Bezpečnosť škôl posilní nový projekt: Každá škola dostane šesť až desať kamier + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 4 September 2024, 15:19 • 4 min
Bezpečnosť škôl posilní nový projekt: Každá škola dostane šesť až desať kamier + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Šutaj Eštok zdôraznil, že nepôjde len o bežné kamery, ale o zariadenia schopné „čítať tváre“ a identifikovať ľudí s trestným záznamom.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok plánuje predložiť na vládu národný projekt kamerového systému pre základné a stredné školy, ktorý by mal pomôcť zlepšiť bezpečnosť školských areálov v súvislosti s opakovanými bombovými hrozbami. "Projekt by sa mal týkať približne 3 200 škôl," uviedol.

Každá škola by podľa ministra mala mať šesť až desať kamier, ktoré budú monitorovať vstupy do školského areálu. Náklady na projekt odhaduje na zhruba 60 miliónov eur.

 

Šutaj Eštok zdôraznil, že nepôjde len o bežné kamery, ale o zariadenia schopné „čítať tváre“ a identifikovať ľudí s trestným záznamom. 

"Ak sa mi nepodarí projekt predložiť na nasledujúcom rokovaní vlády, určite to bude na tom ďalšom," dodal minister. Podľa jeho slov sa finančné náklady na jednu školu budú pohybovať od 15-tisíc do 20-tisíc eur.

"Školy, ktoré budú mať o kamerové systémy záujem, sa do projektu prihlásia. Urobíme všetko pre to, aby bol tento projekt v čo najkratšom čase na stole a aby ho vláda schválila. Chceme tak poskytnúť rodičom jasnú garanciu, že ich deti budú v bezpečí a že budú vedieť, kto sa pohybuje okolo ich škôl," uzavrel Šutaj Eštok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies