Konzumovať sezónne ovocie a zeleninu má veľké výhody a rozhodne by ste ich mali zaradiť na váš jesenný jedálniček. Všetko je čerstvé, a tým pádom aj omnoho zdravšie než paradajka bez chuti privezená zo Španielska.
Letné obdobie zmrzlín a sladkých kokteilov sotva skončilo a už sa na nás pomaly rúti vianočná pohoda s vyprážaným kaprom a sladkosťami.
Hovoríte si, ako to všetko vaša postava zvládne? Nenechávajte nič na náhodu, jesenná diéta vás očistí, zhodíte nejaké tie kilá a vaše telo pripravíte na zimu. Práve jeseň totiž ponúka celý rad sezónnych potravín, ktoré sú na chudnutie ideálne.
Čerstvé sezónne potraviny majú viac vitamínov a dôležitých látok, ktoré prospejú vášmu telu a pripravia ho na zimu. Jesenné potraviny navyše v obchodoch väčšinou nájdete za nižšie ceny ako tie zďaleka privezené. Ktoré jesenné plody by ste mali zaradiť na váš diétny jesenné jedálniček?
Tekvica
Jesenná diéta by určite mala obsahovať tekvicu. Táto oranžová zelenina má pomerne nevýraznú chuť, a preto sa dá pripravovať na mnoho rôznych spôsobov. Tekvicu z deväťdesiatich percent tvorí voda a zvyšok je vláknina, ktorá pomáha správnemu tráveniu a očiste organizmu. Tieto vlastnosti z nej robia aj vhodnú potravinu pre diétu. Navyše obsahuje vitamíny C, B a minerály ako meď, železo, horčík a draslík.
Kel
Na jedení kelu je založená nejedna jesenná diéta, táto zelenina je totiž málo kalorická, bohatá na bielkoviny, a navyše predstavuje zásobáreň zdraviu prospešných látok. Kel znižuje riziko rakoviny, zlepšuje stav kostí, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha v prevencii proti srdcovým chorobám a cukrovke.
Zeler
Jesenná diéta sa nemôže zaobísť ani bez zeleru. Zeler je známy svojím nízkym obsahom kalórií, a naopak veľkým množstvom prospešných látok. Zeler údajne obsahuje 80 rôznych vitamínov a minerálov, medzi nimi napríklad vitamín C, A, fosfor, vápnik draslík a zinok. Zeler podporuje trávenie, je vhodný pre osoby trpiace vysokým tlakom a priaznivo pôsobí aj na obličky.
Mrkva
Jesenný jedálniček musí obsahovať mrkvu. Vláknina z mrkvy totiž v žalúdku zväčší svoj objem a vďaka tomu sa budete cítiť sýti. Mrkva tiež obsahuje sodík, draslík, vápnik, horčík, železo a mnoho ďalších prospešných látok. Podobne ako tekvica sa dá pripraviť veľmi rôznorodo a vaša jesenné diéta by s ňou mala počítať.
Repa
Červená repa je vďaka svojim vlastnostiam základom mnohých rôznych diét a počítať s ňou by mal aj váš jesenný jedálniček.
Repa totiž vyplavuje z tkanív prebytočnú vodu, bráni ukladaniu tukov, pomáha s trávením a má detoxikačné účinky, kvôli čomu sa využíva hlavne u očistných diét. Navyše podobne, ako ostatná jesenná zelenina, obsahuje repa vitamíny (A, B, K) a minerály (horčík, železo). Červená repa aktivuje tvorbu červených krviniek a posilňuje imunitu.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies