Austrália odobrala medaily vojnovým veliteľom v Afganistane

NETKY.SK • 12 September 2024, 18:29 • 2 min
Austrália odobrala medaily vojnovým veliteľom v Afganistane

CANBERRA - Austrália pristúpila k odobratiu medailí za zásluhy vysokým vojenským dôstojníkom v súvislosti s údajnými vojnovými zločinmi spáchanými počas ich pôsobenia v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Oznámenie vo štvrtok prišlo po tom, ako sa v správe Brereton z roku 2020 našli dôveryhodné dôkazy o tom, že príslušníci austrálskych obranných síl (ADF) v Afganistane sa podieľali na nezákonnom zabití 39 väzňov a civilistov.

Austrálsky minister obrany Richard Marles povedal parlamentu, že rozhodnutie bolo prijaté v súlade so 143 odporúčaniami správy, vrátane niekoľkých odporúčaní týkajúcich sa "zodpovednosti velenia".

"Moje rozhodnutia v tejto veci sú v súlade so zisteniami a odporúčaniami Breretonovej správy. V súlade s povinnosťami, ktoré mám voči dotknutým osobám, vrátane povinností vyplývajúcich zo zákona o ochrane osobných údajov, nesmiem zverejniť podrobnosti a výsledky," uviedol Marles.

Hoci Marles nemenoval dôstojníkov, ktorým boli odňaté vyznamenania, ani nešpecifikoval ich počet, miestne médiá informovali, že sa to týkalo menej ako 10 príslušníkov.

Marles tiež uviedol, že Úrad osobitného vyšetrovateľa skúma možnosť trestného stíhania niektorých zamestnancov ADF, ale tieto vyšetrovania "potrvajú roky".

Marles uviedol, že hoci údajné činy približne dvoch desiatok príslušníkov ADFzdrojom "národnej hanby", vo vojne v Afganistane slúžilo viac ako 26 000 Austrálčanov. "S výnimkou činov niekoľkých z nich vykonávali svoju službu profesionálne, čestne a poctivo. Mali by byť hrdí na svoj prínos a my sme hrdí na nich," povedal.

Štvorročné vyšetrovanie generálmajora Paula Breretona nenašlo dôkazy o tom, že by najvyšší vojenskí predstavitelia vedeli o údajných vojnových zločinoch.

Bývalý sudca však konštatoval, že "velitelia jednotiek, letiek a operačných skupín nesú morálnu veliteľskú zodpovednosť a zodpovednosť za to, čo sa stalo pod ich velením a kontrolou".

V marci minulého roka bol bývalý vojak špeciálneho leteckého pluku Oliver Schulz obvinený z vraždy Afganca v roku 2012, čím sa stal prvým slúžiacim alebo bývalým príslušníkom ADF, ktorý bol obvinený z vraždy súvisiacej s vojnovým zločinom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: Getty Images / Ian Hitchcock
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies