Andrés Iniesta sa lúči s futbalom: Legendárny záložník končí kariéru po 22 rokoch

NETKY.SK • 8 Október 2024, 15:54 • 2 min
Andrés Iniesta sa lúči s futbalom: Legendárny záložník končí kariéru po 22 rokoch

Dnes, 8. októbra 2024, sa futbalový svet lúči s jednou z jeho najväčších hviezd – Andrésom Iniestom. V Barcelone, za prítomnosti rodiny a bývalých spoluhráčov, oznámil, že vo veku 40 rokov končí svoju profesionálnu kariéru. Po 22 rokoch na ihrisku, počas ktorých získal 38 trofejí vrátane titulov z majstrovstiev sveta a Európy, Iniesta vyjadril zmiešané pocity, hoci sa rozlúčil šťastný a hrdý na všetko, čo dosiahol. Jeho emotívny prejav bol dôkazom, že futbal pre neho bol viac než len šport – bol to splnený sen.

slovakia

left justify in out

Andrés Iniesta ukončuje svoju futbalovú kariéru. Dnes, 8. októbra 2024, sa tento legendárny hráč, uznávaný a obdivovaný po celom svete, rozlúčil s profesionálnym futbalom vo veku 40 rokov v Barcelone. V spoločnosti svojej rodiny, milovaný španielskou reprezentáciou i fanúšikmi Barcelony, vyhlásil: “Odchádzam s istou ľútosťou, najradšej by som hral do 90 rokov, ale odchádzam šťastný“. Po 22 rokoch kariéry, počas ktorých získal 38 trofejí s Barcelonou, Vissel Kobe a Emirates Clubom, vrátane dvoch titulov z majstrovstiev Európy a jedného z majstrovstiev sveta so španielskou reprezentáciou, Iniesta povedal: „Bol by som šťastný, keby som v prvej lige odohral iba jeden zápas. Zvyšok bol darček“.

Andrés odráža to, čo sme cítili, keď sme boli deti a mama na nás volala: „Poď hore, poď hore,“ opísal Luis Enrique, Iniestov spoluhráč a tréner v Barcelone, vo videu, v ktorom sa objavilo všetko od jeho prvého trénera, keď bol ešte malý, až po ďalších trénerov ako Pep Guardiola a Vicente del Bosque. Iniesta dlho rozmýšľal o odchode do dôchodku, no nakoniec dospel k rozhodnutiu, že ten čas prišiel. Pred približne tromi týždňami oznámil svoj zámer svojmu najbližšiemu okoliu a pripravil sa na emotívnu rozlúčku, ktorú prežil so svojou rodinou a trénermi po boku.
 

Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sú tu, a všetkým, ktorí sa snažili prísť, ale nemohli tu byť. Predpokladám, že mi dovolíte, aby som sa rozcitlivel...,“ začal Iniesta. A nedokázal zadržať slzy... „Nikdy som si nepredstavoval tento deň. Všetky dnešné slzy a slzy týchto dní sú slzami hrdosti, nie smútku. Sú to slzy toho chlapca z Fuentealbilla, ktorý mal sen byť futbalistom. A podarilo sa mi to, podarilo sa nám to po veľkom úsilí, obetovaní a nikdy sa nevzdávaní. Na celú túto cestu som veľmi hrdý. Moja športová kariéra bola ako rozprávka. Zažil som to najlepšie, čo sa dá zažiť na ľudskej a futbalovej úrovni,“ povedal Iniesta a začal cestu s fotografiami, videami a svedectvami o rôznych etapách svojej futbalovej kariéry, na podujatí, na ktorom sa v priestoroch America's Cup Experience zúčastnil približne 500 ľudí.

Zúčastnili sa aj bývalí Iniestovi spoluhráči ako Xavi Hernández, Deco, Ludovic Giuly, Juliano Belletti, Bojan Krkič, Sergi Roberto, Sergi Samper, Joan Capdevila, Gerard López a Thiago Alcántara, ako aj bývalí tréneri ako Llorenç Serra Ferrer, Jordi Roura, Eusebio Sacristán, Juan Carlos Unzué a Aureli Altimira. Prítomní boli aj Hansi Flick a členovia súčasného tímu Barcelony: Ronald Araujo, Gavi, Dani Olmo a Ansu Fati. Madrid zastupoval Emilio Butragueño, riaditeľ pre inštitucionálne vzťahy, ktorý pricestoval do Barcelony.

Vo videu bude veľa záberov, ale len málo s titulmi. To, čo pre mňa zostáva, je náklonnosť ľudí. Zlatá lopta (ktorú sa mu nepodarilo vyhrať) je veľmi pekná, ale keď hovorím o hrdosti, nehovorím o tituloch, ale o náklonnosti všetkých ľudí. To ostatné je dôsledok všetkej práce. Obraz Xaviho, Lea a mňa je väčší ako to, že sme ho dosiahli. Traja chlapci z domova na stupňoch víťazov sú skutočnou odmenou. Takto to cítim,“ povedal Iniesta, ktorý si nechcel vybrať medzi gólom v Johannesburgu, ktorý spečatil španielsky postup na majstrovstvá sveta, a jeho výkrikom na Stamford Bridge s Barcelonou: “Nemôžem si vybrať, sú to dva góly, ktoré symbolizujú moje dva životy." Iniesta neodchádza do dôchodku, len prestáva hrať. Jeho život bude naďalej spojený s futbalom.

obrazok
Iniesta a jeho najbližší počas rozlúčky s profesionálnou kariérou.
Zdroj: Getty Images
obrazok
Iniesta a deti počas emotívneho momentu rozlúčky.
Zdroj: Getty Images
obrazok
S profesionálnou kariérou síce končí, ale hra nekončí.
Zdroj: Getty Images


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: El País, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies