Astronauti uviaznutí na ISS sa do konca augusta dozvedia, či sa vrátia ešte tento rok

NETKY.SK • 15 August 2024, 10:33 • 2 min
Astronauti uviaznutí na ISS sa do konca augusta dozvedia, či sa vrátia ešte tento rok

Ani po dvoch mesiacoch na obežnej dráhe nevedia astronauti testovacej misie Boeingu, kedy sa vrátia späť na Zem. Stále ani nie je isté, či to bude v stroji Boeing CST-100 Starliner, ktorým prileteli, alebo v konkurenčnom Crew Dragone od SpaceX.

slovakia

left justify in out

Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová docestovali na ISS na začiatku júna. Na tento účel bola prvýkrát použitá kozmická loď Starliner, ktorú vyrobila spoločnosť Boeing. Keď sa loď približovala k ISS, zaznamenala technické problémy kvôli úniku paliva a zlyhaniu niekoľkých navádzacích trysiek. Posádka sa mala vrátiť na Zem za použitia tejto lode 14. júna.

Časť problémov s loďou Starliner sa zrejme podarilo vyriešiť a NASA do konca mesiaca musí rozhodnúť, či je loď dostatočne bezpečná na spiatočný let s astronautmi na palube, uviedol šéf NASA pre operácie vo vesmíre Kenneth Bowersox.

Predstavitelia NASA uviedli, že analyzujú ďalšie údaje a až koncom budúceho alebo začiatkom ďalšieho týždňa rozhodnú. Predovšetkým ich budú zaujímať trysky, ktoré sú kľúčové pre udržanie modulu v správnej polohe, až príde čas zostúpiť z obežnej dráhy.

„Máme k dispozícii čas, kým dopravíme Starliner domov, a chceme ho využiť múdro,“ povedal Bowersox. Šéf bezpečnosti NASA Russ DeLoach dodal: „Nemáme dostatok poznatkov a údajov, aby sme mohli urobiť nejaký jednoduchý, čiernobiely výpočet.“

Pokiaľ NASA rozhodne, že loď nie je dostatočne bezpečná, vráti sa Starliner z vesmíru bez posádky. V takom prípade by dvojica astronautov musela počkať na kozmickú loď Crew Dragon od konkurenčnej spoločnosti SpaceX. Tá na ISS odletí na konci septembra, na Zemi by sa však mala vrátiť až vo februári. Na vesmírnej stanici sú ale iba dve parkovacie miesta pre americké moduly. Kapsula Boeingu by musela odletieť pred príletom lode Dragon spoločnosti SpaceX, aby sa uvoľnilo miesto.

Podľa šéfa astronautov NASA Joea Acaby znáša obyvatelia neočakávane dlhý pobyt na ISS dobre. „Vedeli, že táto misia nebude možno perfektná,“ uviedol Acaba s tým, že dvojica astronautov si bola vedomá, že pri prvom lete do vesmíru kozmickej lode existujú „isté riziká“. Väčšina pobytov na vesmírnych staniciach trvá šesť mesiacov, niektoré však trvajú celý rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Foto: Bloomberg / NASA
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies