Typickú vianočnú atmosféru dotvárajú rôzne druhy jedál, šalátov, zákuskov a koláčov. Bohato prestreté stoly reprezentujú hojnosť a spokojnosť.
Preto ak hľadáte inšpiráciu na vianočné pečenie a varenie, nachádzate sa tej správnej stránke. Každý deň tu nájdete nové recepty a dobré rady pri pečení. Urobte si plán pečenia, napíšte zoznam surovín, nakúpte a pustite sa do toho.
PLÁN PEČENIA
- Ako prvé pečieme medovníčky. Med ich konzervuje, sú tvrdšie. Po upečení ich vložíme do škatule na keksíky a pridáme rozkrojené jablko. Za 2-3 dni zmäknú.
- Ostatné vianočné pečivo pečieme tri týždne pred Vianocami.
- Vanilkové rožky pečieme dva týždne pred sviatkami.
- Linecké pečivo a koláče z krehkého cesta potrebujú na zmäknutie asi týždeň.
- Najčerstvejšie musia byť dobroty plnené krémom a nepečené rolády a keksy. Taktiež vianočku pečieme pred Štedrým dňom.
DOBRÉ RADY PRI PEČENÍ
- Hrozienka nepadnú na dno koláča, ak ich vopred obalíme v hladkej múke a až potom pridáme do cesta
- Kakao bude tmavšie, ak ho zalejeme horúcim mliekom. Ak nie je v recepte mlieko, preosievame ho spolu s múkou, aby nevznikli hrudky.
- Orechy pred lúpaním namočíme na noc do studeného mlieka. Pôjdu nám ľahšie lúpať a nebudú sklovité ako pri sparení.
- Lieskové orechy ľahko ošúpeme, ak ich nasucho opražíme na teflónovej panvice (kým nezačne praskať šupka). Potom ich vyšúchame utierkou.
- Ak máme málo orechov, časť z nich môžeme nahradiť na masle opraženou strúhankou.
- Riedku marmeládu zahustíme nastrúhanými piškótami.
- Riedky lekvár zahustíme nastrúhaným perníkom.
- Hustý lekvár a marmeládu rozriedime lyžicou vlažnej vody, bude sa ľahšie roztierať.
- Chuť maku zvýrazníme, ak ho pred mletím nasucho opražíme na teflónovej panvici.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies