Benátky severu, perla Holandska, ale aj najmodernejšie historické mesto. Ako objavovať skutočný Amsterdam?

NETKY.SK • 7 Júl 2024, 15:00 • 2 min
Benátky severu, perla Holandska, ale aj najmodernejšie historické mesto. Ako objavovať skutočný Amsterdam?

Okrem kultúrnych pamätihodností, ako je Dom Anny Frankovej a Rijksmuseum, má holandské hlavné mesto zelené parky, štýlové obchody a trvalý zmysel pre minulosť, ktorá našťastie nikdy nezmizne. A to vďaka múzeám svetovej úrovne.

slovakia

left justify in out

Holandský, slobodný, historický, moderný a ekologický. To všetko môžete povedať o ikonickom meste Amsterdam, ktoré je už desaťročia obľúbenou destináciou, Slováci ho však len objavujú. Vo svete je známy pre svoj slobodný prístup k životu, mesto však ponúka omnoho viac. 

Amsterdam je jednoducho krásny, historické mesto je plné vodných kanálov, má romantickú a zasnenú atmosféru. Je to tiež jedno zo vzácnych miest, ktoré priťahuje milovníkov histórie, luxusných cestovateľov, páry hľadajúce romantiku. Jednoducho, každý nájde v meste to svoje.

História spojená s moderným mestom

Okrem kultúrnych pamätihodností, ako je Dom Anny Frankovej a Rijksmuseum, má holandské hlavné mesto zelené parky, štýlové obchody a trvalý zmysel pre minulosť, ktorá našťastie nikdy nezmizne. Vďaka múzeám svetovej úrovne, cyklistickým výletom a prosperujúcej umeleckej scéne je to naozaj len otázka toho, kam pôjdete skôr.

Keďže putovanie po malebných uliciach mesta a vysedávanie vonku v kaviarni na chodníku je tak relaxujúce, nebudete chcieť do svojho denného itinerára napchať príliš veľa behačiek.

Výnimočné mesto

Kaviarne a dlhodobý postoj mesta k tolerancii a rozmanitosti robia mesto skutočne výnimočným. Nech už vaša idealizovaná verzia európskej dovolenky znamená čokoľvek, Amsterdam vás nesklame.

Úžasným časom na návštevu je právo leto, netrápte sa v slovenských horúčavách. Mesto je plné kvitnúcich rastlín a vďaka vodným kanálom majú ulice príjemnú teplotu. Od začiatku apríla začínajú kvitnúť legendárne tulipány, ktoré lákajú cestovateľov z celého sveta.

Extrémne horúčavy tu neexistujú

Vzhľadom na to, že mesto je prezývané „Benátky severu“, má Amsterdam oceánske podnebie a nikdy nie je extrémne horúco. Začnite svoj deň v centre raňajkami v pôvabnej kaviarni De Koffieschenkerij na nádvorí, ktoré sa nachádza v areáli kostola Oude, najstaršej budovy Amsterdamu.

Kostol ukotvuje staré mesto Amsterdamu. Po výdatných raňajkách sa potulujte po okolitých uliciach a prezrite si amsterdamské budovy, kanály a ulice, ako je štvrť Zeedijk, ktorý je teraz domovom rušnej čínskej štvrte v Amsterdame, a rušnej nákupnej ulice Nieuwendijk.

Zvážte zastavenie sa v Múzeu nášho Pána v podkroví, mestskom dome zo 17. storočia s katolíckym kostolom zastrčeným na najvyššom poschodí. Preskúmanie tohto bizarného a napriek tomu obľúbeného skrytého klenotu nezaberie viac ako hodinu. 

 

Spoznajte históriu Holandska

Pokračujte prechádzkou v honosnom Rijksmuseum, národnom múzeu Holandska. Zamerajte sa na to, aby ste sa tam dostali presne o 9:00, keď sa otvára. Býva totiž veľmi preplnené. V Galérii cti, ktorá je súčasťou múzea, môžete obdivovať slávne maľby Zlatého veku zo 17. storočia od Vermeera a Rembrandta. Nenechajte si ujsť Rembrandtovu „Nočnú hliadku“, ktorá má svoju vlastnú galériu.

Múzeum vzniklo v 18.storočí a je plné diel legendárnych umelcov, na ktorých si spomeniete ešte zo školských lavíc. Dajte si potom obed v jednom z food truckov na Museumplein. Ak si chcete odpočinúť o niečo dlhšie, navštívte The Burger Room, reštauráciu so smaragdovým štýlom inšpirovanú Čarodejníkom z krajiny Oz.

Len o ulicu ďalej nájdete Van Goghove múzeum, v ktorom sa nachádza najväčšia zbierka diel slávneho umelca. Múzeum je dobre usporiadané a chronologicky vás prevedie životom a prácou van Gogha. Za pozretie stoja aj špeciálne exponáty na prízemí.

Uvidíte tu aj legendárne dielo Slnečnice, ktoré má hodnotu vyčíslenú v miliónoch. Spoznať život umelca takto zblízka sa dá len na málo miestach. Práve jemu dedikované múzeum ponúka príležitosť zistiť, ako génius rozmýšľal. 

Holandský zlatý vek

Nezabudnite ani na ďalšie holandské majstrovské dielo zo 17. storočia, ktorým je systém vodných kanálov zapísaný na zozname UNESCO. Prejdite sa po ikonických Deviatich uliciach, kde butiky lemujú úzke uličky, ktoré ústia do tých fotogenických amsterdamských kanálov.

Amsterdamské kanály tvorí viac než sto kilometrov kanálov, približne 90 ostrovov a 1500 mostov, ktoré zabezpečili mestu spomínanú prezývku "Benátky severu". Tri hlavné kanály, ktorými sú Herengracht, Prinsengracht a Keizersgracht boli vykopané v 17. storočí počas holandského "Zlatého veku".

Holandský zlatý vek bol obdobím v histórii Holandska, ktoré zhruba zahŕňalo éru od roku 1588 do roku 1672, v ktorom holandský obchod, veda, umenie a holandská armáda patrili medzi najuznávanejšie na svete. Prvý úsek charakterizuje osemdesiatročná vojna, ktorá sa skončila v roku 1648.

Dom Anny Frankovej

Určite sa vydajte aj do domu Anny Frankovej na prehliadku tajnej prístavby, kde sa Anna Franková a jej rodina ukrývali dva roky počas druhej svetovej vojny. Je to emocionálny zážitok, ale je dôležitý pre pochopenie aj tých ťažších častí histórie.

Toto je jedna z najnavštevovanejších pamiatok mesta, takže si budete chcieť rezervovať lístky vopred, pretože sa môžu vypredať aj mesiac dopredu. Ak ste premeškali príležitosť získať vstupenky, pešia prehliadka okolia domu Anny Frankovej je dobrým záložným plánom.

Dom Anny Frankovej je múzeum venované židovke Anne Frankovej. Budova sa nachádza na kanáli zvanom Prinsengracht, v blízkosti Westerkerku, v centre Amsterdamu. Ako návštevník zažijete jej príbeh prostredníctvom audio prehliadky, citátov, fotografií, videí a originálnych predmetov.

Určite naskočte aj na električku alebo na bicykel na Rembrandtplein, živom historickom námestí plnom barov a klubov. Ak párty scéna nie je pre vás, cyklotrasy vám sami ponúknu nádhernú prehliadku celého mesta. Holandsko je známe ekológiou a tým, že sa takmer všade dostanete na bicykli. Je čas to využiť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.travelandleisure.com, www.tripadvisor.com, glasgowmuseumsslavery.co.uk foto: www.nomadicmatt.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies