Vysoké Tatry: Dvojica slovenských turistov uviazla v masíve. Zasahovali horskí záchranári + FOTO

NETKY.SK • 30 August 2024, 11:21 • 2 min
Vysoké Tatry: Dvojica slovenských turistov uviazla v masíve. Zasahovali horskí záchranári + FOTO

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári v súvislosti s týmto incidentom apelujú na turistov, aby dôsledne plánovali svoje aktivity v horskom prostredí.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok večer, 29. augusta, uviazli dvaja slovenskí turisti v masíve Prostredného hrotu vo Vysokých Tatrách. Podľa informácií z Horskej záchrannej služby (HZS) sa muž so ženou dostali do problémov na skalnej platni, kde kvôli nedostatočnému materiálno-technickému vybaveniu nedokázali bezpečne zlaniť.

"Začínajúca noc znemožnila nasadenie záchranárskeho vrtuľníka. Na miesto vyrazili príslušníci HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry pozemne. Po dosiahnutí dvojice záchranári evakuovali a v sprievode s nimi zostúpili do Starého Smokovca, kde na vlastnú žiadosť pokračovali samostatne. Záchranná akcia bola ukončená v skorých ranných hodinách," uviedla HZS.

Horskí záchranári v súvislosti s týmto incidentom apelujú na turistov, aby dôsledne plánovali svoje aktivity v horskom prostredí. Je dôležité, aby si turisti naštudovali lokalitu a miesto, v ktorých sa plánujú pohybovať, a mali znalosti o možných únikových trasách.

"Je potrebné mať povinné a dostatočné materiálno-technické vybavenie, oboznámiť sa s predpoveďou počasia a vyrážať do hôr skoro ráno," dodáva HZS.

Odporúča sa tiež mať so sebou plne nabitý mobilný telefón, ideálne so záložnou „powerbankou“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: HZS, Foto: tatry.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies