Archív článkov za Október 2023, strana 9

Otvor článok

Slovák Demek je na súpiske Vegas, podľa médií sa však v prvom tíme neudrží

10.10 2023 10:15

LAS VEGAS - Slovenský hokejista Jakub Demek je prekvapujúco súčasťou otváracej súpisky tímu NHL Vegas Golden Knights pred štartom sezóny. Zámorský portál The Hockey News však tvrdí, že podľa všetkého ide v jeho prípade iba o špekulácie s platovým stropom a nakoniec prvý tím opustí. Golden Knights museli splniť podmienky platového stropu a uchrániť si iných hráčov pred stratou, keďže by ich museli zapísať na waiver listinu.

Otvor článok

Slovenská Asociácia Cestovných Kancelárií: vyjadrenie k situácii v Izraeli

10.10 2023 10:30

Cestovné kancelárie komunikujú so svojimi klientami, ktorí majú v najbližších dňoch vycestovať a v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie alebo obmedzenia leteckej prepravy sú pripravené plánované zájazdy odložiť.

Otvor článok

Vznikla Asociácia mobilných operátorov Slovenska. Bude spolupracovať na celosektorových riešeniach

10.10 2023 10:45

BRATISLAVA - Na Slovensku vznikla Asociácia mobilných operátorov Slovenska (ASMOS), ktorej členskú základňu tvoria všetci mobilní operátori. Vznik Asociácie spečatili 29. septembra na ustanovujúcom stretnutí najvyšší predstavitelia Orangeu, O2, Slovak Telekomu a SWAN.

Otvor článok

Ministerstvo kultúry navýšilo finančné prostriedky pre Audiovizuálny fond a Fond na podporu umenia

10.10 2023 11:00

Finančná podpora v celkovom objeme milión eur bude poskytnutá priamo organizátorom a organizátorkám podujatí pre školy. Výzva na podávanie žiadostí je otvorená od druhého októbra do 30. októbra 2023.

Otvor článok

Aký bude váš 13. dôchodok v novembri 2023? Kalkulačka Sociálnej poisťovne vám ho vypočíta

10.10 2023 11:05

Sociálna poisťovňa vyplatí 13. dôchodok v novembri 2023 automaticky, o 13. dôchodok teda netreba osobitne žiadať. Maximálna suma 13. dôchodku v novembri 2023 bude 300,00 eur a dostanú ju tí, ktorí poberajú dôchodok v sume 268,88 eur a nižší.

Otvor článok

V okrese Pezinok sa včera udiala vážna dopravná nehoda: Polícia apeluje na bezpečnosť chodcov aj vodičov

10.10 2023 11:11

V priebehu včerajšieho dňa došlo na ceste II/502 v obci Vinosady v smere do Modry k Vážnej dopravnej nehode. Na riadne vyznačenom priechode pre chodcov došlo k zrážke vozidla Škoda Fabia a 13-ročnej chodkyne, ktorá cez priechod prechádzala. V dôsledku tejto zrážky utrpela chodkyňa ťažké zranenia, s ktorými bola privolanou RZP prevezená do jednej z nemocníc.

Otvor článok

Konferencia, ktorá láme stereotypy: Motto tohtoročnej Slovak Women in Tech je "Príležitosť rastie s odvahou"

10.10 2023 11:15

Dlhodobým cieľom Aj Ty v IT je postupne odbúrať neopodstatnené obavy žien, ktoré pramenia aj z hlboko zakoreneného stereotypu, že ženy a technológie nejdú dokopy. Stretávanie sa, zdieľanie skúseností a vzdelávanie sa v oblasti informačných technológií je cestou, ktorá môže zvýšiť povedomie slovenských žien o IT segmente a potrebe žien v tomto odvetví.

Otvor článok

Slovenská tenistka Schmiedlová prehrala v 1. kole turnaja WTA v Soule s Lysovou

10.10 2023 11:20

SOUL - Slovenské tenistky Anna Karolína Schmiedlová a Viktória Hrunčáková neuspeli v 1. kole dvojhry na turnaji WTA v juhokórejskom Soule. Schmiedlová podľahla Nemke Eve Lysovej v dvoch setoch 2:6 a 4:6, keď v stretnutí stratila šesťkrát svoj servis. Hrunčáková nestačila na najvyššie nasadenú Američanku Jessicu Pegulovú, prehrala rovnako 2:6 a 4:6.

Otvor článok

Biatlonistka Kuzminová ohlásila návrat, bude štartovať na ME

10.10 2023 11:40

BANSKÁ BYSTRICA - Najúspešnejšia slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová oznámila návrat do súťažného kolotoča. Trojnásobná olympijská víťazka sa predstaví na januárových majstrovstvách Európy v Osrblí.

Otvor článok

Zistila kľúčové faktory rodových rozdielov na trhu práce: Nobelova cena za ekonómiu bola udelená Claudii Goldin

10.10 2023 11:43

Claudia Goldin je tretou ženou, ktorá získala Nobelovu ekonomickú cenu. Je profesorkou ekonómie na univerzite Harvard a spoludirektorkou pracovnej skupiny Gender in the Economy pri Národnej spravodajskej ekonomickej výskumnej kancelárii vo Spojených štátoch. Kráľovská švédska akadémia vied oznámila, že Goldin odhalila "kľúčové faktory rodových rozdielov na trhu práce".

Otvor článok

Najlepšie nápady na jesenné dekorácie pre váš domov

10.10 2023 12:00

Využite sychravé a chladné októbrové počasie a vytvorte si z vašej domácnosti útulné jesenné útočisko, kam sa budete po náročnom dni radi vracať.

Otvor článok

Nové DVD Spievankova Angličanina 3 pokrstila herečka Petra Dubayová lentilkami!

10.10 2023 12:15

Najúspešnejší detský projekt Spievankovo pokrstilo nové DVD! Novinka Angličanina 3 je pokračovaním úspešnej série príbehov Víly Nezábudky a pojašenej Píšťalky Tidlalky, ktoré fantasticky stvárnili Mária Podhradská a Petra Dubayová. Na krste v kníhkupectve Panta Rhei v Auparku zahrali deťom minikoncert a nové DVD deťom aj podpísali. Získali si srdcia malých aj veľkých divákov, ktorí ich nechceli pustiť z pódia.

Otvor článok

Iránsky duchovný vodca Chameneí poprel podiel Teheránu na útoku na Izrael

10.10 2023 12:30

TEHERÁN - Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v utorok poprel akýkoľvek podiel Teheránu na bezprecedentnom útoku, ktorý cez víkend uskutočnilo palestínske radikálne hnutie Hamas na územie Izraela.

Otvor článok

Podľa linky detskej istoty sa deti čoraz častejšie cítia nevypočuté

10.10 2023 13:00

BRATISLAVA - Deti a mladí ľudia sa v súčasnosti čoraz častejšie cítia nevypočutí a osamelí. Môže to viesť k výraznému poklesu sociálnych zručností a izolovanosti aj v neskoršom veku. Za osamelosť nemôže iba technologický pokrok, ale aj zmeny v rodinnom či sociálnom prostredí. Upozornila na to Linka detskej istoty (LDI) pri príležitosti utorkového Svetového dňa duševného zdravia.

Otvor článok

Vedci dúfajú v prelom kvôli letu za kovovým asteroidom Psyche. Nadšenie spečatili stávkou v podobe tetovania planetezimálu

10.10 2023 13:17

Vedci dúfajú, že Psyche je "niečo naozaj zvláštne," hovorí Henry Stone z Laboratória pre raketovú hydrauliku NASA, ktorý je projektovým manažérom novej misie na preskúmanie asteroidu. Táto misia, tiež nazývaná Psyche, má byť vypustená z Kennedyho vesmírneho strediska NASA na Floride 12. októbra a bude poháňaná rakietou SpaceX Falcon Heavy.

Otvor článok

V kauze Mýtnik vypovedal ďalší svedok, obhajca Brhelovcov podal trestné oznámenie pre nepravdivý znalecký posudok

10.10 2023 13:30

BANSKÁ BYSTRICA - V korupčnej kauze Mýtnik v utorok na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vypovedal ako svedok finančný manažér spoločnosti Allexis, s.r.o., Martin Vízner. Ten sa vyjadril, že nevie pochopiť, čo sa deje.

Otvor článok

Jesenná diéta vás očistí a pripraví na zimu: Vyskúšajte sezónny jedálniček, plný zdravej zeleniny

10.10 2023 14:00

Konzumovať sezónne ovocie a zeleninu má veľké výhody a rozhodne by ste ich mali zaradiť na váš jesenný jedálniček. Všetko je čerstvé, a tým pádom aj omnoho zdravšie než paradajka bez chuti privezená zo Španielska.

Otvor článok

Vyberte sa po najkrajších jesenných vínnych cestách

10.10 2023 14:00

Vínna sezóna je v plnom prúde a viaceré regióny Slovenska ponúkajú v tomto období skvelé možnosti na výlety, spojené s oberačkovými slávnosťami či ochutnávkami v otvorených pivniciach.

Otvor článok

Efekt motýlich krídiel okolo sveta: Osemkrát inak - ako ľudstvo pomohlo matke prírode a ako sa ekosystém odvďačil za našu pomoc

10.10 2023 14:22

Nie všetko v oblasti enviromentalistiky na našej planéte je zlé. Ak správne získame ingrediencie, príroda má svoj spôsob, ako sa vyvážiť k lepšiemu. Po celom svete sa dejú malé pozitívne zmeny v ekosystémoch, ktoré vedú k veľkým výsledkom.

Otvor článok

Street Gospel Tour - petržalskou džungľou znela dobrá správa o Ježišovi

10.10 2023 14:30

Tohtoročné podujatie Street Gospel Tour vyvrcholilo v piatok 6. októbra na petržalskom Námestí Republiky, keď ešte vo večerných hodinách sa niesli najväčším slovenským sídliskom tóny dynamickej gospelovej hudby a dobrá správa o Ježišovi.

Otvor článok

Ódor musí okamžite konať

10.10 2023 15:00

Líder HLASu - sociálna demokracia Peter Pellegrini žiada premiéra Ódora a príslušných ministrov, aby vycestovali na východ Slovenska a na miesta, ktoré boli zasiahnuté zemetrasením. 

Otvor článok

AI popové hviezdy zožali obrovský úspech: Skutoční tvorcovia sa cítia v konkurenčnom ohrození s umelou inteligenciou, vyjadril sa aj írsky hudobník Hozier

10.10 2023 15:33

Spievajú, tancujú, modelujú, no v reálnom živote neexistujú - virtuálni influenceri sa snažia preraziť z metaverzu a dostať sa na hudobné rebríčky.

Otvor článok

Ako sa chrániť pred chrípkou?

10.10 2023 16:00

BRATISLAVA - V reakcii na aktuálnu potrebu posilňovať ochranu v zdravotníckych zariadeniach a prispieť k prevencii infekcií, vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) rozhodlo zapojiť sa do projektu „Chránime našich pacientov, očkujeme sa proti chrípke“ a pripravilo všetkým zamestnancom možnosť zaočkovať sa proti chrípke priamo na pracovisku.

Otvor článok

Vivat Vox Organi - čarovné spojenie bábok a organovej hudby

10.10 2023 16:00

V rámci medzinárodného organového festivalu Vivat Vox Organi zaznejú v sobotu a nedeľu v banskobystrickom kraji tri pozoruhodné koncerty.

Otvor článok

OĽANO vyzýva PS a SaS: Rezort vnútra nepatrí do rúk mafie

10.10 2023 16:20

Hnutie OĽANO A PRIATELIA vyzýva Progresívne Slovensko a SaS, aby nedopustili odovzdanie ministerstva vnútra do rúk Petra Pellegriniho a jeho kolegov zo strany Hlas. Ak by toto mala byť cena za vytvorenie koalície PS – Hlas – KDH – SaS, spravodlivosť na Slovensku by skončila, hovorí Gábor Grendel.

Otvor článok

Podľa analytika Putin chystá reformy v armáde, aby mohli Rusi viesť vojnu s pobaltskými štátmi a NATO

10.10 2023 16:30

MOSKVA - Navrhovaná reforma Leningradského vojenského okruhu môže naznačovať, že Rusko sa pripravuje na možné konflikty s pobaltskými štátmi a Organizáciou Severoatlantickej zmluvy (NATO). Referuje o tom web news.sky.com s odvolaním sa na ruského vojenského analytika Jurija Fiodorova.

Otvor článok

Zemetrasenie na východnom Slovensku: Dokumentuje sa rozsah škôd, prioritou je bezpečnosť obyvateľov

10.10 2023 16:42

Škody sú evidované zatiaľ najmä v obciach: Nižná Sitnica, Ďapalovce, Holčíkovce, Kolbovce a Girovce. Najvážnejšia situácia je v obci Ďapalovce, kde pre poškodenie rodinných domov bolo evakuovaných viac ako 40 ľudí.

Otvor článok

Súboj elity RFA proti IAF: Predné organizácie domácej scény si to rozdajú medzi sebou!

10.10 2023 17:00

PRAHA - Spoločný galavečer organizácií Real Fight Aréna a I Am Fighter prinesie okrem titulových zápasov aj vzájomné duely, v ktorých bojovníci nebudú zápasiť len za seba, ale aj za organizáciu. Turnaj RFA x IAF Special Title Night už predstavil niekoľko duelov, v ktorých zistíme, ako dopadne vzájomné meranie síl oboch organizácií.

Otvor článok

Zelené ciele transformácie si vyžiadajú energie predstavujúce 800 blokov jadrových elektrární a 1000 miliárd EUR na transformácie

10.10 2023 17:30

BRATISLAVA - Prestížne medzinárodné chemické podujatie ,,Chemical Convention 2023“ sa uskutočnilo v Bratislave od 4. do 6.októbra 2023, za účasti cca 200 predstaviteľov a lídrov globálneho chemického priemyslu a odborníkov z Európy ako aj celého sveta. Vystúpili na ňom vedúci predstavitelia európskeho chemického priemyslu k aktuálnym otázkam a nutnosti zmien v súlade s cieľmi EU. Informoval o tom Roman Karlubik, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR.

Otvor článok

Ochranu prírody aj rozvoj vzdelávania v slovensko – českom pohraničí podporia najnovšie výzvy z programu Interreg SK-CZ

10.10 2023 18:00

BRATISLAVA - "Vyhlásili sme ďalšie výzvy na podporu slovensko-českého pohraničia. Ochranu prírody, ale aj rozvoj vzdelávania podporia eurofondy z najnovších výziev programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Česko," uvádza sa v tlačovej správe Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (MIRRI SR)

Otvor článok

Firma Elona Muska Neuralink bude môcť ľuďom v budúcnosti do mozgov implantovať čipy. Dostala povolenie od amerického úradu FDA

10.10 2023 18:30

FREMONT - Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) firme Elona Muska umožní spustiť klinické testovanie mozgových implantátov. Tie by mali ľuďom prinavrátiť zrak a pohyblivosť.

Otvor článok

Za mesiac vyše pól milióna a top 10 v trendoch! Slávni bratia Honza a Marsell Bendigovi majú najúspešnejší rok a spoločnú skladbu.

10.10 2023 19:30

PRAHA - Jan Bendig je meno, ktoré poslednú dobu rezonuje na Slovensku čoraz viac častejšie! Jeho brat Marsell však vôbec nezaostáva a okrem toho, že počujeme o ňom viac v súvislosti s hereckou kariérou u nás, spevu sa nevyhýba. Talentovaní bratia vydali svoju už štvrtú spoločnú skladbu s názvom “Ona”.

Otvor článok

Prosba bola vyslyšaná! Šampión IAF vyzve legendu domácej MMA scény

10.10 2023 20:00

Šampión welterovej váhy I Am Fighter Steven Krt naposledy prišiel s výzvou smerom k legendárnemu bojovníkovi Petrovi Monstrovi Knížemu. V rámci spoločného galavečera RFA a IAF vycítil šancu, ktorú napokon aj dostane. Kníže ponuku na zápas prijal.

Otvor článok

RTVS odvysiela priamy prenos udeľovania ocenení výnimočným vedeckým osobnostiam ESET Science Award

10.10 2023 20:30

BRATISLAVA - Už po piatykrát budú výnimočné vedecké osobnosti hlavnými hviezdami ESET Science Award, každoročného oceňovania vedeckých a pedagogických osobností, nielen za vedeckú prácu, ale aj za prínos do ďalších oblastí života. Hlavným motívom piateho ročníka je ”veda bez hraníc”. Záštitu nad ocenením opäť prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a po prvýkrát aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Organizátorom ESET Science Award je Nadácia ESET. Partnerom podujatia je RTVS, verejnosť sa tak mená laureátov dozvie v priamom prenose slávnostného galavečera zo Slovenskej filharmónie, ktorý odvysiela Dvojka vo štvrtok 12. októbra o 20.10 h.

Otvor článok

Hlas bude pokračovať v rokovaní o vládnej koalícii so stranami Smer a SNS

10.10 2023 20:46

BRATISLAVA - HLAS – SD bude v rokovaniach o vytvorení novej vlády pokračovať so stranami Smer – slovenská sociálna demokracia a Slovenská národná strana. Rozhodlo o tom dnes jednomyseľne predsedníctvo HLASu. „Výsledkom týchto rokovaní musí byť koaličná zmluva, ktorá zadefinuje rozdelenie jednotlivých rezortov vo vláde, určí pomery v Národnej rade Slovenskej republiky a pomenuje jasné priority budúcej vládnej koalície,“ uviedol po rokovaní predsedníctva líder HLASu Peter Pellegrini.

Otvor článok

V Dubnici nad Váhom pribudne desať polopodzemných kontajnerov

11.10 2023 07:30

DUBNICA NAD VÁHOM - V Dubnici nad Váhom pribudne desať stojísk na polopodzemné kontajnery za viac ako 350.000 eur bez DPH. O výsledku verejného obstarávania informovala radnica vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.