Americká Nvidia je na výslní. Mikročipy sú „nové zlato a ropa“

NETKY.SK • 7 August 2024, 15:22 • 2 min
Americká Nvidia je na výslní. Mikročipy sú „nové zlato a ropa“

Spoločnosť Nvidia, ktorá sa špecializuje na výrobu výkonných počítačových čipov, prekonala konkurenciu a stala sa najhodnotnejším podnikom na svete. Rastúci záujem o špičkové technológie naštartoval vývoj umelej inteligencie, ktorý vyžaduje práve mikročipy na tréning a prevádzku rozsiahlych jazykových modelov.

slovakia

left justify in out

Hodnota spoločnosti Nvidia v prepočte presahuje 3,3 bilióna dolárov. „Je to trochu prekvapujúce. Spoločnosť sa ale rozhodne pohybuje v odvetví, ktoré by malo zažívať výrazný rast a investori už s tým zrejme počítajú,“ popísala analytička spoločnosti SinCorp Melissa Brownová.

„S umelou inteligenciou (AI) sa naozaj odohráva štvrtá priemyselná revolúcia. A pokiaľ ide o to, čo Nvidia vyrába, tieto čipy sú novým zlatom a novou ropou,“ povedal riaditeľ investičnej spoločnosti Wedbush Securities Dan Ives. „Myslím, že pre AI revolúciu to je iba začiatok zápasu,“ myslí si tiež. Len od začiatku tohto roka vzrástla cena akcií firmy Nvidia o viac ako 170 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČT24, Foto: Sector
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies