Archív článkov za Jún 2024, strana 15

Otvor článok

Paulo Fonseca povedie AC Miláno, podpísal trojročnú zmluvu

13.6 2024 15:22

MILÁNO - Novým trénerom futbalistov AC Miláno sa stal Paulo Fonseca. Portugalský kouč podpísal s klubom trojročnú zmluvu. Na lavičke nahradil Stefana Pioliho. Klub o tom informoval vo svojom vyhlásení.

Otvor článok

Britský kráľ Karol III. zablahoželal Pellegrinimu a Ficovi poprial skoré uzdravenie

13.6 2024 15:23

Kráľ Karol III. poslal tento týždeň novému prezidentovi Slovenskej republiky Petrovi Pellegrinimu odkaz s prianím všetkého najlepšieho v čase, keď nastupuje do úradu.

Otvor článok

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny oslavuje 20 rokov

13.6 2024 15:40

BRATISLAVA - Už dve desaťročia poskytujú Ústredie a úrady práce, sociálnych vecí a rodiny ľuďom pomoc a podporu v najrôznejších životných situáciách. Sprevádzajú ľudí od narodenia, asistujú im pri prvých krokoch na trhu práce a podávajú im pomocnú ruku v náročných životných situáciách.

Otvor článok

Zápasiť by s ňou nechcel ani tréner. Strach z pouličnej bitky donútil Střelákovú vrhnúť sa na bojové športy

13.6 2024 16:00

Zaumienila si, že bude robiť bojové športy a nič ju na tejto ceste nezastaví. Andrea Střeláková je v súkromí sympatickým dievčaťom, ale akonáhle vkročí medzi pletivá, súperkám naháňa strach. Veľká nádej domácej scény sa už nadchádzajúci víkend predstaví na piatom turnaji z dielne FABRIQ MMA.

Otvor článok

Poslanci schválili novelu zákona o azyle

13.6 2024 16:11

BRATISLAVA - Poslanci na Národnej rady SR vo štvrtok schválili novelu zákona o azyle, o ktorej rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Tým pádom bude podpora odídencov z Ukrajiny od júla udržateľná.

Otvor článok

Deň darcov krvi sa pripomína 20 rokov, súvisí s tým aj tohtoročná téma

13.6 2024 16:35

ŽENEVA / NEW-YORK / BRATISLAVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila 14. jún za Svetový deň darcov krvi v máji 2005. Prvýkrát ho však zorganizovali už rok pred tým pracovníci juhoafrickej Národnej transfúznej služby v Johannesburgu. Z tohto dôvodu sa pripomína jeho 20. výročie v piatok, 14. júna.

Otvor článok

Kto vystrieda Stoltenberga na čele NATO?

13.6 2024 17:17

HELSINKI - Fínsky prezident Alexander Stubb uviedol, že úradujúci holandský premiér Mark Rutte sa pravdepodobne stane novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvor článok

Prudký pád akcií európskych automobiliek. Strach z opatrení Číny

13.6 2024 17:35

MILÁNO - Akcie mnohých európskych automobiliek pokračovali v prudkom poklese. Dôvodom sú obavy, ako Peking zareaguje na nové clá, ktoré Európska komisia uvalila na dovoz elektromobilov z Číny. Informuje o tom agentúra Reuters.

Otvor článok

Vrátenie tovaru z e-shopov: Kedy vám hygienické dôvody môžu skomplikovať život?

13.6 2024 17:46

Na právo na odstúpenie od zmluvy uzavretej cez internet do 14 dní od dodania tovaru sú dnes už spotrebitelia zvyknutí a využívajú ho veľmi často. Či už ide o nákupy oblečenia, elektroniky či iných tovarov, možnosť, že si môžu tovar prezrieť, vyskúšať a v prípade nespokojnosti vrátiť, je pre nich veľmi výhodná. Aj z tohto práva však existujú zákonné podmienky, ktoré toto neumožňujú. Spotrebitelia tak niekedy môžu byť prekvapení, keď ich predajca odmietne, pretože tovar sa nedá vrátiť z hygienických dôvodov. Kedy teda naozaj nie je možné odstúpiť? A kedy, naopak, spotrebiteľ právo na odstúpenie má, hoci podnikateľ tvrdí opak?

Otvor článok

Rozbitie obrovského kokaínového kartelu: Zaistené tony drog, strelné zbrane, šperky, peniaze a majetok + VIDEO + FOTO

13.6 2024 17:48

Zločinecká sieť s vodcami, ktorých zadržali v Dubaji a Turecku, organizovala obchodovanie s niekoľkými tonami kokaínu z Južnej Ameriky do celej EÚ, informuje Europol.

Otvor článok

Vlna kybernetických útokov pred mierovým summitom

13.6 2024 18:04

ŽENEVA - Švajčiarska vláda uviedla, že jej webové stránky zasiahla vlna kybernetických útokov pred tohtotýždňovým mierovým summitom o Ukrajine. Správu priniesol Reuters.

Otvor článok

Historické skvosty Gemera sa rozozvučia renesančnou hudbou už túto sobotu

13.6 2024 18:15

BANSKÁ BYSTRICA - Medzinárodný organový festival Vivat vox organi z Banskej Bystrice vyráža na cesty. So svojim programom zavíta už túto sobotu do Jelšavy a Rimavského Brezova, aby sem na Župné koncerty priniesol to najlepšie zo starej hudby.

Otvor článok

S kým sa stretne pápež na summite G7?

13.6 2024 18:20

VATIKÁN - Pápež František sa na okraj summitu G7 v Taliansku stretne s lídrami Spojených štátov, Francúzska, Ukrajiny, Indie a iných krajín, oznámil vo Vatikán. Správu priniesla agentúra Reuters.

Otvor článok

Odkryté tajomstvá dejín: Navštívte Deň otvorených dverí v Slovenskom národnom archíve

13.6 2024 18:45

BRATISLAVA - Slovenský národný archív v pôsobnosti rezortu vnútra, najväčší a najvýznamnejší verejný archív na Slovensku, pripravil pre školy a verejnosť Deň otvorených dverí v Slovenskom národnom archíve, ktorý sa uskutoční 14. a 15. júna 2024.

Otvor článok

Messi sa na olympiáde v Paríži nepredstaví: Nie som vo veku, aby som mohol hrať všetko

13.6 2024 19:05

PARÍŽ - Argentínsky futbalista Lionel Messi neposilní národný tím na OH v Paríži. Tridsaťšesťročný hviezdny útočník uviedol, že už nie je vo veku, ktorý by mu dovolil štartovať na každom veľkom turnaji.

Otvor článok

Viacero štátnych nemocníc dostane financie na investičné projekty

13.6 2024 19:10

BRATISLAVA - Viacero štátnych nemocníc dostane financie na investičné projekty, realizované v rokoch 2025 až 2028. Celková suma schválených investičných projektov je 27,6 milióna eur, informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Otvor článok

Plávajúce mesto mladých staviteľov z Nitry zvíťazilo v slovenskom finále súťaže Modelium

13.6 2024 19:31

ŽILINA - V napínavom finále súťaže Modelium 2024 zvíťazil tím študentov zo Strednej priemyselnej školy stavebnej v Nitre. Spolu s nimi do medzinárodného superfinálového kola postúpia aj školy z Liptovského Mikuláša, Trenčína a druhý tím z Nitry, ktoré budú súťažiť o celkové víťazstvo s ďalšími štyrmi tímami z Českej republiky. Cenu zamestnancov spoločnosti HSF System SK získala Stredná odborná škola stavebná Liptovský Mikuláš. Superfinále sa uskutoční 25. júna v Ostrave v Grossmannovej vile. Súťaž organizuje medzinárodná stavebná skupina HSF System, ktorá patrí do holdingu PURPOSIA Group.

Otvor článok

Saudská Arábia: Prvý test bezpilotného elektrického aerotaxi

13.6 2024 20:15

V Saudskej Arábii vykonali prvý test bezpilotného elektrického aerotaxi, informovala Alarabiya.

Otvor článok

Irán inštaluje nové zariadenia na obohacovanie uránu. Čo na to MAAE a USA?

14.6 2024 07:50

VIEDEŇ - Irán ďalej rozširuje svoje jadrové kapacity, uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo štvrtok, len týždeň po tom, ako Rada guvernérov MAAE schválila uznesenie kritizujúce nedostatočnú spoluprácu Teheránu s MAAE, informuje AFP.

Otvor článok

NHL: Florida je iba krok od prvého titulu. Vo finále s Edmontonom zvíťazila aj v treťom zápase +VIDEO

14.6 2024 08:15

EDMONTON - Hokejisti Floridy sú krok od zisku prvého Stanleyho pohára v zámorskej NHL. Panthers zvíťazili v noci na piatok (14. 6.) v treťom finálovom stretnutí play off na ľade Edmontonu Oilers 4:3 a v sérii vedú už 3:0 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v noci na nedeľu (2.00 SELČ) opäť v Edmontone.

Otvor článok

Malý, ale šikovný. Filip Horváth chce z podkrovia dokráčať k rozprávkovej výhre

14.6 2024 08:30

Vzrastom síce nevyniká, no boxerskými schopnosťami dokáže konkurovať komukoľvek. Filip Horváth síce iba nedávno dovŕšil vek plnoletosti, ale na konte má už šesť titulov národného šampióna. Miliónový projekt z dielne Hell Boxing Kings považuje za ideálnu príležitosť zviditeľniť sa a odštartovať cestu na výslnie športovej scény.

Otvor článok

Finančná správa zaistila falzifikáty za vyše stotisíc eur. Majiteľ ich ponúkal na predaj v jednej z predajní v Šamoríne

14.6 2024 08:31

TRNAVA - Falzifikáty svetových značiek za vyše 100 000 eur zaistili ozbrojení príslušníci finančnej správy z Colného úradu Trnava. Majiteľ ich ponúkal na predaj v jednej z predajní v Šamoríne.

Otvor článok

Červené more: Americká armáda zneškodnila plavidlá húsíov

14.6 2024 08:39

WASHINGTON - Americká armáda v rámci úsilia o oslabenie kapacít jemenských povstalcov v oblasti Červeného mora zničila dva húsíjské hliadkovacie člny, jedno hladinové plavidlo bez posádky a jeden dron. Správu priniesol Reuters.

Otvor článok

Obrovskú púť v Mekke zatienila vojna v Pásme Gazy. Vyše 1 mil. pútnikov

14.6 2024 08:57

MEKKA - Viac ako milión moslimských pútnikov prišlo v piatok do Mekky na začiatok púte hadždž, ktorá sa koná na pozadí vojny v palestínskom Pásme Gazy a v čase úmorných horúčav, informuje AFP.

Otvor článok

Spojené arabské emiráty sú pripravené posilniť spoluprácu so Slovenskom. Blanár a Kaliňák rokovali s ministrom zahraničných vecí Spojených arabských emirátov

14.6 2024 09:07

BRATISLAVA - Spojené arabské emiráty sú podľa šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára pripravené na rozšírenie spolupráce so Slovenskou republikou. Po rokovaní s ministrom zahraničných vecí Spojených arabských emirátov, šejkom Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom, to konštatoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Otvor článok

Pellegrini zastúpi Fica na neformálnom stretnutí lídrov EÚ

14.6 2024 09:16

BRATISLAVA - Na zasadnutí by mali lídri diskutovať o obsadení hlavných funkcií v inštitúciách. Zvolený prezident SR Peter Pellegrini bude zastupovať premiéra Roberta Fica na neformálnom stretnutí lídrov EÚ v Bruseli.

Otvor článok

NATO chce v prípade útoku Ruska rýchlo nasadiť vyše 300 000 vojakov

14.6 2024 09:21

WASHINGTON - Krajiny Severoatlantickej aliancie "výrazne prekročili" svoj záväzok nasadiť 300 000 vojakov do 30 dní od hypotetického útoku Ruska na niektorého člena NATO. Informovala o tom agentúra Reuters vo štvrtok s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa NATO.

Otvor článok

Gombos je na Bratislava Open už vo štvrťfinále po výhre nad Zacharovom

14.6 2024 09:34

BRATISLAVA - Slovenský tenista Norbert Gombos sa na antukovom challengeri Bratislava Open prebojoval vo dvojhre už do štvrťfinále. V zápase 2. kola zdolal Rusa Alexeja Zacharova po dvoch tajbrejkoch 7:6 (5), 7:6 (5). Jeho súperom v boji o semifinále bude Portugalčan Henrique Rocha. Medzi najlepšiu osmičku sa prepracoval aj Jozef Kovalík, ktorý v trojsetovej bitke vyradil v slovenskom súboji Martina Kližana 4:6, 6:4, 6:2. Jeho ďalším protivníkom bude Španiel Martin Landaluce.

Otvor článok

Nadal obetuje kvôli olympiáde Wimbledon: Verím, že nemeniť povrch je najlepšie pre moje telo

14.6 2024 09:46

PARÍŽ - Španielsky tenista Rafael Nadal nebude tento rok hrať Wimbledon. Najprestížnejší turnaj na tráve vynechá, aby sa mohol sústrediť na olympijský turnaj v Paríži, ktorý sa bude konať na antuke.

Otvor článok

Podľa Úradu vlády je rušenie Rady pre štátnu službu súčasť konsolidácie

14.6 2024 10:08

BRATISLAVA - Úrad vlády deklaroval, že zrušením rady nedôjde k odstráneniu kontrolného systému k uplatňovaniu práva a plneniu povinností odvodených z princípov štátnej služby.

Otvor článok

Inflácia v porovnaní s aprílom nepatrne poskočila, v máji dosiahla hodnotu 2,2 %

14.6 2024 10:13

BRATISLAVA - Ceny potravín a nealkoholických nápojov v máji 2024 opäť vzrástli, medzimesačne aj medziročne. V porovnaní s aprílom zdraželi aj stravovacie a ubytovacie služby. Medziročnú infláciu ovplyvnili okrem potravín aj vyššie ceny alkoholu, tabaku a pohonných látok. Ceny za bývanie a energie klesli prvýkrát za tri roky.

Otvor článok

Na European Powerlifting Championship prišli až z 15 tich krajín + VIDEO

14.6 2024 10:29

TRNAVA - V týchto dňoch sa konajú v Trnave Majstrovstvá Európy v silovom trojboji, v tlaku na lavičke a v mŕtvom ťahu.

Otvor článok

Volejbalista Michalovič bude v novej sezóne opäť pôsobiť v Grécku

14.6 2024 10:47

BRATISLAVA - Slovenský volejbalista Peter Michalovič bude v novej sezóne opäť pôsobiť v Grécku. Tridsaťštyriročný univerzál sa dohodol s tímom AO Flisvos. Informoval o tom oficiálny web Slovenskej volejbalovej federácie (SVF)

Otvor článok

Slovenské a rakúske sanitky plánujú historicky prvú zmluvnú spoluprácu

14.6 2024 11:05

BRATISLAVA - Slovenská republika rozširuje medzinárodnú spoluprácu s Rakúskou republikou aj na oblasť záchrannej zdravotnej služby s cieľom zabezpečiť v prihraničnom území čo najlepšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti občanom oboch krajín. Svedčí o tom dnešný podpis Rámcovej zmluvy medzi Slovenskou republikou a Rakúskou republikou o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchrannej zdravotnej služby na pôde MZ SR, ktorá bude postúpená prezidentovi SR a následne predložená Národnej rade SR. Proces bude zavŕšený ratifikáciou, po ktorej vstúpi Rámcová zmluva do platnosti.

Otvor článok

India: Masívne zosuvy pôdy a obrovské záplavy – najmenej 6 obetí + VIDEÁ

14.6 2024 11:16

GANGTOK - Najmenej šesť ľudí zahynulo po prudkých dažďoch, ktoré vyvolali prívalové záplavy a zosuvy pôdy v odľahlom regióne na severovýchode Indie, informovali tamojšie úrady. Správu priniesla AFP.

Otvor článok

Témami rokovania Rady pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti boli bezpečnosť, Schengen a pripravenosť na krízy

14.6 2024 11:27

BRATISLAVA - Na rokovaní Rady vo štvrtok belgické predsedníctvo nastolilo široký rozsah tém. Minister vnútra vo viacerých vystúpeniach vyjadril pozície Slovenska k prioritám pre nasledujúci cyklus Schengenskej rady, k budúcnosti vízovej politiky EÚ a k náročnej téme prístupu k údajom na účely účinného presadzovania práva.