9 chýb, ktorým sa pred behom musíte vyhnúť + VIDEO

NETKY.SK • 13 Október 2024, 08:01 • 2 min
9 chýb, ktorým sa pred behom musíte vyhnúť + VIDEO

Behanie je skvelým spôsobom, ako zlepšiť fyzickú kondíciu a duševné zdravie, no aj najskúsenejší bežci môžu robiť chyby, ktoré ovplyvňujú ich výkon. Aby ste dosiahli optimálne výsledky, je dôležité venovať pozornosť rôznym aspektom, ako sú výživa, zahriatie, obuv a psychická príprava. V nasledujúcich bodoch sa pozrieme na najčastejšie chyby, ktorým by ste sa mali vyhnúť, a poskytneme užitočné rady, ktoré vám pomôžu maximalizovať vaše tréningy.

slovakia

left justify in out

Beh je dostupná a zdraviu prospešná fyzická aktivita. V predchádzajúcom článku o behu, sme si vysvetlili, ako dlho a ako často by mal človek behávať, aby si predĺžil život až o 9 rokov. Povedzme, že dĺžku aj frekvenciu behu dodržiavame, no mnohí z nás robia chyby, ktoré môžu ovplyvniť náš výkon a pohodu, čím beh stráca na efektivite."

Aby ste optimalizovali svoje bežecké tréningy, je potrebné zvážiť niekoľko aspektov, od výživy pred cvičením až po výber správneho oblečenia. Vo videou ktoré nájdete nižšie,atlétka a osobná trénerka Risqat Fabunmi-Alade nás prevedie piatimi základnými cvičeniami, ktoré zlepšia vašu formu a pomôžu vám behať silnejšie.

Stravovanie pred a počas pretekov

Jedenie pred behom: Veľké jedlo pred tréningom môže spôsobiť tráviace ťažkosti, ako sú kŕče a hnačka. Ideálne je jesť aspoň 3 hodiny pred behom.
Jedenie príliš veľkého množstva vlákniny: Vláknina sa trávi dlho a môže spôsobiť nepríjemné pocity počas výkonu. Odporúča sa rozložiť príjem vlákniny na celý deň a vyhnúť sa konzumácii veľkého množstva pred behom.
Dehydratácia: Pitie dostatočného množstva vody pred, počas a po behu je nevyhnutné na udržanie výkonnosti a prevenciu zranení. Je však dôležité nepreháňať to, pretože príliš veľa tekutín môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti.
Kofeín: Kofeín môže u niektorých ľudí zlepšiť športový výkon, ale jeho nadmerná konzumácia môže spôsobiť vedľajšie účinky, ako sú nervozita, nespavosť a dehydratácia.

Fyzická a psychická príprava

Nedostatočné zahriatie: Statické zahriatie nestačí na prípravu tela na beh. Odporúča sa dynamická rozcvička, ktorá zahŕňa jemné pohyby a strečing.
Silový tréning: Hoc je silový tréning pre bežcov prospešný, intenzívne cvičenie tesne pred behom môže vyčerpať zásoby glykogénu a ovplyvniť výkon.
Ignorovanie zranení: Pretrvávajúca bolesť je znakom toho, že niečo nie je v poriadku. V prípade zranenia je dôležité odpočívať a vyhľadať lekársku pomoc.
Nová obuv: Nová bežecká obuv bez obdobia na zabehnutie môže zvýšiť riziko zranenia. Odporúča sa striedať nosenie novej a starej obuvi.
Nevhodné oblečenie: Oblečenie by malo byť pohodlné a umožňovať dobrú priedušnosť. Ak je chladno, vyhnite sa príliš teplému oblečeniu, pretože sa môžete počas cvičenia prehriať.

Ďalšie faktory, ktoré treba zvážiť

Počúvajte svoje telo: Venujte pozornosť signálom, ktoré vám telo vysiela počas tréningu a po ňom. Zaznamenávajte si tréningy, aby ste odhalili zákonitosti a podľa potreby upravili svoj režim.
Alkohol: Pitie alkoholu pred alebo po behu môže negatívne ovplyvniť výkon a regeneráciu.

Beh je prospešná činnosť, ktorá môže zlepšiť naše fyzické a duševné zdravie. Ak sa vyhnete bežným chybám a budete sa riadiť týmito radami, môžete optimalizovať svoj tréning a vyťažiť zo športu maximum. Nezabudnite sa vždy poradiť so zdravotným pracovníkom, ak máte akékoľvek otázky alebo obavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Mundo Deportivo, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies