Ako je na tom zahraničný obchod? Slovensko zaznamenalo rekord

NETKY.SK • 30 September 2024, 11:46 • 2 min
Ako je na tom zahraničný obchod? Slovensko zaznamenalo rekord

BRATISLAVA - Saldo zahraničného obchodu Slovenska dosiahlo najvyššiu hodnotu od roku 2014, k čomu prispelo najmä výrazné zníženie dovozu minerálnych palív a zvýšený vývoz automobilov. Nemecko naďalej zostáva kľúčovým obchodným partnerom Slovenska. Viac než pätina vývozu putovala do Nemecka a takmer 15 % dovozu tvoril tovar vyrobený v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

Zo Slovenskej republiky sa v roku 2023 podľa definitívnych výsledkov vyviezol tovar v hodnote 108,4 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o 5,5 %. Naopak, dovoz zaznamenal pokles o 3,1 % oproti roku 2022 a dosiahol hodnotu 103,9 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu tak bolo aktívne v objeme 4,5 miliardy eur, čo znamená zlepšenie o 9 miliárd eur v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Medziročné zvýšenie exportu ovplyvnil najmä 23,6 % nárast vývozu nových osobných automobilov. Hodnota vývozu nových osobných automobilov zo Slovenska tak stúpla medziročne o 5,8 miliardy eur na 30,4 miliardy eur. Množstvo vyvezených áut sa zvýšilo o 13,4 %, teda o 136,6 tisíc kusov.

Najväčšiu hodnotu na vývoze predstavovali benzínové vozidlá a z nich automobily s motorom objemu 1,5 l až 3 l. Hodnota ich vývozu medziročne stúpla o 55,2 %. Medziročne sa zvýšila aj hodnota vyvezených elektromobilov o takmer 20 % a hybridov o 17,3 %.

Na pokles importu mala najväčší vplyv medziročne nižšia hodnota dovezeného zemného plynu, ktorá v porovnaní s rokom 2022 klesla takmer o polovicu, keď dosiahla úroveň 3,0 miliardy eur.

Množstvo zemného plynu v roku 2023 kleslo len o 18,2 %. Výraznejší rozdiel medzi poklesom hodnoty a objemu dovezeného plynu spôsobili nižšie ceny plynu na svetových trhoch.

Z krajín, kam Slovensko vyvážalo v roku 2023 tovar v najvyššej hodnote, dominovalo Nemecko, susedné štáty a Francúzsko. Vývoz do Nemecka medziročne vzrástol o 5,8 % a tvoril 21 % z celkového slovenského vývozu.

Nemecko tak patrí k našim najdôležitejším obchodným partnerom, kde dlhodobo smeruje tovar v najvyššej hodnote. Spomedzi ďalších významných partnerov medziročne vzrástol vývoz do Česka o 5 %, veľké zvýšenie zaznamenal aj vývoz do Spojených štátov amerických o 39,5 %, Spojeného kráľovstva o 18,8 % a Číny o 10,1 %.

Naopak, znížil sa vývoz do Poľska, Maďarska, Francúzska a Talianska.

Z pohľadu hlavných ekonomických zoskupení, do krajín EÚ smerovalo takmer 77,4 % hodnoty vyvážaného tovaru a medziročne sa táto hodnota zvýšila o 2 %. Do krajín OECD vzrástol vývoz o 4,3 % (na celkovom vývoze SR sa podieľal 86,5 %).

Hodnota celoročného dovozu medziročne klesla. Najväčší podiel na dovoze v roku 2023 mal tovar vyrobený v Nemecku, ktorý tvoril takmer 15 % z celkovej hodnoty. Nasledovalo Česko, Čína, Poľsko a Kórejská republika.

Spomedzi najvýznamnejších obchodných partnerov sa doviezlo medziročne menej tovaru z Číny o 3,8 %, Kórejskej republiky o 3,1% a najvýraznejší prepad bol zaznamenaný pri dovoze z Ruskej federácie, a to o 44,2 %. Naopak, viac tovaru sa doviezlo z Nemecka, Česka, Poľska a Maďarska.

Z hľadiska hlavných ekonomických zoskupení sa oproti roku 2022 zvýšil dovoz z krajín EÚ o 1,1 % (tvoril 64,9 % z celkového dovozu) a z krajín OECD o 5,1 % (na celkovom dovoze SR sa podieľal 64,7 %).

Najväčšie aktívne saldo mala Slovenská republika s Nemeckom, Spojenými štátmi americkými, Spojeným kráľovstvom, Rakúskom, Francúzskom, Maďarskom a Českom.

Kladné saldo mala SR aj s Poľskom a Talianskom. Najväčší deficit malo Slovensko s Kórejskou republikou, Čínou, Ruskou federáciou a Vietnamom.

             



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies