Amerika možno smeruje k odstaveniu vlády: Predseda Snemovne Mike Johnson stiahol návrh zákona o financovaní vlády + VIDEO

NETKY.SK • 12 September 2024, 10:43 • 2 min
Amerika možno smeruje k odstaveniu vlády: Predseda Snemovne Mike Johnson stiahol návrh zákona o financovaní vlády + VIDEO

WASHINGTON - Predseda parlamentu Mike Johnson stiahol návrh zákona o financovaní vlády v dôsledku nesúhlasu strany, čím riskuje zastavenie činnosti vlády. Ak nedôjde k predĺženiu, vláda bude 1. októbra odstavená, čo ovplyvní federálne operácie. Trump vyzýva republikánov, aby odmietli dohody o financovaní bez opatrení na zabezpečenie volieb.

slovakia

left justify in out

Amerika možno smeruje k ďalšiemu odstaveniu vlády (shutdown). Predseda snemovne Mike Johnson v stredu stiahol návrh zákona o dočasnom financovaní vlády z rokovania snemovne niekoľko hodín pred plánovaným hlasovaním v dôsledku nesúhlasu vo vlastnej strane.

"Dnes sa nehlasovalo, pretože v Kongrese sa snažíme dosiahnuť konsenzus. S malými väčšinami je to to, čo robíte," povedal Johnson novinárom pred rokovacou sálou, podľa agentúry Associated Press. "Vedieme premyslené rozhovory, rodinné rozhovory v rámci republikánskej konferencie a verím, že sa nám to podarí."

Johnsonov návrh zákona je spojený so zákonom SAVE Act, ktorý by vyžadoval od všetkých Američanov, aby predložili doklad o občianstve, aby mohli voliť, a skomplikoval by národný proces registrácie voličov pred dôležitými voľbami. Toto opatrenie je všeobecne odmietané demokratmi a niektorými republikánmi.

Ak nedôjde k predĺženiu financovania, vláda bude 1. októbra zatvorená. Hoci Kongres má na schválenie zákona viac ako dva týždne, zákonodarcovia sa už nevedia dočkať, kedy opustia Washington, aby sa mohli vrátiť do svojich volebných kampaní pred dňom volieb.

Vzhľadom na svoju tesnú väčšinu si republikáni môžu dovoliť stratiť len štyri hlasy, ak sa dostaví každý zákonodarca a demokrati zostanú jednotní v opozícii. Líder senátnej väčšiny Chuck Schumer odsúdil Johnsonov návrh zákona o výdavkoch a jeho naliehanie, aby ho spojil s kontroverzným návrhom.

Bývalý prezident Donald Trump vyzval republikánov, aby odmietli akúkoľvek dohodu, ak k návrhu zákona o financovaní nebudú pripojené záruky bezpečnosti hlasovania.

Návrh zákona o výdavkoch by mal obsahovať finančné prostriedky na hlavné federálne operácie vrátane dávok pre veteránov, časti zákona o poľnohospodárstve, programov zdravotnej starostlivosti a ďalších.

 

Hroziaci shutdown prichádza v čase, keď sa rozbieha prezidentská kampaň medzi Trumpom a demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou. V predchádzajúcich volebných rokoch už došlo k zastaveniu prevádzky, ale národná politika nebola ani zďaleka taká rozdelená ako teraz.

Zatvorenie vlády by mohlo zabrániť tisícom štátnych zamestnancov dostať výplatu.

Tu je prehľad toho, čo sa stane, čo je v stávke a prečo by to tentoraz mohlo byť inak.

 

Čo sa stane, keď dôjde k zastaveniu činnosti vlády?

V prípade odstávky vlády federálne úrady klasifikujú svojich zamestnancov ako "nevyhnutných" alebo "nepodstatných". Všetci "nepodstatní" zamestnanci budú až do opätovného otvorenia vlády na dovolenke, čo znamená, že nebudú môcť pracovať ani dostávať mzdu.

Medzi štátnych zamestnancov patria milióny ľudí z rôznych organizácií vrátane ministerstva vnútornej bezpečnosti a národných parkov. Rozsiahly nedostatok zamestnancov by nielenže narušil spotrebiteľské prostredie, ale mnohí z týchto zamestnancov by mohli mať problém vyžiť bez príjmu.

Američania by mohli zaznamenať narušenie. Na letiskách by mohlo dôjsť k nedostatku zamestnancov, pretože agenti TSA by prišli o plat, mohli by sa oneskoriť programy reakcie na prírodné katastrofy a núdzové situácie a mohli by sa obmedziť niektoré programy sociálnej siete, ako napríklad SNAP. Mohlo by dôjsť aj k pozastaveniu programov odpúšťania študentských pôžičiek a finančnej pomoci, ako aj k pozastaveniu všetkých federálnych programov poskytovania pôžičiek malým podnikom.

Zastavenie činnosti vlády v minulosti trvalo od troch hodín do piatich týždňov, ale dĺžka závisí od činnosti Kongresu. Jediný spôsob, ako obnoviť činnosť vlády, je, aby zákonodarcovia schválili zákon o výdavkoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Business Insider, AP, Foto: CNN
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies