10 spôsobov, ako posilniť svoj život a sebadôveru

NETKY.SK • 26 Apríl 2024, 10:00 • 2 min
10 spôsobov, ako posilniť svoj život a sebadôveru

Na stabilitu v živote potrebujete odhodlanie, trpezlivosť a vieru

slovakia

left justify in out

Každý má občas slabé chvíle v živote, keď potrebuje posilniť, vysporiadať sa so svojimi strachmi, smútkami, neistotou. Niekedy sa nám nič nedarí v žiadnej oblasti nášho života práve preto, že zabúdame na niekoľko pilierov, ktoré nám môžu našu sebadôveru, istotu a spokojnosť vrátiť.
Existujú však spôsoby a prístupy, ako uchopiť život pevnejšie do svojich rúk, cítiť sa šťastnejší, spokojnejší, sebavedomejší. Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko dobrých zvykov, ktoré, keď sa stanú vašou každodennou súčasťou, zvýšia kvalitu vášho života po všetkých stránkach.

Tvoj úspech je v tvojom jazyku

Taká maličkosť, a tak veľmi ju dokážeme zanedbávať! Naše slová prerážajú cestu našim dňom, ako meč cez húštinu. To, čo hovoríme, sa nám aj deje. Inými slovami, každý sme sám pre seba akýmsi osobným prorokom. Ak neustále opakujete – „to zas určite pokašlem, som sprostý/á, nedarí sa mi, ja už som raz taký“, alebo keď máte vo zvyku ohovárať, sťažovať si, nadávať, kliať – to všetko prináša do vášho života zlé ovocie. Možno to znie ako čarodejníctvo, ale nie je to tak. Obsah našej reči, vyslovovaných viet, prehlásení nás smeruje minútu po minúte buď k pádu, alebo lepším možnostiam.

 Váž si sám seba

Aj toto znie ako samozrejmosť, hoci zďaleka to tak nie je. Mnoho ľudí pôsobí navonok suverénne a sebavedomo, no tým len prekrývajú svoje vlastné neistoty a vnútorný nestabilný vzťah k sebe. Sebaúcta sa nezískava nikde vonku, musíte si ju vybudovať sami k sebe, úprimne, krok po kroku. Buďte si vedomí svojich slabých stránok a prijmite ich s pochopením, nie odsudzovaním. A naopak, dokážte na sebe oceniť to, čo je jedinečné, chvályhodné. Zvyknite sa pochváliť, vážte si svoje výtvory, diela, prácu, čas, osobitosť. Ak nájdete túto hodnotu v sebe, aj druhí ľudia to vycítia a budú si vás viac vážiť.

Nežeň sa za dokonalosťou

Znie to možno paradoxne, ale perfekcionosti nie sú tí najšťastnejší, a dokonca ani najúspešnejší ľudia! Šťastie a úspech sprevádza tých, ktorí si uvedomujú svoju ľudskú nedokonalosť a omylnosť. Vedia na svojich chybách pracovať, no prijímajú ich ako výzvy, príležitosť k ďalšiemu rastu. Tešia sa z toho, že dnes sú ďalej, ako boli včera a zajtra budú zasa o kus lepšou verziou seba.

Prevezmi zodpovednosť!

Pocit šťastia, slobody a spokojnosti prichádza so schopnosťou prevziať za seba zodpovednosť. Najviac frustrovaní sú ľudia, ktorí nikdy do tohto bodu nedospeli a žijú svoj život v obklopení výhovoriek a sťažovania sa na všetko a všetkých okolo seba. Iste, v živote sa dejú aj zlé a neférové veci a každý má právo na svoj kus šťastia. No uvedomte si, že čo napokon najviac zaváži sú naše vlastné postoje, myšlienky, rozhodnutia. Odpustite sebe aj druhým minulosť a vykročte zodpovedne tvoriť si nové zajtrajšky.

Láskavosť a radikálne sebaprijatie

S postojom večného sebaodsudzovania, pocitmi viny, výčitiek a nehodnosti sa nikomu v živote nebude dariť. Znie to až príliš jednoducho a frázovito, ale – majte sa radi! Neprišli ste na svet preto, aby ste boli sami sebe najhoršími nepriateľmi. Každý z nás potrebuje láskavosť, záujem, pochopenie, a tú si musíme vedieť poskytnúť v prvom rade my sami. Aj Boh nám vo svojom slove hovorí, že „miluj blížneho svojho tak, ako seba samého...“

   

Držanie tela

Možno to uprostred ostatných položiek bude znieť banálne a nedôležito, ale na tom, aký máte postoj a držanie tela veľmi záleží! Hovorí to veľa nielen ľuďom vo vašom okolí, ale buduje to trvalý dobrý pocit aj vo vás samotných. Len si to skúste! Pristihli ste sa, ako kráčate so zvesenou hlavou, zhrbení, ubití?.... V momente sa vystrite, zdvihnite hrdo hlavu, kráčajte rezkejšie – a hneď sa budete inak aj cítiť! To isté sa dá povedať aj o hlase a výraze tváre. Ak sa usmievate, jasne artikulujete, hovoríte dostatočne nahlas a zvučným, veselým hlasom, bude to na vás aj druhých ľudí pôsobiť celkom inak.

Vytvor si podporný tím!

Síce je pravdou, že najdôležitejší je náš vlastný postoj k nášmu životu a nám samotným, no nemenej podstatné je to, akými ľuďmi sme obklopení. Nemôžeme byť v spoločnosti neprajných, zlých, agresívnych, úzkostlivých, pesimistických ľudí a mať zároveň dobrý život. Ak vás niekto zosmiešňuje, podpichuje, intriguje, potláča, manipuluje vami, nepatrí do úzkeho okruhu vašich ľudí, zmeňte tím! Každý človek si zaslúži mať okolo seba spriaznenú dušu, ktorá vypočuje, objíme, podporí.

Púšťaj minulosť

Nedá sa žiť v minulosti a byť šťastní. Múdri a spokojní ľudia vedia uzatvárať staré a kráčať dopredu. Frustrovaní a neúspešní sa neustále obzerajú dozadu, rozmýšľajú čoby keby, ľutujú, analyzujú, túžia niečo vrátiť... Minulosť, nech je akákoľvek, ovplyvní vašu budúcnosť najlepším spôsobom iba tak, ak ju uzavriete. Boh nás stvoril na to, aby sme sa posúvali dopredu, rástli, rozvíjali. To sa smerom dozadu nedá...

 

Uč sa a objavuj svet

Šťastní ľudia stále objavujú niečo nové, vzdelávajú sa, študujú, čítajú, rastú, berú život ako veľkú zábavnú školu, v ktorej každý deň prináša niečo nové. Pracujte na svojich schopnostiach, danostiach, talentoch, vyberte si oblasti, v ktorých sa budete usilovať o majstrovstvo. Nie preto, aby ste boli najlepší na svete, ale aby ste boli zajtra lepší ako dnes a mali tak dobrý pocit zo života.

Umenie „nie“!

Nič nové pod slnkom nepovieme, ak pripomenieme, že k spokojnosti životnej stabilite a sebavedomiu potrebujete aj schopnosť vedieť druhým ľuďom v správnej chvíli povedať nie. Naučte sa stanoviť si zdravé hranice, kedy druhých vpustiť a kedy nie, aby ste sa nestali typom, ktorí na všetko prikývne, každému vyhovie a v tom všetkom stratí vlastnú cestu a poslanie, ktoré má Boh pre jeho život.


    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Foto: Freepik (ilustračná)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies