Apple a Google uľahčujú prechod z Androidu na iPhone a naopak

NETKY.SK • 21 Júl 2024, 12:13 • 2 min
Apple a Google uľahčujú prechod z Androidu na iPhone a naopak

Spoločnosti Apple a Google predstavili nový nástroj, ktorý uľahčuje prenos fotografií a videí z Androidu na iPhone.

slovakia

left justify in out

Spoločnosti Apple a Google predstavili nový nástroj, ktorý umožňuje používateľom Androidu jednoduchšie preniesť fotografie a videá na iPhone alebo naopak. Nástroj umožňuje priamy prenos medzi Google Photos a iCloud.

Fakt, že táto možnosť prichádza na trh až v roku 2024, podľa kritikov poukazuje na izoláciu digitálnych životov používateľov. Čím viac sú osobné údaje, ako sú fotografie, príspevky na sociálnych sieťach, hudba či správy, uzamknuté v rámci jedného ekosystému, tým ťažšie je prejsť na konkurenčnú platformu a to obmedzuje hospodársku súťaž.

Spolupráca vznikla vďaka neziskovej organizácii Data Transfer Initiative (DTI), ktorá sa snaží premostiť ekosystémy technologických gigantov. Korene DTI siahajú k open-source projektu, ktorý v roku 2018 založila spoločnosť Google a ďalšie technologicky významné firmy s cieľom zlepšiť vzájomnú prenosnosť údajov.

Chris Riley, výkonný riaditeľ DTI, zdôraznil, že je neprijateľné, aby medzi veľkými vydaniami tohto typu nástrojov uplynuli roky. Projekt sa spočiatku rozbiehal ako neformálna open-source iniciatíva. Až v roku 2023 sa kolektív rozhodol pomôcť založiť nezávislú organizáciu na podporu spomínaného cieľa.

Apple a Google už dlho tvrdia, že potrebujú udržiavať prísnu kontrolu nad obsahom vo svojich ekosystémoch, aby zvýšili bezpečnosť a kvalitu. Riley však zdôrazňuje, že stimuly sa rýchlo menia. Po prvé, medzi spotrebiteľmi rastie očakávanie, že by mali mať kontrolu nad svojimi vlastnými údajmi. Po druhé, je tu regulačný tlak. Šéf DTI tvrdí, že zákon EÚ o digitálnych trhoch, ktorého cieľom je obmedziť tzv. technologických gatekeeperov, pôsobí ako skutočne silný katalyzátor.

Zákon o digitálnych trhoch (DMA) je regulácia Európskej únie, ktorej cieľom je zabezpečiť spravodlivé a otvorené digitálne trhy. DMA zavádza pravidlá pre veľké online platformy, tzv. gatekeeperov, aby zabránil zneužívaniu ich dominantného postavenia a podporil hospodársku súťaž a inovácie v digitálnom sektore. EÚ určila celkovo 22 základných platformových služieb od 7 gatekeeperov (Alphabet, Amazon, Apple, Booking, ByteDance, Meta a Microsoft), ktoré spadajú pod pravidlá DMA. Tieto služby zahŕňajú vyhľadávače, sociálne siete, operačné systémy, online sprostredkovateľské služby a ďalšie. Časom sa môže zoznam gatekeeperov a služieb meniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Bloomberg, Foto: Lifewire
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies