Ako ovplyvnil celosvetový výpadok letiská na Slovensku? Letecké spoločnosti hlásia problémy

NETKY.SK • 19 Júl 2024, 14:01 • 2 min
Ako ovplyvnil celosvetový výpadok letiská na Slovensku? Letecké spoločnosti hlásia problémy

Letisko Košice pociťuje dôsledky globálneho výpadku niektorých vybavovacích systémov. Okrem Ryanairu je to aj Wizz Air. Odbavovací systém Letiska M. R. Štefánika je plne funkčný a lety sú vybavované podľa platného letového poriadku.

slovakia

left justify in out

"Zaznamenali sme však výpadok odbavovacieho systému dopravcu Ryanair. Počas dnešného dňa máme naplánované tri odlety dopravcu Ryanair – do Milána, Dalamanu v Turecku a do Dublinu. Ak bude problém pretrvávať, cestujúcich týchto letov odbavíme manuálne," informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Demovičová. Problémy nehlási ani Letisko Poprad.

"Aktuálne veľký výpadok IT systémov z dôvodov narušenia kybernetickej bezpečnosti nemá na naše letisko dopad. Systémy letiska sú v internej správe nášho IT a výpadok systémov dopravcov by musel trvať dlhšie aby sme pocítili negatívne javy," povedal technologický riaditeľ letiska Martin Švidroň.

Letisko Košice pociťuje dôsledky globálneho výpadku niektorých vybavovacích systémov. Okrem Ryanairu je to aj Wizz Air.

"Na vybavenie letov týchto spoločností preto používame alternatívny vybavovací systém. Let spoločnosti Ryanair do Liverpoolu odletel z letiska Košice o 10:25 s malým 15-minútovým meškaním. Lietadlo rovnakej spoločnosti na letisko Stansted v Londýne z Košíc odletelo o 11:20 s hodinovým meškaním," informoval hovorca letiska Juraj Toth.

Ďalší let spoločnosti Ryanair je plánovaný na zajtrajšie ráno z Prahy. Najbližší let spoločnosti Wizz Air na letisko Londýn Luton je plánovaný na zajtra popoludní. Vybavovanie všetkých ostatných letov, či už ide o charterové lety alebo pravidelné lety spoločností Austrian Airlines, LOT Polish Airlines alebo SWISS prebieha štandardným spôsobom.

Spravodajské stanice v Austrálii informovali, že letecké spoločnosti, telekomunikační poskytovatelia a banky a vysielatelia médií boli prerušení, pretože stratili prístup k počítačovým systémom. Niektoré novozélandské banky uviedli, že sú tiež offline.

Veľké letecké spoločnosti a letiská hlásia veľké výpadky. Napríklad v Spojených štátoch boli uzemnené všetky lietadlá aeroliniek United, American, Delta a Allegiant.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Letisko Košice - KSC, Letisko M. R. Štefánika v Bratislave, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies