100-ročný profesor prednáša na Slovensku o dlhovekosti. Toto je jeho 7 tipov pre dlhý život! + VIDEO

NETKY.SK • 8 September 2024, 18:21 • 4 min
100-ročný profesor prednáša na Slovensku o dlhovekosti. Toto je jeho 7 tipov pre dlhý život! + VIDEO

Profesor John Scharffenberg, MD, MPH, sa narodil v roku 1923 v činskom Šanghaji. Pôsobil ako hlavný školiteľ lekárov v oblasti primárnej prevencie na Univerzite Loma Linda.

slovakia

left justify in out

100-ročný profesor je veriacim kresťanom adventistickej tradície a nutričným odborníkom z Loma Linda v americkej Kalifornii, ktorá patrí medzi miesta s najdlhšou priemernou dĺžkou života na planéte tzv. Blue zones.

„Je živým príkladom životnej vitality a fungujúceho zdravého životného štýlu v celej jeho komplexnosti. Aktívnym životom motivuje iných, napriek tomu, že minulý rok oslávil už svoje 100. narodeniny. Doktorát získal v oblasti výživy, ktorá bola jeho hlavným študijným odborom na Harvardskej Univerzite a venoval sa výskumu cholesterolu a aterosklerózy,“ uvádza pozvánka na jeho prednáśky.

Ako profesor Univerzity Loma Linda sa stal odborníkom a priekopníkom pri tvorbe vzdelávacích programov pre verejnosť. Je autorom viacerých publikácií o vplyve výživy na civilizačné ochorenia.

Od dnešneho dňa navštívi až do konca septembra spolu 10 miest. Dolný Kubín, Ružomberok, Bojnice, Banská Bystrica, Poprad, Trnava, Zvolen, Zlaté Moravce, Bratislava, Čadca. 

Pri svojich prdnáškach profesor vychádza z týchto hlavných tipov pre dlhovekosť:

1. Vyvážená strava

Dr. Scharffenberg zdôrazňuje význam vyváženej, rastlinnej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celé zrná, orechy a semená. Tvrdí, že minimalizácia príjmu spracovaných a živočíšnych produktov môže zmierniť riziko mnohých zdravotných problémov.

2. Pravidelné cvičenie
Odporúča zapojiť sa do konzistentných cvičení strednej intenzity, ako je chôdza, plávanie alebo bicyklovanie. Pravidelná fyzická aktivita zlepšuje kardiovaskulárne zdravie, udržuje svalovú hmotu a hustotu kostí, zlepšuje náladu a kognitívne funkcie a pomáha pri regulácii hmotnosti.

3. Dostatočný spánok
Zdôrazňuje dôležitosť získania 7 až 9 hodín kvalitného spánku v noci. Adekvátny regeneračný spánok je životne dôležitý pre bunkovú opravu, kognitívne funkcie, emocionálnu pohodu a metabolické zdravie.

4. Zvládanie stresu
Profesor podčiarkuje zásadný význam zvládania stresu prostredníctvom relaxačných techník, koníčkov, sociálnych väzieb a udržiavania pozitívneho pohľadu na život. Chronický stres môže spôsobiť zmätok v tele, prispievať k zápalom, zníženej imunitnej funkcii a rozvoju rôznych chorôb.

5. Vyhýbanie sa škodlivým látkam
Dr. Scharffenberg je oddaným zástancom abstinencie od tabaku, alkoholu a rekreačných drog. Poukazuje na množstvo zdravotných problémov spojených s užívaním týchto látok, vrátane zvýšeného rizika rakoviny, ochorení pečene a kardiovaskulárnych ochorení, nehovoriac o ich zhubnom vplyve na duševné zdravie.

6. Zdravé sociálne kontakty
Ľudské bytosti sú vo svojej podstate sociálne stvorenia a Dr. Scharffenberg tvrdí, že udržiavanie zdravých vzťahov a udržiavanie podpornej sociálnej siete sú pre duševné a emocionálne zdravie prvoradé.

7. Celoživotné vzdelávanie a mentálna stimulácia
Profesor navrhuje myšlienku udržania aktívnej mysle prostredníctvom neustáleho učenia a kognitívnej stimulácie. Verí, že čítanie, učenie sa novým zručnostiam a zapájanie sa do intelektuálne stimulujúcich aktivít môže posilniť zdravie mozgu, oddialiť kognitívny pokles a zlepšiť celkovú kvalitu života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: CASD.sk, zivotazdravie.sk, Foto: Profesor John Scharffenberg (animalcare.my)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies