Poslanci schválili novelu zákona o azyle

NETKY.SK • 13 Jún 2024, 16:11 • 2 min
Poslanci schválili novelu zákona o azyle

BRATISLAVA - Poslanci na Národnej rady SR vo štvrtok schválili novelu zákona o azyle, o ktorej rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Tým pádom bude podpora odídencov z Ukrajiny od júla udržateľná.

slovakia

left justify in out

Súčasný model podpory Ukrajincov bol podľa ministerstva vnútra poskytovaný širokému okruhu odídencov, čo z dlhodobého hľadiska nebolo udržateľné.

Podľa novej právnej úpravy bude môcť byť v azylovom zariadení ubytovaný odídenec najviac 120 dní od prvého poskytnutia dočasného útočiska. 

Podľa Ministerstva vnútra SR bolo taktiež žiadúce, aby sa odídenci čo najskôr zaradili do bežného života a podieľali sa na zabezpečovaní základných životných potrieb aj z vlastných zdrojov.

Odídenec definovaný ako zraniteľná osoba môže byť v zariadení ubytovaný najviac šesť mesiacov. Do tejto kategórie spadá osoba, ktorá dosiahla vek 65 rokov, osamelý rodič, ktorý sa stará o dieťa do piatich rokov veku, alebo fyzická osoba, ktorá sa osobne stará o dieťa do piatich rokov veku na základe rozhodnutia súdu, a dieťa do piatich rokov takejto osoby.

V novele sa zároveň spresnilo, že ak odídenec, ktorý je štátnym občanom Ukrajiny, chce zanechať vzdelávanie z dôvodu trvalého opustenia Slovenskej republiky, oznámi to písomne riaditeľovi školy.

Školský zákon pre odídencov neupravoval postup vo veci zanechania štúdia. Z dôvodu vyššej mobility odídencov tak dochádzalo k situáciám, keď odídenci opustili územie Slovenskej republiky, ale na ich miesto nebolo možné prijať iných žiakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Národná rada SR, Foto: poprad.dnes24.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies