USA obvinili zamestnancov ruskej televízie RT v rámci zásahu proti snahám o ovplyvňovanie volieb

NETKY.SK • 5 September 2024, 10:37 • 2 min
USA obvinili zamestnancov ruskej televízie RT v rámci zásahu proti snahám o ovplyvňovanie volieb

WASHINGTON - Spojené štáty v stredu vzniesli obvinenia z prania špinavých peňazí voči dvom zamestnancom ruskej štátnej mediálnej siete RT za to, čo úradníci označili za plán najať americkú spoločnosť na výrobu online obsahu s cieľom ovplyvniť prezidentské voľby v roku 2024.

slovakia

left justify in out

Úradníci ministerstva spravodlivosti uviedli, že títo dvaja zamestnanci použili falošné spoločnosti a falošné osoby, aby zaplatili 10 miliónov dolárov nemenovanej spoločnosti v Tennessee za výrobu online videí zameraných na posilnenie politických rozporov v Spojených štátoch.

Ministerstvo financií a ministerstvo zahraničných vecí USA tiež oznámili opatrenia namierené proti RT, vrátane vedúcej redaktorky tejto siete Margarity Simonovny Simonyanovej.

Americkí predstavitelia uviedli, že cieľom Ruska je vyostriť politické rozpory v USA a oslabiť podporu verejnosti pre americkú pomoc Ukrajine vo vojne s Ruskom.

"Budeme neúnavne agresívne čeliť pokusom Ruska a Iránu, ako aj Číny alebo akéhokoľvek iného zahraničného škodlivého činiteľa (zasahovať) do našich volieb a podkopávať našu demokraciu," povedal generálny prokurátor USA Merrick Garland.

FBI samostatne požiadala súd o povolenie zabaviť 32 internetových domén, ktoré podľa nej boli súčasťou ruského zahraničného vplyvu.

RT reagoval posmešne. "V živote sú isté tri veci: smrť, dane a zasahovanie RT do volieb v USA," uviedla pre agentúru Reuters. RT prestala pôsobiť v Spojených štátoch po tom, ako ju hlavní distribútori televízie vyradili po ruskej invázii na Ukrajinu.

Ruská zákonodarkyňa Maria Butinová pre agentúru Reuters uviedla, že podľa Moskvy nie je dôležité, či voľby 5. novembra vyhrá republikán Donald Trump alebo demokratka Kamala Harrisová. "Jediným víťazom amerických volieb je americký súkromný vojensko-priemyselný komplex," povedala Butinová, ktorá strávila 15 mesiacov v americkom väzení za to, že pôsobila ako neregistrovaná ruská agentka.

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone bezprostredne nereagovalo na žiadosti o komentár. Moskva opakovane vyhlásila, že sa do nadchádzajúcich amerických volieb nezasahovala.

V trestnom oznámení boli obvinení dvaja zamestnanci RT, Konstantin Kalašnikov a Jelena Afanasievová, zo sprisahania s cieľom porušiť americké zákony o praní špinavých peňazí a o zahraničných agentoch. Podľa amerických predstaviteľov obaja pôsobia v Rusku a sú naďalej na slobode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters / Gleb Garanich
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies