Atentát na Roberta Fica: Eštok odvolal dvoch riaditeľov kvôli závažným pochybeniam

NETKY.SK • 16 Október 2024, 09:21 • 2 min
Atentát na Roberta Fica: Eštok odvolal dvoch riaditeľov kvôli závažným pochybeniam

BRATISLAVA - V súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odvolal dvoch riaditeľov z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov. Dôvodom bolo zanedbanie školení a bezpečnostných previerok v roku 2023. Útočník, ktorý premiéra vážne zranil, čelí obvineniu z teroristického útoku.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok informoval o odvolaní dvoch riaditeľov v rámci Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica.

Táto personálna zmena je podľa ministra dôsledkom zanedbania školení a bezpečnostných previerok v roku 2023. Šutaj Eštok dodal, že ďalší zodpovední funkcionári boli odvolaní už v lete, vrátane krajského zástupcu polície v Trenčíne a okresného riaditeľa Policajného zboru v Handlovej.

Minister uviedol, že správa o atentáte, ktorú dostal od riaditeľa úradu na ochranu ústavných činiteľov, identifikovala kľúčové faktory zlyhania. Zanedbanie školení a bezpečnostných previerok bolo považované za hlavný dôvod vyvodenia personálnej zodpovednosti.

Šutaj Eštok zdôraznil, že neboli odvolaní príslušníci priamo zúčastnení na ochrane premiéra, ale vyšší funkcionári úradu.

K samotnému vyšetrovaniu atentátu sa vyjadril, že Slovenská informačná služba (SIS) naďalej pracuje na správe o udalosti. Hoci detaily vyšetrovania nepozná, minister potvrdil, že správa by mala byť predložená Národnej rade SR do konca roka, pričom dúfa, že aspoň časť dokumentu bude sprístupnená verejnosti.

Atentát na premiéra Roberta Fica sa odohral 15. mája po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Útočník Juraj C. premiéra vážne postrelil zblízka a spôsobil mu niekoľko závažných zranení.

Útočník je stíhaný pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: hnonline.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies