Manipulátori v partnerstve: Ako vás donútia cítiť sa zle zo seba

NETKY.SK • 11 Máj 2024, 16:15 • 2 min
Manipulátori v partnerstve: Ako vás donútia cítiť sa zle zo seba

V partnerskom vzťahu by sme mali cítiť podporu, porozumenie a dôveru. Avšak, niekedy sa stane, že jeden z partnerov začne manipulovať druhého. Manipulácia v partnerskom vzťahu môže mať vážne následky na psychické zdravie a sebavedomie obete. V tomto článku preskúmame rôzne spôsoby, ako manipulátori ovplyvňujú svojho partnera a ako to môže ovplyvniť ich sebavedomie a celkový pohľad na seba.

slovakia

left justify in out

V partnerskom vzťahu by malo byť vzájomné porozumenie, podpora a dôvera. No niekedy sa stane, že jeden z partnerov začne manipulovať druhého. Manipulácia v partnerstve môže byť pomerne nenápadná a postupná, no môže mať vážne následky na psychické zdravie a sebavedomie obete. V tomto článku sa pozrieme na rôzne spôsoby, ako manipulátori v partnerskom vzťahu ovplyvňujú svojho partnera a ako to môže ovplyvniť ich sebavedomie a celkový pohľad na seba.

Čo je manipulácia v partnerskom vzťahu?

Manipulácia v partnerskom vzťahu sa prejavuje rôznymi spôsobmi, ale vždy má za cieľ ovplyvniť správanie, myšlienky alebo emócie druhého partnera tak, aby vyhovovali manipulátorovi. To môže byť realizované rôznymi spôsobmi, od emocionálneho vydierania až po priamu kontrolu.

Jednou z najbežnejších foriem manipulácie je emocionálne vydieranie. Manipulátor môže použiť hrozby, viny alebo neprimeranú emocionálnu manipuláciu na to, aby dosiahol svoje ciele. Napríklad, môže povedať: "Ak ma naozaj miluješ, urobíš to, čo chcem."

foto: ideapod.com
foto: ideapod.com

Ovládanie a izolácia

Manipulátori môžu tiež usilovať o kontrolu nad svojím partnerom tým, že ich izolujú od ich priateľov a rodiny. Toto je forma moci, pretože ak je partner izolovaný, je závislejší na manipulátora a ťažšie sa môže brániť jeho manipulácii.

Ďalšou formou manipulácie je nepretržité kritizovanie a znevažovanie. Manipulátor môže neustále kritizovať vzhľad, správanie alebo schopnosti svojho partnera, čo vedie k postupnému poškodzovaniu ich sebavedomia.

foto: lovepanky.com
foto: lovepanky.com

Následky manipulácie na obete

Manipulácia v partnerskom vzťahu môže mať vážne následky na obete. Často sa cítia neistí, majú nízke sebavedomie a strácajú svoju identitu. Postupne môžu začať veriť negatívnym veciam, ktoré o sebe hovorí manipulátor, a začať si myslieť, že si zaslúžia túto manipuláciu.

Pre osoby, ktoré sú obeťami manipulácie v partnerskom vzťahu, je dôležité pochopiť, že ich pocit viny alebo nedostatočnosti nie je oprávnený. Je dôležité hľadať podporu u priateľov, rodiny alebo profesionálneho poradcu. Títo ľudia môžu pomôcť identifikovať manipuláciu a poskytnúť podporu pri hľadaní riešení.

Manipulácia v partnerskom vzťahu je vážny problém, ktorý môže mať negatívne dôsledky na psychické zdravie a sebavedomie obete. Je dôležité, aby sme sa uvedomili rôzne formy manipulácie a vedeli sa brániť. Dôležité je tiež hľadať podporu a poradenstvo, ak sa ocitnete v manipulatívnom vzťahu. Každý má právo na zdravý a šťastný vzťah, v ktorom sa cíti bezpečne a podporovane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: DomesticShelters.org, psychologytoday.com. titulná foto: bonobology.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies