvor článok

Finisáž výstavy Jozefa Srnu spoja s uvedením publikácie

7.10 2023 12:30

BRATISLAVA - Aukčná spoločnosť Soga v Bratislave pozýva priaznivcov výtvarného umenia v sobotu do svojich priestorov na finisáž výstavy Jozefa Srnu Rodinný album. Finisáž výstavy "diel, ktoré podnecujú spomínať a hodnotiť bytie pred rokom 1989", sa uskutoční o 19.00 h, organizátori ju spojili s uvedením publikácie.

Otvor článok

Prechádzka chránenými krajinnými oblasťami Slovenska - spiaci vulkán aj čarovné tajchy

7.10 2023 13:00

Poznáte unikátne územia Slovenska - naše chránené krajinné oblasti, ukrývajúce vzácne biotopy a jedinečné prírodné krásy? Poďte sa s nami pozrieť do piatich z nich, prinášame vám tretí diel našich potuliek po štrnástich chránených krajinných oblastiach Slovenska.

Otvor článok

Slalomárka Zuzana Paňková postúpila do finále, získala miestenku na OH

7.10 2023 13:30

VAIRES SUR MARNE - Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Zuzana Paňková získala miestenku na budúcoročné olympijské hry v Paríži v disciplíne C1. Zaistila si ju postupom do finále na podujatí Svetového pohára vo francúzskom Vaires sur Marne. V internej nominácii zdolala Soňu Stanovskú, ktorá skončila v semifinále na 14. mieste.

Otvor článok

AKTUALIZUJEME: Izrael vo vojnovom stave: premiér Benjamin Netanjahu sľubuje nepriateľovi "nepoznané následky"

7.10 2023 14:00

Izraelská armáda v Jeruzaleme aktivovala sirény varujúce pred leteckými útokmi a uviedla, že útočí na ciele v pásme Gazy. Izraelská záchranná služba Magen David Adom oznámila, že na juhu krajiny prišla o život jedna žena po priamom zásahu a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia.

Otvor článok

Trenčianske múzeum investovalo do Trenčianskeho hradu 770.000 eur

7.10 2023 14:30

TRENČÍN - Trenčianske múzeum v Trenčíne, organizácia v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, preinvestovalo v tomto roku na Trenčianskom hrade asi 770.000 eur. Informoval o tom riaditeľ múzea Peter Martinisko.

Otvor článok

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odsudzuje izraelské útoky a varuje pred nebezpečenstvom

7.10 2023 14:40

Rezort diplomacie v tejto súvislosti upozorňuje cestujúcu verejnosť na zhoršenú bezpečnostnú situáciu v Izraeli. Dianie v krajine pozorne sledujeme a priebežne vyhodnocujeme.

Otvor článok

Minister Wlachovský na konferencii Tatra Summit: Slovensko aj EÚ musia viac investovať do svojich vojenských, diplomatických či hospodárskych kapacít 

7.10 2023 15:00

Šéf slovenskej diplomacie sa vo svojom vystúpení zameral na súčasné geopolitické výzvy, zároveň zhodnotil dopady hlavných rizík vrátane regionálnych konfliktov, politických zmien či napätia v obchodných vzťahoch na ekonomický vývoj.

Otvor článok

V Košiciach sa začala pravidelná jesenná celoplošná deratizácia

7.10 2023 15:30

KOŠICE - V Košiciach v uplynulých dňoch odštartovala pravidelná celoplošná jesenná deratizácia verejných priestranstiev. Podľa nariadenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) potrvá do 10. novembra. Hlavným cieľom je ochrana zdravia obyvateľstva pred nebezpečenstvom šírenia hromadného prenosného ochorenia, Informuje mesto Košice na svojej webovej stránke.

Otvor článok

Zvolen zostal napriek prehre na čele, Košice zdolali Slovan

7.10 2023 16:00

ZVOLEN - Hokejisti Zvolena prvýkrát v tejto sezóne nezískali ani bod. Na domácom ľade po piatich víťazstvách za sebou prehrali s Trenčínom v siedmom kole Tipos extraligy 0:2. Doposiaľ vždy strelili gól, ale v piatok večer na brankára Connora LaCouveeho recept nenašli.

Otvor článok

Rošindolský trh ponúkne ochutnávky čerstvých lokálnych produktov

7.10 2023 16:30

RUŽINDOL - Tradičné špeciality i rôzne tvorivé dielne ponúkne šiesty ročník Rošindolského trhu. V obci Ružindol v Trnavskom okrese sa koná v sobotu od 15.00 h.

Otvor článok

Jelšava chce historickú redutu obnoviť v rámci cezhraničného projektu

7.10 2023 17:00

JELŠAVA - Mesto Jelšava sa uchádza o približne milión eur na obnovu historickej reduty Skalka, financie chce získať z programu cezhraničnej spolupráce Interreg. Na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky získala samospráva financie i z nórskych fondov, pre nárast cien v stavebníctve sa však projekt zrealizovať nepodarilo, uviedol primátor Milan Kolesár.

Otvor článok

Bratislava vyhlásila mimoriadnu situáciu z dôvodu tranzitnej migrácie

7.10 2023 17:30

BRATISLAVA - Bratislavský magistrát vyhlásil od soboty na území hlavného mesta SR mimoriadnu situáciu z dôvodu tranzitnej migrácie, informoval hovorca hlavného mesta Bratislavy Peter Bubla.

Otvor článok

Skupina Elán pridáva dva koncerty, zahrá na počesť Vaša Patejdla

7.10 2023 18:00

BRATISLAVA - Jedna z najpopulárnejších československých hudobných skupín Elán vypredala za rekordne krátky čas dve najväčšie haly v Prahe a Bratislave. Oba koncerty sú pritom až na jeseň budúceho roka. Kapela okolo frontmana Joža Ráža sa však z úspechu príliš neradovala, pretože ju zasiahla smutná správa o odchode spoluhráča, kamaráta a zakladateľa kapely Vaša Patejdla. Na jeho počesť sa Elán do oboch hál vráti ešte raz s programom nazvaným Pre Vaša. Najprv vystúpi 21. septembra 2024 v pražskej O2 aréne, o týždeň neskôr 28. septembra 2024 vystúpi v bratislavskej Tipos aréne zimného štadióna Ondreja Nepelu.

Otvor článok

Pogačar tretíkrát za sebou triumfoval na Okolo Lombardska

7.10 2023 18:15

BERGAMO - Slovinský cyklista Tadej Pogačar tretíkrát za sebou triumfoval na klasike Okolo Lombardska. Dvojnásobný víťaz Tour de France rozhodol v sobotu o svojom prvenstve počas stúpania na Passo di Granda a do cieľa prišiel o 51 sekúnd pred skupinou prenasledovateľov.

Otvor článok

Delegácia z amerického Senátu pricestovala do Číny

7.10 2023 18:30

ŠANGHAJ - Delegácia z amerického Senátu, v ktorej sú zastúpení členovia Demokratickej i Republikánskej strany, pricestovala v sobotu do Číny. Informuje agentúra TASR, ktorá správu prevzala z agentúry AFP odvolávajúca sa na čínske štátne médiá.

Otvor článok

Bábkové divadlo Žilina uvedie premiéru inscenácie Domysli

7.10 2023 19:00

ŽILINA - Bábkové divadlo Žilina (BDŽ) uvedie v piatok premiéru inscenácie Domysli medzinárodného divadelného zoskupenia Khwoshch. Podľa jej dramaturgičky Hany Launerovej prináša unikátny pohľad na témy, týkajúce sa fungovania ľudského vnútra.

Otvor článok

Využíva ruská vojnová mašinéria americké súčiastky? USA zakázali obchodovanie čínskym firmám, ktoré Moskve tajne pomáhali

7.10 2023 19:32

Ministerstvo obchodu USA v piatok pridalo 42 čínskych firiem na zoznam vládnej kontroly exportu pre ich podporu moskovskej vojenskej a obrannej priemyselnej základne - podporu, ktorá zahŕňa dodávku integrovaných obvodov pôvodom z USA. Na obchodný zoznam kontroly exportu bolo tiež pridaných ďalších sedem subjektov z Fínska, Nemecka, Indie, Turecka, Spojených arabských emirátov a Spojeného kráľovstva.