Netanjahu sľubuje pokračovanie vojny v Gaze po zabití lídra Hamasu: Úloha ešte nie je splnená

NETKY.SK • 18 Október 2024, 14:09 • 2 min
Netanjahu sľubuje pokračovanie vojny v Gaze po zabití lídra Hamasu: Úloha ešte nie je splnená

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že vojna v Gaze nekončí, aj keď izraelské sily údajne zabili lídra Hamasu Jahja Sinwara. Netanjahu varoval, že napriek významnému úderu, ktorý Hamas utrpel, izraelská armáda bude pokračovať v boji, až kým nebudú všetci teroristi zlikvidovaní a rukojemníci oslobodení.

slovakia

left justify in out

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že vojna v Gaze "sa neskončila" po údajnom zabití vodcu Hamasu Jahja Sinwara, aj keď západní lídri vyjadrili nádej, že jeho smrť bude príležitosťou na ukončenie rok trvajúceho konfliktu.

"Zlo dnes utrpelo ťažký úder, ale úloha, ktorú máme pred sebou, ešte nie je dokončená," povedal Netanjahu vo štvrtkovom nahrávanom prejave. Netanjahu povedal, že Sinwar "spáchal najstrašnejší masaker v dejinách nášho národa od čias holokaustu".

"Masového vraha, ktorý zavraždil tisíce Izraelčanov a uniesol stovky našich občanov, dnes zlikvidovali naši hrdinskí vojaci," povedal Netanjahu. "A dnes, ako sme sľúbili, sme s ním prišli na účet. Zlo dnes utrpelo ťažký úder, ale úloha, ktorú máme pred sebou, ešte nie je splnená."

"Teroristom z Hamasu odkazujem: vaši vodcovia utekajú a budú zlikvidovaní," povedal na adresu Palestínčanov v Gaze. "Hamas už nebude vládnuť v Gaze. Toto je začiatok dňa po Hamase a pre vás, obyvateľov Gazy, je to príležitosť konečne sa vymaniť z jeho tyranie."

Izrael potvrdil, že izraelskí vojaci zabili na juhu Gazy vodcu Hamasu Jahju Sinwara.
Izrael potvrdil, že izraelskí vojaci zabili na juhu Gazy vodcu Hamasu Jahju Sinwara.
Zdroj: YouTube / World news

Sinwar zorganizoval útoky na Izrael 7. októbra 2023, pri ktorých zahynulo takmer 1 200 ľudí a bolo unesených ďalších približne 250 rukojemníkov. Bol najvyšším predstaviteľom Hamasu v Gaze predtým, ako v júli prevzal hlavnú politickú úlohu po smrti svojho predchodcu Ismaila Haníju.

Netanjahuove slová podporili aj ďalší významní izraelskí politici vrátane Bennyho Gantza, lídra stredopravej strany Národná jednota.

Gantz, ktorý v júni odstúpil z Netanjahuovho núdzového vojnového kabinetu pre nezhody s premiérovým vedením vojny, povedal, že "misia sa neskončila" a izraelské sily budú v Gaze pôsobiť "ešte niekoľko rokov".

Veliteľ izraelskej armády Herzi Halevi uviedol, že jeho sily síce vyrovnali "účty" so Sinwarom, ale budú bojovať, "kým nedopadneme všetkých teroristov zapojených do masakry zo 7. októbra a neprivedieme všetkých rukojemníkov domov".

V Gaze však stále zostáva približne 100 rukojemníkov a Izrael bojuje aj za to, aby sa Hamas nemohol opäť stať hrozbou. IDF bojujú aj v Libanone proti libanonskej militantnej skupine Hizballáh, ktorá je spojencom Hamasu.

Bidenova administratíva už niekoľko mesiacov presadzuje dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov, pričom rozhovory sa po údajných zmenách zo strany Netanjahua zastavili. Sinwar bol tiež obvinený z uplatňovania tvrdej línie pri rokovaniach a mal možnosť prijať alebo odmietnuť podmienky.

Rodiny a podporovatelia rukojemníkov unesených počas smrtiaceho útoku 7. októbra 2023 protestujú a žiadajú ich okamžité prepustenie v Tel Avive, Izrael, 17. októbra 2024.
Rodiny a podporovatelia rukojemníkov unesených počas smrtiaceho útoku 7. októbra 2023 protestujú a žiadajú ich okamžité prepustenie v Tel Avive, Izrael, 17. októbra 2024.
Zdroj: France 24 / Reuters / Violeta Santos Moura


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdrjo: Al Jazeera, The Hill, Foto: PBS / Reuters / Ronen Zvulun
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies