Archív článkov za Jún 2024, strana 3

Otvor článok

V Mexiku zavraždili primátorku, ktorá bola vlani terčom únosu

4.6 2024 08:11

MEXIKO - Sotva 24 hodín po tom, čo bola Claudia Sheinbaumová zvolená za vôbec prvú ženu-prezidentku v dejinách Mexika, bola v meste Cotija smrteľne postrelená jeho primátorka Yolanda Sánchezová Figueroaová. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Otvor článok

V Česku sa valí voda: Silné búrky priniesli masívne záplavy. Blesk zasiahol ľudí + VIDEÁ

4.6 2024 08:30

Víkendové búrky a prívalové dažde spôsobili vzostup hladín riek a lokálne záplavy na juhozápade Čiech. Hasiči zasahovali na stovkách výjazdov. Dažde zaplavili aj železničné trate a na niektorých miestach úplne zastavili vlakovú dopravu.

Otvor článok

Minister Juraj Blanár a veľvyslanec Bulharska si uctili pamiatku bulharských hrdinov

4.6 2024 08:32

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa včera zúčastnil na pietnej spomienke pri Pomníku bulharských partizánov na Vajanskom nábreží v Bratislave. S veľvyslancom Bulharskej republiky na Slovensku Vassilom Petkovom si uctili pamiatku bulharských hrdinov ako výraz vďaky Slovenska za pomoc v boji počas Slovenského národného povstania.

Otvor článok

Slovenskí vinári a vinohradníci majú plnú podporu vlády

4.6 2024 08:44

PEZINOK - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Richard Takáč a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár včera slávnostne podpísali memorandum o spolupráci v oblasti podpory a propagácie vinohradníckeho a vinárskeho sektora so zástupcami stavovských organizácií - Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska, Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska, občianskeho združenia Autentista Slovakia a občianskeho združenia Tokaj Regnum.

Otvor článok

Najvýkonnejší reaktor Európy je mimo prevádzky. Dôvod? Technické problémy

4.6 2024 08:49

Tretí reaktor fínskej atómovej elektrárne Olkiluoto je odstavený v dôsledku poruchy turbíny, ktorú už prešetrujú príslušné úrady. Oznámila to fínska energetická spoločnosť TVO, informuje agentúra Reuters.

Otvor článok

Izraelský premiér Netanjahu vystúpi v americkom kongrese

4.6 2024 09:05

WASHINGTON - Netanjahov postup vo vojne s Pásmom Gazy zvýšil napätie medzi vládou amerického prezidenta Joea Bidena a Izraleom. Izraelský premiér preto vystúpi 13. júna na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického kongresu.

Otvor článok

KĽDR provokuje balónmi s odpadkami – cigaretovými ohorkami či hnojom. A ako reaguje Južná Kórea?

4.6 2024 09:20

Južná Kórea úplne pozastaví platnosť vojenskej dohody so Severnou Kóreou z roku 2018, ktorej cieľom bolo zníženie napätia na Kórejskom polostrove. Oznámila to juhokórejská Rada národnej bezpečnosti po tom, ako Pchjongjang vypustil cez spoločné hranice stovky balónov s odpadkami. Informuje AFP.

Otvor článok

Úspech čínskej sondy: Z odvrátenej strany Mesiaca priniesla vzorky +VIDEO

4.6 2024 09:36

PEKING - Návratový modul čínskej sondy Čchang-e 6 v utorok úspešne odštartoval z povrchu Mesiaca a vracia sa naspäť na Zem aj s nákladom vzoriek, píšu agentúry AFP a Reuters, ktoré sa odvolali na čínske štátne médiá.

Otvor článok

Elektrické siete na pokraji kolapsu: Umelá inteligencia ako energetická bomba

4.6 2024 09:49

Elektrické siete sa pre dopyt po umelej inteligencii dostávajú na pokraj možností. Podľa novej štúdie môže generatívna AI spotrebovať asi 30-krát viac energie než stroje so softvérom pre konkrétne úlohy. Vedci teraz pracujú na možnosti energetického hodnotenia jednotlivých systémov, píše BBC.

Otvor článok

Reálna mzda na začiatku roka vzrástla o 5,6 %, tempo zvyšovania bolo tretie najrýchlejšie za posledných 15 rokov

4.6 2024 10:07

BRATISLAVA - Nominálne aj reálne zárobky v 1. štvrťroku 2024 medziročne vzrástli pomerne dynamicky vo všetkých 19 sledovaných odvetviach hospodárstva. Rast potiahlo vyše 20 % zvýšenie platov pracujúcim v dodávke elektriny, plynu, pary a dvojciferný prírastok v ďalších 6 odvetviach.

Otvor článok

Chelsea si našla nového trénera. Je ním bývalý Guardiolov asistent Maresca

4.6 2024 10:12

LONDÝN - Novým trénerom futbalistov FC Chelsea sa stal Enzo Maresca. Štyridsaťštyriročný Talian je bývalý asistent Pepa Guardiolu v Manchestri City, v uplynulej sezóne doviedol Leicester späť do najvyššej anglickej súťaže. S "The Blues" podpísal päťročný kontrakt, informovala agentúra AP.

Otvor článok

Škandál s testami: Japonské automobilky strácajú dôveru v certifikáciu vozidiel

4.6 2024 10:31

Automobilový priemysel v Japonsku čelí novým obvineniam z neférových praktík. Toyota, Honda, Suzuki, Mazda a Yamaha podvádzali pri schvaľovacích testoch niektorých modelov, oznámil japonský rezort dopravy. Informuje AFP a orf.at.

Otvor článok

Nemecký kancelár Scholz navštívil v Bavorsku oblasti postihnuté povodňami

4.6 2024 10:46

MNÍCHOV - Záplavy v nemeckých spolkových krajinách Bavorsko a Bádensko-Württembersko naďalej pretrvávajú. Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v pondelok navštívil bavorskú obec Reichertshofen, aby sa oboznámil so situáciou

Otvor článok

Zemplínske múzeum pozýva na Noc kostolov. Podujatie sa bude niesť v téme „Srdce“

4.6 2024 10:55

MICHALOVCE - Zemplínske múzeum, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pozýva na podujatie pri príležitosti Noci kostolov, ktoré sa uskutoční v piatok 7. júna 2024 so začiatkom o 20. hodine v areáli kaštieľa, pri rotunde.

Otvor článok

Speváci Tomáš Klus a Martin Gyimesi sa spoja pre dobrú vec a podporia charitatívnu akciu Hudba bez bariér 20. júna na hore Butkov!

4.6 2024 11:00

Už o tri týždne vypukne jedinečné charitatívne podujatie Hudba bez bariér, ktoré už dvanásty raz organizuje občianske združenie PARASPORT24. V Skalnom sanktuáriu na hore Butkov nad obcou Ladce vystúpia 20. júna 2024 populárny český spevák Tomáš Klus a predstaviteľ Karola Duchoňa v úspešnom slovenskom muzikáli, Martin Gyimesi. Príďte zažiť unikátnu atmosféru tohto posvätného miesta, ktoré rozoznejú hity V dolinách, Čardáš dvoch sŕdc či Mám ťa rád!

Otvor článok

Nezamestnanosť v prvom štvrťroku klesla na historické minimá, jej miera bola na úrovni 5,6 %

4.6 2024 11:13

BRATISLAVA - Počet ľudí bez práce na začiatku roka 2024 naďalej významne klesal, a to už jedenásty kvartál za sebou, aktuálne bolo bez práce menej ako 155-tisíc osôb. Úbytok nezamestnaných medziročne zaznamenalo 7 krajov SR, výnimkou bol len Bratislavský kraj.

Otvor článok

Národná diaľničná spoločnosť: Doprava na diaľniciach je intenzívnejšia

4.6 2024 11:24

BRATISLAVA - Intenzita dopravy na diaľniciach a rýchlostných cestách v roku 2023 narástla oproti roku 2022 takmer o 5%. Najfrekventovanejším obdobím boli letné prázdniny. Dňom s najvyššou frekvenciou v rámci celého roku bol piatok, 11. augusta 2023. V najväčšej miere stúpol počet áut na ťahu R2, aj z dôvodu sprevádzkovania úseku od Mýtnej po Tomášovce.

Otvor článok

Japonci prišli na to, ako si vychutnať slané jedlo bez pridania soli. Predávajú špeciálnu lyžicu

4.6 2024 11:37

V Japonsku sa začala predávať lyžica na baterky, vďaka ktorej jedlo chutí slanšie, informoval spravodajský web Sky News.

Otvor článok

Rezort školstva predstavuje plán optimalizácie siete stredných škôl

4.6 2024 11:46

BRATISLAVA - Optimalizácia siete stredných škôl na Slovensku má zo strany rezortu školstva jasnú podporu. Dlhodobý stav, v ktorom sa udržiavajú predimenzované a neefektívne kapacity, je už ďalej neúnosný. Súčasná sieť stredných škôl trpí prílišnou zotrvačnosťou, pričom jej štruktúra zodpovedá inému demografickému vývoju a iným požiadavkám trhu práce. Ministerstvo školstva prichádza s konkrétnymi krokmi na zlepšenie tejto situácie.

Otvor článok

Taraba zvolal krízový štáb kvôli stúpajúcej hladine Dunaja

4.6 2024 12:05

GABČÍKOVO - Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba zvolal krízový štáb a zároveň kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo. Cieľom krízového štábu bude zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov Slovenska pred zvýšeným rizikom povodní. To so sebou prináša hladina rieky Dunaj, ktorá vďaka silným zrážkam na území Nemecka a Rakúska neustále rastie.

Otvor článok

Motorkár v Šali zrejme nezvládol riadenie a dostal šmyk. Dopravnú nehodu neprežil

4.6 2024 12:14

ŠAĽA - Tragickú dopravnú nehodu, ktorá sa stala v pondelok (3. 6.) o 13.20 h v Šali na ulici P. Pázmaňa, neprežil 44-ročný motorkár. V utorok (4. 6.) o tom informovala nitrianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Otvor článok

Ľudia sú pomýlení, reaguje Végh na neprajníkov. Čo považuje za najväčšie víťazstvo?

4.6 2024 12:38

Fanúšikovia bojových športov už nedočkavo odpočítavajú dni. Do veľkolepého sviatku pod holým nebom v Edene ostáva iba niekoľko desiatok hodín. Ťahákom turnaja OKTAGON MMA na pražskom futbalovom štadióne bude stret dvoch odvekých rivalov. Vzájomné sily si po druhý raz v kariérach zmerajú priekopníci československej scény Attila Végh (33-9-2) a Karlos Vémola (36-8).

Otvor článok

Biden: Chcem zavrieť hranice s Mexikom!

4.6 2024 13:07

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden pripravuje výkonné nariadenie, ktoré má obmedziť počet žiadostí o azyl a umožní uzavrieť hranice USA s Mexikom. Informovali o tom DPA, El País a CNN.

Otvor článok

Sociálna poisťovňa v júni vypláca rodičovský dôchodok za rok 2024, dôchodcovia oň nemusia žiadať

4.6 2024 13:18

BRATISLAVA – Sociálna poisťovňa od pondelka 3. júna 2024 vypláca rodičovský dôchodok za tento rok. Na základe novely zákona o sociálnom poistení ho vyplatí jednorazovo v jednej úhrnnej sume za všetky mesiace, za ktoré patrí. Rodičovský dôchodok vypláca vo výplatnom termíne dôchodku v mesiaci jún 2024 a dostane ho viac ako 900 000 dôchodcov. Nemusia oň žiadať, Sociálna poisťovňa nárok posúdi a dávku vypláca automaticky bez osobitnej žiadosti.

Otvor článok

Ministerstvo práce predstavilo projekt Barnahaus

4.6 2024 13:26

Ministerstvo práce predstavilo nový projekt s názvom Barnahaus. Štátny tajomník rezortu Branislav Ondruš uviedol, že ide o dom komplexnej pomoci pre dieťa, ktorý má priniesť komfort a bezpečie pri komunikácií dieťaťa s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Otvor článok

Turecko: Zrútilo sa lietadlo, obaja piloti zahynuli

4.6 2024 13:59

ANKARA - V stredotureckej provincii Kayseri sa zrútilo cvičné lietadlo. Zahynuli dvaja piloti. Informovalo o tom turecké ministerstvo obrany. Správu priniesla agentúra Reuters.

Otvor článok

Juhoafrická republika: Masívne prívalové dažde pripravili o život už 12 ľudí + VIDEÁ

4.6 2024 14:10

JOHANNESBURG - Najmenej 12 ľudí zomrelo v dôsledku povodní spôsobených prívalovými dažďami na východnom pobreží Juhoafrickej republiky (JAR). Informovala o tom AFP.

Otvor článok

Kaliňák: Myslím si, že Danko by bol dobrým predsedom parlamentu

4.6 2024 14:20

BRATISLAVA - Minister obrany SR Robert Kaliňák podporuje návrh, aby sa Andrej Danko stal predsedom parlamentu. Podľa jeho slov to je dobré pre stabilitu a vyváženosť koalície. Uviedol v pondelok v relácií RTVS.

Otvor článok

Šprintér Volko odchádza na ME do Ríma s pokorou. Forsterová sa vyhne rozbehu

4.6 2024 14:31

RÍM - Šprintéri Ján Volko a Viktória Forsterová budú patriť medzi opory slovenskej reprezentácie na nadchádzajúcich atletických ME v Ríme, informuje agentúra TASR. K podujatiu plánujú pristúpiť s maximálnym sústredením a pokúsia sa zabojovať o čo najlepší výsledok, hoci vrchol sezóny príde pre atlétov až na olympiáde v Paríži. Šampionát v talianskej metropole je na programe od piatka 7. júna do stredy 12. júna.

Otvor článok

ŽSR v tomto období evidujú 14 zrážok vlaku s osobami, z toho 11 smrteľných. Dalo sa im predísť?

4.6 2024 14:47

BRATISLAVA - V tomto období evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) 14 zrážok vlaku s osobami, z toho 11 smrteľných, jednu zrážku vlaku z cyklistom a 5 zrážok vlaku s cestným motorovým vozidlom

Otvor článok

Posledná šanca na podanie odloženého daňového priznania: Lehota končí už tento mesiac

4.6 2024 15:09

BRATISLAVA - Daňovníci, ktorí si predĺžili lehotu na podanie daňového priznania (DP) k dani z príjmov o tri mesiace, musia svoju povinnosť splniť do konca tohto mesiaca. Opätovné predĺženie lehoty na podanie DP už nie je možné. DP je potrebné nielen podať, ale daň aj zaplatiť.

Otvor článok

Austrália: Chýbajú nám vojaci. Cudzincom umožníme vstup do našej armády

4.6 2024 15:17

CANBERRA - Austrálska vláda umožní osobám bez austrálskeho občianstva vstúpiť do svojich ozbrojených síl. Riedko obývaná krajina sa týmto spôsobom snaží splniť náborové ciele. Správu priniesla AFP.

Otvor článok

Riaditelia slovenských inštitútov v zahraničí pricestovali na Slovensko na výročnú poradu

4.6 2024 15:38

BRATISLAVA - Riaditelia deviatich slovenských inštitútov pôsobiacich v zahraničí pricestovali na Slovensko, kde sa v dňoch 4. až 5. júna 2024 zúčastňujú na výročnej porade Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Otvor článok

Na zozname nebezpečných kozmetických výrobkov sú opäť produkty známych značiek

4.6 2024 16:19

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky. Do systému Safety Gate Rapex – systému Európskej únie na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch ich nahlásili kontrolné orgány vo Fínsku, v Taliansku, Litve a Českej republike, informoval odbor komunikácie ÚVZ SR.

Otvor článok

Prieskum: Voľby do europarlamentu by vyhral SMER-SD

4.6 2024 16:21

BRATISLAVA - Pár dní pred eurovoľbami prieskum ukázal jasne. Pred dverami by ostali strany a hnutia Demokrati, Magyar Szovetség, SNS či ĽSNS. Najväčší súboj bude zvádzať SMER-SD a PS.

Otvor článok

Rožňavské múzeum predstaví výstavu unikátnych moodelov bicyklov

4.6 2024 16:35

ROŽŇAVA - V baníckom múzeu v Rožňave sa predstaví verejnosti výstava unikátnych modelov bicyklov zberateľa Jána Trulíka. Zbierka sa stala aj putovnou výstavou žiadanou aj v zahraničí a zapísala sa do Knihy slovenských rekordov. Bude dostupná od 11. júna v galérií Baníckeho múzea