BRATISLAVA - Štedrovečerné menu môže byť chutné a zdravé zároveň. Viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik radí, ako pripraviť tradičné vianočné jedlá tak, aby boli menej kalorické a ľahšie stráviteľné. Skúste zmeniť niektoré recepty a objavte zdravšie alternatívy.
Štedrovečerné menu môže byť chutné a zdravé zároveň, ak si ho vopred dobre naplánujete a potraviny vyberáte s rozvahou. Viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik pripomína, že je dôležité zmeniť niektoré tradičné recepty tak, aby boli ľahšie stráviteľné a menej kalorické.
Do zdravého arzenálu vianočných potravín patrí ryba, ktorá nemusí byť len tradičný kapor. Skúste lososa, sumčeka pangasiusa, tresku alebo tuniaka.
Klobásky a ďalšie údeniny buď úplne vynechajte, alebo ich použite len symbolicky na ozdobu kapustnice. Kapusta nesmie chýbať, ale môžete zvážiť aj recepty zo surovej kapusty.
Peter Minárik tiež odporúča konzumovať čerstvé a sušené ovocie, orechy a rastlinné jadrá namiesto sladkostí. Ako prílohu k rybe môžete miesto tradičného majonézového zemiakového šalátu pripraviť odľahčenú verziu so zemiakmi, cestovinami, jabĺčkami s jogurtom a trochou kyslej smotany.
Odborník apeluje na ľudí, aby nevytvárali zbytočné zásoby potravín a nepiekli príliš veľa druhov a veľké množstvo vianočného pečiva.
Je dôležité hľadať kompromisy medzi tradíciami a rozumnými inováciami pri príprave vianočného menu.
Tieto odporúčania pomôžu udržať vaše štedrovečerné menu chutné a zdravé, pričom vám umožnia vychutnať si sviatky bez zbytočných kalórií a ťažkostí.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies