Archeológovia pomocou AI odhalili 303 geoglyfov pri peruánskom Nazca: Medzi nimi aj "kosatku s nožom" a tajomné postavy + VIDEO

NETKY.SK • 30 September 2024, 12:22 • 2 min
Archeológovia pomocou AI odhalili 303 geoglyfov pri peruánskom Nazca: Medzi nimi aj "kosatku s nožom" a tajomné postavy + VIDEO

Vedci pomocou umelej inteligencie našli v peruánskej púšti Nazca 303 doteraz nevidených geoglyfov vrátane abstraktných humanoidných postáv, starovekých obradov, "sťatých hláv" a "kosatky držiacej nôž".

slovakia

left justify in out

Archeológovia využívajúci umelú inteligenciu objavili v blízkosti línií Nazca v Peru stovky nových geoglyfov zobrazujúcich papagáje, mačky, opice, kosatky a dokonca aj "odťaté hlavy", čím takmer zdvojnásobili počet známych obrázkov na záhadnej archeologickej lokalite starej 2 000 rokov.

Tím z Inštitútu Nazca japonskej univerzity v Jamagate v spolupráci s IBM Research objavil 303 doteraz neznámych geoglyfov ľudí a zvierat - všetky sú menšie ako obrovské geometrické obrazce, ktoré pochádzajú z rokov 200-700 n. l. a rozprestierajú sa na viac ako 400 km2 náhornej plošiny Nazca.

Od 20. rokov 20. storočia, keď záhadné obrazce objavili cestujúci lietadlom, našli vedci už približne 430 línií Nazca. Väčšina z týchto geoglyfov bola identifikovaná v posledných 20 rokoch vďaka pokroku v satelitnom snímkovaní. Tempo objavovania nových línií sa však začalo spomaľovať a vedci predpokladajú, že všetky zostávajúce obrazce sú príliš slabé na to, aby ich ľudské oko ľahko spozorovalo.

Medzi najzaujímavejšie geoglyfy nájdené umelou inteligenciou patria bizarné humanoidné postavy, sťaté hlavy, domestikované zvieratá, veľryby, vtáky, mačky a staroveké ľudské obrady.
Medzi najzaujímavejšie geoglyfy nájdené umelou inteligenciou patria bizarné humanoidné postavy, sťaté hlavy, domestikované zvieratá, veľryby, vtáky, mačky a staroveké ľudské obrady.
Zdroj: Live Science / Sakai et al.

"Využitie umelej inteligencie vo výskume nám umožnilo rýchlejšie a presnejšie zmapovať rozmiestnenie geoglyfov," uviedol archeológ Masato Sakai z univerzity v Jamagate, ktorý v pondelok prezentoval výsledky výskumu na tlačovej konferencii na japonskom veľvyslanectve v Lime.

Podľa výskumnej práce, ktorá bola tento týždeň uverejnená v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), použitie umelej inteligencie v kombinácii s nízko lietajúcimi dronmi spôsobilo revolúciu v rýchlosti a tempe objavovania geoglyfov.

Model, ktorý dokáže vybrať línie 20-krát rýchlejšie ako človek, vytvoril zoznam kandidátov na línie Nazca, ktoré mali výskumníci preskúmať, vrátane tých, ktoré sa nachádzajú na miestach, kde tieto slávne línie neboli nikdy predtým spozorované. V období od septembra 2022 do februára 2023 výskumníci navštívili niektoré z týchto miest a podarilo sa im potvrdiť, že 303 z nich sú skutočné geoglyfy.

Nové línie zahŕňali abstraktných humanoidov, "dekapitované hlavy", domestikované zvieratá, ryby, vtáky, mačky, potenciálnu "obradnú scénu" a interakcie medzi ľuďmi a zvieratami, píšu výskumníci v článku. Najbizarnejším tvarom bola pravdepodobne 22 metrov dlhá "kosatka držiaca nôž".

Nová štúdia už pomohla zdôrazniť zásadné rozdiely medzi dvoma hlavnými typmi línií Nazca: Geoglyfy reliéfneho typu, ktoré sú menšie a zložitejšie, a geoglyfy líniového typu, ktoré pokrývajú väčšiu plochu a využívajú viac priamych línií.

Umelá inteligencia z novej štúdie už identifikovala stovky ďalších potenciálnych kandidátov na geoglyfy, ktoré tím nemal čas vyhodnotiť v nedávnej štúdii. Vedci preto odhadujú, že keď sa v priebehu nasledujúcich rokov dostanú k návšteve týchto lokalít, nájdu približne 250 ďalších línií Nazca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Live Science, The Guardian, Foto: University of Yamagata
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies