Riaditelia slovenských inštitútov v zahraničí pricestovali na Slovensko na výročnú poradu

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 15:38 • 2 min
Riaditelia slovenských inštitútov v zahraničí pricestovali na Slovensko na výročnú poradu

BRATISLAVA - Riaditelia deviatich slovenských inštitútov pôsobiacich v zahraničí pricestovali na Slovensko, kde sa v dňoch 4. až 5. júna 2024 zúčastňujú na výročnej porade Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

S riaditeľmi dnes rokoval šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár, ktorý vyzdvihol význam verejnej a kultúrnej diplomacie s cieľom prezentovať slovenskú kultúru, históriu a dobré meno SR v zahraničí. S vedením inštitútov diskutoval o prezentácii národného umenia v štátoch ich pôsobnosti, zrealizovaných i plánovaných aktivitách a možnostiach ďalšieho rozvoja.

Výročnej porady sa v týchto dňoch zúčastňujú riaditelia kultúrnych inštitútov SR z Berlína, Budapešti, Jeruzalema, Londýna, Paríža, Prahy, Ríma, Varšavy a Viedne, ktoré organizujú kultúrne projekty a aktivity zo všetkých sfér umenia. Svojou činnosťou prispievajú ku kultúrnej výmene medzi Slovenskom a jednotlivými krajinami, čím napomáhajú k lepšiemu porozumeniu medzi národmi.

Ako uviedol minister J. Blanár, kultúra je celosvetovým univerzálnym jazykom posilňujúcim diplomatické a ekonomické bilaterálne vzťahy. „Naše slovenské inštitúty sú rovnako miestami stretávania a opornými bodmi pre našich krajanov, preto som aj riaditeľov požiadal, aby kládli dôraz na budovanie komunity nielen so zahraničnými partnermi, ale súčasne so Slovákmi žijúcimi v danom štáte a zapájali ich do kultúrnych aktivít,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Dvojdňové stretnutie vedení slovenských inštitútov je zamerané na nastavenie priorít a cieľov propagácie slovenského kultúrneho dedičstva na nasledujúce obdobie a diskusiu o strategických projektoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies