Ak Kongres nebude konať do konca mesiaca, vyprší platnosť takmer 6 mld. dolárov určených na financovanie Ukrajiny

NETKY.SK • 13 September 2024, 10:31 • 2 min
Ak Kongres nebude konať do konca mesiaca, vyprší platnosť takmer 6 mld. dolárov určených na financovanie Ukrajiny

WASHINGTON - Podľa amerických predstaviteľov sa koncom mesiaca skončí platnosť takmer 6 miliárd dolárov, ktoré USA vyčlenili na pomoc Ukrajine, ak Kongres nepredĺži právomoc Pentagónu posielať zbrane zo svojich zásob do Kyjeva.

slovakia

left justify in out

Americkí predstavitelia uviedli, že Bidenova administratíva požiadala Kongres, aby zahrnul právomoc financovať do akejkoľvek priebežnej rezolúcie, ktorú sa zákonodarcom podarí schváliť pred koncom fiškálneho roka 30. septembra, s cieľom financovať federálnu vládu a zabrániť jej odstaveniu. Úradníci uviedli, že dúfajú v predĺženie platnosti tohto orgánu na ďalší rok. Ministerstvo obrany tiež uviedlo, že v prípade neúspechu tohto úsilia skúma iné možnosti.

Úradníci, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, aby mohli diskutovať o rokovaniach o financovaní, neposkytli podrobnosti o možnostiach. Uviedli však, že platnosť prezidentských právomocí na čerpanie prostriedkov (PDA) sa skončí približne o 5,8 miliardy USD. Ďalších 100 miliónov USD v rámci PDA sa koncom mesiaca nevyčerpá, uviedli úradníci. PDA umožňuje Pentagónu stiahnuť zbrane z regálov a rýchlo ich poslať na Ukrajinu.

Uviedli, že v rámci Iniciatívy na podporu bezpečnosti Ukrajiny je k dispozícii niečo vyše 4 miliárd USD v rámci dlhodobého financovania, ktorého platnosť sa koncom mesiaca neskončí. Tieto peniaze, ktorých platnosť sa končí 30. septembra 2025, sa používajú na zaplatenie zmlúv o dodávkach zbraní, ktoré by neboli dodané rok alebo viac.

Generál CQ Brown, predseda Zboru náčelníkov štábov, vo štvrtok uviedol, že keď kontrolór ministerstva obrany poskytne možnosti vyšším predstaviteľom obrany a vojenských služieb, budú sa zaoberať spôsobmi, ako môžu využiť financovanie PDA a USAI. Podľa neho by to mohlo byť dôležité pre Ukrajinu, ktorá sa pripravuje na zimný boj. "Jednou z oblastí, na ktorej by sme s nimi mohli spolupracovať, sú kapacity protivzdušnej obrany a schopnosť brániť ich kritickú infraštruktúru," povedal Brown novinárom, ktorí s ním cestovali na stretnutia v Európe. "Pre Ukrajinu je veľmi dôležité, ako bránia svoju národnú infraštruktúru, ale aj nastaviť svoju obranu na zimu, aby mohli spomaliť akýkoľvek typ ruského postupu počas zimných mesiacov."

Predseda Zboru náčelníkov štábov generál letectva CQ Brown reční počas vypočutia 8. mája 2024 vo Washingtone.
Predseda Zboru náčelníkov štábov generál letectva CQ Brown reční počas vypočutia 8. mája 2024 vo Washingtone.
Zdroj: AP Photo / Mark Schiefelbein

Generálmajor Pat Ryder, tlačový tajomník Pentagónu, predtým vo štvrtok v Pentagóne uviedol, že PDA dáva Pentagónu možnosť použiť peniaze zo svojho rozpočtu na zaslanie vojenskej pomoci Ukrajine. Finančné prostriedky v dodatočnom zákone pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov, ktorý bol schválený v apríli, môžu ministerstvu uhradiť výdavky na zbrane, ktoré posiela. "Práve teraz pokračujeme v spolupráci s Kongresom, aby sme sa postarali o predĺženie týchto právomocí, ktoré nám umožnia pokračovať v realizácii balíkov sťahovania," povedal Ryder. "Medzitým budete naďalej vidieť balíky na čerpanie. V blízkej budúcnosti však budeme mať k dispozícii oveľa viac informácií."

USA pravidelne oznamujú nové balíky čerpania - často dva až tri mesačne.

Nečinnosť zákonodarcov v otázke financovania PDA by mohla opäť spôsobiť vážnu prekážku v boji Ukrajiny proti Rusku, a to len päť mesiacov po tom, ako sa ťažko rozdelený Kongres konečne dostal z dlhého a zničujúceho patu a schválil nové financovanie Ukrajiny.

Oneskorené schválenie 61 miliárd dolárov pre Ukrajinu začiatkom tohto roka vyvolalo hrozivé podmienky na bojisku, keďže ukrajinským silám dochádzala munícia a ruské sily mohli dosahovať úspechy. Oficiálni predstavitelia obviňovali mesiac trvajúcu patovú situáciu v Kongrese z toho, že Rusko mohlo zabrať ďalšie územia.

Od opätovného začatia financovania prúdia na Ukrajinu americké zbrane, ktoré posilňujú ozbrojené sily a pomáhajú Kyjevu pri vpáde do ruskej Kurskej oblasti. Ukrajinské sily pred piatimi týždňami vtrhli cez hranicu a prvýkrát od druhej svetovej vojny uvrhli ruské územie pod cudziu okupáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: Anadolu Agency
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies